Header Ads

ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1682

Αναρτώνται από τον ΟΗΕ οι συντεταγμένες ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης 

Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θα αποκτήσει χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ


Πισώπλατη μαχαιριά στην Ελλάδα για ακόμα μια φορά από τη διεθνή κοινότητα καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται ο ΟΗΕ να αναρτήσει τις συντεταγμένες της παράνομης και ανύπαρκτης ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης. Η μανία των διεθνών παραγόντων για την ικανοποίηση της Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και φθείρει άμεσα τη χώρα μας, η οποία γεωπολιτικά έχει μπει σε δεύτερη μοίρα λόγω της εγκληματικής διαχρονικής αδράνειας των ελληνικών κυβερνήσεων. 

Κατά πάσα πιθανότητα στο Μαξίμου είναι ενημερωμένοι για την εξέλιξη αυτή, ωστόσο δε φαίνεται να ετοιμάζουν κάποια διαμαρτυρία για την αποδοχή από τον ΟΗΕ, μιας συμφωνία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία. Ζήτημα ημερών αποτελεί, βάσει των υπολογισμών της Αθήνας, η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο συνυπέγραψαν η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ της Τρίπολης, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με αυτή την εξέλιξη το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θα αποκτήσει χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ. Η επισημοποίηση του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, επίσης, θα αποδεσμεύσει την Άγκυρα για να διεξαγάγει έρευνες σε αυτές. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί εύλογη ανησυχία στην Αθήνα, η οποία και προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει. Γι’ αυτό και, όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ξεκινά αύριο Δευτέρα ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Εφόσον, λοιπόν, παραχθούν κάποια αποτελέσματα από τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ αυτή την εβδομάδα, θα ανοίξει ξανά ο διάλογος για νέα συνάντηση ανάμεσα στους αρμόδιους γενικούς γραμματείς των δύο υπουργείων Εξωτερικών. 

Στην Αθήνα γίνεται, επίσης, μια προσπάθεια ανάγνωσης της πραγματικής κατάστασης μέσα στην Τουρκία προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορεί να εξελιχθεί ένα σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Ερντογάν ως το 2021. Με βάση τις γεωγραφικές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Άγκυρα προκειμένου να κατορθώσει να πετύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χλμ., το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοπιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.




Ελληνοτουρκικά 

Επιθετικές κινήσεις των Τούρκων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο - Στο στόχαστρο η Λέρος!


Προβληματισμό στις ελληνικές αρχές προκαλούν οι ύποπτες κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.Στο στόχαστρο έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό η Λέρος. “Χέρι” σε στρατηγικά σημεία του ελληνικού ακριτικού νησιού, τη Λέρο, βάζουν οι Τούρκοι παρακάμπτωντας τη νομοθεσία.Προβληματισμό στις ελληνικές αρχές προκαλούν οι ύποπτες κινήσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο. 

Τρόπους να παρακάμψουν την νομοθεσία και να αποκτήσουν ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές της Λέρου, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, φαίνεται ότι έχουν βρει τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες, όπως αναφέρει ρεπορτάζ από την εφημερίδα Real News. 

Σύμφωνα με την νομοθεσία περί δικαιοπραξιών, για λόγους προστασίας του εθνικού συμφέροντος, απαγορεύεται η απόκτηση γης από υπηκόους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ στην ελληνική παραμεθόριο. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν καταφέρει από το 2013 μέχρι και το 2017 να κάνουν επτά αγορές ακινήτων μέσω ενός διευρυμένου δικτύου φυσικών προσώπων και υπεράκτιων εταιρειών. Η τελευταία αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το 2018 μέσω ενός Τούρκου ακαδημαϊκού, ο οποίος κατέχει διαβατήριο κράτους-μέλους της ΕΕ. 

Συγκεκριμένα, ο ακαδημαϊκός αγόρασε για λογαριασμό ενός εκ των τριών Τούρκων επιχειρηματιών έκταση περίπου 950 τ.μ. έναντι 130.000 ευρώ σε περιοχή κοντά στο ναύσταθμο και το παρατηρητήριο του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Λέρο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και τα επτά προηγούμενα ακίνητα συνολικού εμβαδού 16,4 στρεμμάτων που αγοράστηκαν έναντι 2,94 εκατ. ευρώ, βρίσκονται περίπου στην ίδια περιοχή. 

Οι τοποθεσίες που βρίσκονται τα ακίνητα, αλλά κυρίως το πολύ υψηλό τίμημα που καταβλήθηκε για την απόκτησή τους, σε σχέση με τα δεδομένα της κτηματαγοράς του νησιού, δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Δικαιοσύνη, η οποία διενήργησε προκαταρκτική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.



Δυο Τούρκοι αξιωματικοί αιχμαλωτίστηκαν ζωντανοί από το συριακό στρατό


Δυο Τούρκοι αξιωματικοί αιχμαλωτίστηκαν ζωντανοί από το συριακό στρατό. Εργάζονταν ως διοικητές τρομοκρατικών οργανώσεων στην κωμόπολη Urum al-Kubrah που βρίσκεται στην δυτική επαρχία Χαλεπίου πλησίον του αυτοκινητόδρομου 60. Συνελήφθηκαν μαζί με 17 τρομοκράτες φραξιών που υποστηρίζει η Άγκυρα. Η Συρία αντέδρασε άμεσα στην τούρκικη επιθετικότητα …. 

O συριακός στρατός απελευθέρωσε σήμερα την Urum al-Kubrah…




Αντίδραση της Λευκωσίας στις προκλητικές ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο: «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια» 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατήγγειλε τις νέες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, για το «άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου Την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, σχετικά με το πιθανολογούμενο «άνοιγμα» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. «Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά, το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της περιοχής, Σίμος Ιωάννου, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατήγγειλε ότι οι τουρκικές ενέργειες στα Κατεχόμενα έχουν «διπλό σκοπό. Αφενός να βάλουν βόμβα στις προοπτικές διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού, αφετέρου την υποστήριξη των υποψηφιοτήτων του Τατάρ και του Οζερσάι», εν όψει των προεδρικών εκλογών στο Ψευδοκράτος, στις 12 Απριλίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθεστώς της Αμμοχώστου προβλέπει ότι η περίκλειστη και αποκλεισμένη πόλη, η οποία βρίσκεται στα Κατεχόμενα, μπορεί να κατοικηθεί μόνο από τους «πραγματικούς κατοίκους της». Το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος βρέθηκε στα Κατεχόμενα, υποστήριξε ότι τα Βαρώσια (σ.σ. Αμμόχωστος) αποτελούν έδαφος του Ψευδοκράτους και πρέπει επιτέλους να ανοίξουν. Και η υπομονή και η αναζήτηση λύσης και η καλή πρόθεση έχουν τα όριά τους. Τίποτε δεν είναι χωρίς τέλος. Εδώ δεν χάνουν μόνο οι Τουρκοκύπριοι, χάνουν και οι Ελληνοκύπριοι. Γιατί είμαστε εδώ; Για να κερδίσουν επιτέλους και οι άνθρωποι. Για να μην είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά ένας χώρος έλξης, όπου θα μπορούν πλέον οι άνθρωποι να γλεντούν και να περπατούν. Είμαστε σε μια ιστορική μέρα, μια ιστορική συνάντηση σε μια καταπληκτική περιοχή» 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμμόχωστος παραμένει αποκλεισμένη και περίκλειστη, όπως ακριβώς ορίζουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση «ανοίγματος» – κυρίως, για τουριστικούς σκοπούς – της πόλης. Το ζήτημα, μάλιστα, είχε ανακινηθεί και τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας αλλά και την επαναβεβαίωση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Πηγή: el.gr 16 Φεβρουαρίου, 2020



Απειλείται ρωσοτουρκική σύρραξη στη Συρία;



Σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος της Τουρκίας υπονόησε ότι έχει σχέδια για τη Συρία. Αλλά και η Ρωσία είναι παρούσα στη χώρα. Αναλυτές φοβούνται ότι ο αγώνας κυριαρχίας μεταξύ των δύο εισέρχεται στην επόμενη φάση. Και ο πόλεμος συνεχίζεται γύρω από το Ιντλίμπ. Με όλα τα συνεπακόλουθά του. Οι πρόσφυγες φορτώνουν σε φορτηγά το σπιτικό τους και εγκαταλείπουν το τελευταίο προπύργιο των τζιχανιστών στη Συρία. Πού πάνε; Όπου τους βγάλει ο δρόμος. Μέρα με τη μέρα το κύμα φυγής γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Όσο περισσότερες βόμβες πέφτουν στην επαρχία. Δεν θέλουν όμως όλοι να φύγουν. Ο δάσκαλος Αμπντελκαφί Αλαχμάντο δεν θέλει να «δοκιμάσει» την προσφυγική ζωή. «Θέλω να μείνω στο Ιντλίμπ μέχρι την τελευταία στιγμή» λέει μιλώντας στη DW. «Με αυτό το κρύο και αέρα δεν μπορώ να ζήσω στην ύπαιθρο κάτω από μια τέντα, γιατί μπορεί να δω τα παιδιά μου να πεθάνουν μπροστά στα μάτια μου». Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση έχει λάβει τέτοια τροπή που το μέλλον της Συρίας και τον δέκατο χρόνο από την έναρξη του εμφυλίου παραμένει αβέβαιο. 

ΠΗΓΗ: 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ - www. thepressroom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια