Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ φ.1684


ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!

Γράφει - Επιμελείται 
η Εύη Κοκκίνου














Ακυρώνονται υπό τον φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού εκδηλώσεις και μεγάλα γεγονότα τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Κλείνουν σχολεία! Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε ως ανθρωπότητα μία νέα απειλή!

Ο νέος τύπος κορονοϊού Covid-19 εξαπλώνεται ραγδαία. Τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τις 84.000, ενώ οι νεκροί ανέρχονται στις 2.871. Ξεκινώντας από την Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, πλέον καταγράφονται κρούσματα σε Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Βιετνάμ, Ινδία, Φιλιππίνες, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Καμπότζη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αυστραλία, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Νιγηρία, Ισλανδία, ενώ ο ιός χτύπησε την πόρτα και της Ευρώπης. Σε Γερμανία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Ρωσία, Ισπανία, Λευκορωσία αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα, με την Ιταλία να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα κλείνοντας Σχολεία και Πανεπιστήμια, ενώ κάποια κρούσματα εμφανίσθηκαν και σε Ρωσία, Ισπανία, Φινλανδία, Σουηδία και Βέλγιο. Στη χώρα μας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 9, εκ των οποίων το ένα με σοβαρά συμπτώματα. 


Η παγκοσμιοποίηση, το διεθνές εμπόριο με συναλλαγές (εξαγωγές – εισαγωγές προϊόντων) ανά τον κόσμο, αλλά κυρίως τα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια και τα ταξίδια αναψυχής, που πλέον πραγματοποιούνται ευκολότερα με τις αεροπορικές πτήσεις χαμηλού κόστους και την εν γένει ανάπτυξη του τουρισμού και των συναλλαγών διεθνώς, διευκολύνουν την ταχύτατη εξάπλωση του ιού επηρεάζοντας τις οικονομίες των χωρών, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προειδοποίησε την Παρασκευή ότι είναι πολύ πιθανή μια πανδημία. 

Για προληπτικούς λόγους ακυρώνονται μεγάλες εμπορικές εκθέσεις, όπως στη Γερμανία η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), που θα πραγματοποιούταν από τις 4 έως 8 Μαρτίου, και στην Ελβετία η μεγάλη έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης. Πολλές εταιρείες μειώνουν πτήσεις προς τις χώρες αναφοράς του κορονοϊού, όπως η Κίνα, η Ιταλία και η Νότια Κορέα, ενώ επιβάλλονται περιορισμοί και καραντίνα σε ταξιδιώτες που προέρχονται από αυτές. Μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως οι Καρναβαλικές τόσο στην Ιταλία (Βενετία), όσο και στην Ελλάδα ακυρώθηκαν με τις Τοπικές Αρχές να υπόσχονται τη διενέργειά τους σε μεταγενέστερο χρόνο. Τα Σχολεία και Πανεπιστήμια στην Ιταλία κλείνουν, ενώ τις τελευταίες ημέρες ανακοινώνεται και στη χώρα μας κλείσιμο σχολείων σε διάφορες περιοχές. Τα Θέατρα, οι Κινηματογράφοι ακολουθούν! 

Ο κόσμος υπό τον φόβο του ιού αναζητά λύσεις πρόληψης εξαντλώντας τα αποθέματα των φαρμακείων σε μάσκες! 

Άραγε, ζούμε την Παγκοσμιοποίηση του Φόβου; Δεν είμαι οπαδός της άποψης ότι η ακύρωση των μαζικών συγκεντρώσεων κόσμου αποτελεί υπερβολικό μέτρο πρόληψης. Εξάλλου, για τα θέματα δημόσιας υγείας κρίνουν οι Αρμόδιοι Φορείς, το Υπουργείο Υγείας, ο Π.Ο.Υ. και οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Ούτε μπορώ να αποδείξω την άποψη αυτών που πιστεύουν ακράδαντα ότι οι «κορονοϊοί» και οι όποιες «κορονο-κόρες» είναι «δάχτυλος αυτών» που θέλουν να χειραγωγήσουν τους λαούς και να «πουλήσουν…»! Όμως, δεν μπορώ να μην βλέπω ότι βιώνουμε ένα κλίμα τρομοκρατίας, άλλοτε και τρομολαγνείας. Κυρίως νιώθω ότι σιγά σιγά ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ! 

Χωρίς, λοιπόν, να υποτιμώ την αγωνία των αρμοδίων για την μη εξάπλωση του ιού, ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες, που θέλουμε ακόμη να είμαστε και να νιώθουμε ΆΝΘΡΩΠΟΙ: 

-Να πλένουμε τα χέρια μας πολλές φορές την ημέρα, να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας (πύλες εισόδου: μάτια, μύτη, στόμα) με βρώμικα χέρια! 

-Να διατηρούμε απόσταση από άλλους ανθρώπους, όταν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ιού και να μην βήχουμε πάνω σε άλλους! Βήχουμε/φταρνιζόμαστε σε χαρτομάντιλο ή στο εσωτερικό του αγκώνα μας. 

-Να μην φοράμε μάσκες, παρά μόνον όταν είμαστε άρρωστοι, για να μην κολλήσουμε άλλους. Αφήνουμε τις μάσκες για όσους πραγματικά τις έχουν ανάγκη. Ευαίσθητες ομάδες οι άνω των 65 ετών. 

-Να χαμογελάμε! Είναι μεταδοτικό και κάνει καλό στην υγεία. 

-Να συζητάμε με τους συνανθρώπους μας και να αγαπάμε και φροντίζουμε τους άλλους! Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Ας μην πάθουμε κατάθλιψη και πεθάνουμε από αυτήν! 

Κι αφού με τον κορονοϊό ξεχάσαμε και τα Καρναβάλια και την Καθαρά Δευτέρα, ας ευχηθούμε σε όλους από αυτήν την στήλη ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ, με ΥΓΕΙΑ, ΦΩΤΙΣΗ και ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ! 

*Η Εύη Κοκκίνου είναι Δικηγόρος Διαμεσολαβήτρια Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων - DPO 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια