Header Ads

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ φ.1682

ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (εκδοτική επιμέλεια), ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΣ. Τιμητικό Αφιέρωμα στον Καθηγητή ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ Ν. ΔΟΥΛΑΒΕΡΑ, Εκδοτικός Οίκος Κ. & Μ. Σταμούλη / Ιωάννη Αρχ. Χαρπαντίδη, Θεσσαλονίκη 2019, σελ. 236.


Ένα καλαίσθητο Αφιέρωμα, με τίτλο ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΣ, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη, για τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αριστείδη Δουλαβέρα, με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από τη γέννηση του (1949), από τα οποία 41 διανύθηκαν στην εκπαίδευση (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια). 

Τον Τόμο προλογίζει ο Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μιχαήλ Γ. Μερακλής, και ακολουθεί κατατοπιστικό Εισαγωγικό Σημείωμα από τον Επιμελητή της έκδοσης Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνά Αλ. Αλεξιάδη. 

Ο τόμος αποτελείται από τέσσερα μέρη. Στο Πρώτο Μέρος δημοσιεύονται τρία μελετήματα που αφορούν την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του τιμωμένου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τους : α) Παναγιώτη Ξηντάρα, δ.φ., Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο, πρ. Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπ/σης Πελοποννήσου, β) Αναστάσιο Στέφο, δ.φ., Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων -Ειδικό Γραμματέα και τ. Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, και γ) Παύλο Παλούκα, Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο θεολόγων και συγγραφέα. 


Το Δεύτερο Μέρος περιλαμβάνει τέσσερα μελετήματα, που φωτίζουν ειδικές πλευρές του επιστημονικού και.συγγραφικού έργου του τιμωμένου, από τους : α) Βάλτερ Πούχνερ, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, β) Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, γ) Μανόλη Γ. Βαρβούνη, Καθηγητή της Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και γ) Μανόλη Σέργη, Καθηγητή επίσης της Λαογραφίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. 

Το Τρίτο Μέρος περιλαμβάνει τρεις τιμητικές Εκδηλώσεις, με κείμενα και σχετικό φωτογραφικό υλικό. Η πρώτη από αυτές πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαίου 2016, στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα), με την ευκαιρία της αφυπηρέτησης του Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα. Η δεύτερη εκδήλωση έγινε από το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» και τον Δήμο Κορινθίων στην Κόρινθο, στις 4 Αυγούστου 2016, στο πλαίσιο του 14ου θεατρικού Φεστιβάλ Κορίνθου 2016. Η τρίτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε , από την Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων, στις 4 Δεκεμβρίου 2017, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Κόρινθο. 

Κατόπιν, παρουσιάζονται έντυπα κείμενα τεσσάρων ακόμα τιμητικών διακρίσεων και στη συνέχεια, στο Τέταρτο Μέρος, καταχωρίζεται, με επιμέλεια του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, το σύνολο του συγγραφικού έργου του Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα κατά ημερολογιακό έτος, από το 1979 μέχρι το 2018, με 292 δημοσιεύματα (βιβλία, μελετήματα, βιβλιοκρισίες). 

Τέλος, υπάρχει το Γενικό Ευρετήριο, Φωτογραφήματα από την εκπαιδευτική πορεία του τιμωμένου καθώς και Περίληψη στα Αγγλικά. 

Πρόκειται λοιπόν για μια έκδοση αντάξια της προσωπικότητας,., του» έργου και της προσφοράς του Καθηγητή Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα, που περιλαμβάνει κείμενα από κορυφαίους συναδέλφους του της Β/θμιας και Γ/θμιας Εκπαίδευσης γραμμένα αποκλειστικά γι’ αυτόν, καθώς και τρεις τιμητικές εκδηλώσεις για την «καλλίδρομον πορεία» του.

Δεν υπάρχουν σχόλια