Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΣΟΥΚΟΥΛΗ ΒΙΛΙΑΛΗ φ.1683

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΣΟΥΚΟΥΛΗ ΒΙΛΙΑΛΗ Για Αγροτικούς Συνεταιρισμούς


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου, το οποίο εντός ολίγων ημερών θα εισέλθει προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, απαντάει σε σειρά ερωτημάτων που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα της χώρας εδώ και δεκαετίες. Απαντάει κατά τρόπο ουσιαστικό και εάν θέλετε ανταποκρινόμενο στα σύγχρονα ζητούμενα της ελληνικής και της παγκόσμιας αγοράς . 

Ερωτήματα που αναφέρονται κυρίως στην μερική αδυναμία του αγροτοδιατροφικού τομέα να εκμεταλλευτεί το συγκριτικό ποιοτικό πλεονέκτημα των προϊόντων μας και να πρωταγωνιστήσει διεθνώς αποκτώντας προσβασιμότητα στις ξένες αγορές. Ερωτήματα που αφορούν στην αδυναμία των συνεταιριστικών δομών να παίξουν τον κομβικό ρόλο στην πρωτογενή παραγωγή και εάν θέλετε σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας ως ο κυρίαρχος μοχλός της αγροτικής αναπτυξιακής διαδικασίας. 

Επαναλαμβάνω, διότι θεωρώ ότι το συγκεκριμένο δεδομένο κρύβει την αιτιότητα της νομοθετικής μας παρέμβασης αλλά και του στρατηγικού μας στόχου. Με τον μέσο κλήρο εδώ στην Ελλάδα να είναι μόλις 68 στρέμματα, σχεδόν το 1/3 από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (161 στρέμματα), ενώ περισσότερες από τις μισές εκμεταλλεύσεις να έχουν μέγεθος μικρότερο από 20 στρέμματα υπάρχει μόνο μια μαγική λέξη - ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ – Συνεργασία , για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακας. Άλλη λύση δεν υπάρχει για να αυξήσουμε τα αγροτικά εισοδήματα και τους δείκτες απασχόλησης στο συγκεκριμένο τομέα. 

Το σχέδιο Νόμου παρέχει ένα ευρύχωρο και σύγχρονο πλαίσιο. Ένα πλαίσιο οργανωτικού χαρακτήρα προσφέροντας δυνατότητες υιοθέτησης μικτών σχημάτων και πάντα και εφόσον οι συνεταιρισμοί κρίνουν πρόσφορο να υιοθετήσουν ανάλογα μοντέλα. Βάζουμε ένα οριστικό τέλος στην αντιμετώπιση των συνεταιρισμών ως δεξαμενές αγροτικών ψήφων και πολιτικής επιρροής. 

Εμείς επιθυμούμε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς οικονομικά βιώσιμους και ανταγωνιστικά ακμαίους, που να ωθούν προς τα εμπρός την ελληνική οικονομία και να στηρίζουν την κοινωνική συνοχή. Εμείς επιδιώκουμε δυναμικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που θα ξανακερδίζουν την εμπιστοσύνη καταρχήν των ίδιων των αγροτών μας μακριά από φαινόμενα κακοδιαχείρισης και παρανομίας. 

Η κυβέρνηση μας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είμαστε προσηλωμένοι σε έναν βασικό στόχο . Στην αναδιαμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω στις δεσμεύσεις μας έναντι του ελληνικού λαού. 

Ο πρωτογενής τομέας εξελίσσεται ραγδαία διεθνώς και εμείς έχουμε μείνει πολύ πίσω. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για πισωγυρίσματα , ούτε για καινοφανείς ρητορίες . Οι προκλήσεις στον αγροτικό τομέα είναι μπροστά μας και ζητούν αποτελεσματικές λύσεις. Η συνεργασία είναι η λέξη που θα μας επιτρέψει να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον. Ας μετατρέψουμε τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μας σε εκείνο το όχημα που θα μεταφέρει έμπρακτο μήνυμα μιας νέας πιο αποδοτικής νοοτροπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια