Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ. 1680

Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας | Νέα Δημοκρατία


45 επιπλέον προτάσεις στον προσωρινό κατάλογο Δυνητικών Δικαιούχων της Παρέμβασης Ι του Β’ Κύκλου της Ενιαίας Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»



Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνει πως ενεργοποιήθηκαν οι απαραίτητοι πόροι για την χρηματοδότηση επιπλέον 45 εγκεκριμένων, αλλά αρχικά μη χρηματοδοτούμενων προτάσεων, Δημόσιας Δαπάνης 13,65 εκ. € στο πλαίσιο του Β’ Κύκλου του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», και ειδικότερα στην Παρέμβαση Ι.

Υπενθυμίζεται ότι η Παρέμβαση Ι αφορά στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) από Επιχειρήσεις. Κάθε ενισχυόμενο έργο εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες: βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη και μελέτες σκοπιμότητας. 

Η Παρέμβαση Ι στον Β΄ Κύκλο επέκτεινε τη στόχευσή της, πέραν των ΜΜΕ επιχειρήσεων και σε μεγάλες επιχειρήσεις και προωθεί περισσότερο εμφατικά την καινοτομική επιχειρηματικότητα με την ενίσχυση της δικτύωσης των επιχειρήσεων και  τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού για ερευνητικά έργα, την εξέλιξη του επιπέδου καινοτομίας στους 8 θεματικούς τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) και την συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, προέβη στην ακόλουθη  δήλωση:

«Η Πολιτεία οφείλει να διαμορφώνει τις πολιτικές και τα κίνητρα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα από την Έρευνα και Ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων, ποιοτικών  θέσεων εργασίας για πρόσληψη προσωπικού υψηλής εκπαιδευτικής στάθμης.

Μετά από συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες διασφαλίστηκε η δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού ένταξης της «Παρέμβασης Ι» (Ενιαία Δράση «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ») για να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις των οποίων οι προτάσεις έλαβαν υψηλή βαθμολογία, να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Παράλληλα εξετάζουμε τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης του προϋπολογισμού για την Παρέμβαση II ώστε να δοθεί και εκεί, δηλαδή στις Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς, η σχετική δυνατότητα, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020». 





Πλήρης χρηματοδότηση για 4 έργα με τη βοήθεια του Χρίστου Δήμα



Πλήρη χρηματοδότηση για τέσσερα έργα εξασφάλισαν  τέσσερις Δήμοι της Κορινθίας. Συγκεκριμένα:

·         Ο Δήμος Κορινθίων εξασφάλισε χρηματοδότηση 440.000 ευρώ για την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στο Χιλιομόδι.   

·         Ο Δήμος Σικυωνίων εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ για βελτιώσεις και αναβάθμιση του γηπέδου του Κρυονερίου.

·         Ο Δήμος Ξυλοκάστρου εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 398.000 ευρώ για έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου και άλλων υποδομών στα Τρίκαλα.

·         Η ΔΕΥΑ του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων εξασφάλισε χρηματοδότηση 370.000 ευρώ για αγορά, εγκατάσταση και λειτουργία τηλεματικού συστήματος ελέγχου διαρροών των δικτύων ύδρευσης του Λουτρακίου και των Αγίων Θεοδώρων.

Οι χρηματοδοτήσεις εξασφαλίστηκαν από το πρόγραμμα Leader με φορέα διαχείρισης την Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου (ΑΝΒΟΠΕ) ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος του υφυπουργού Ανάπτυξης και βουλευτή του Νομού μας, Χρίστου Δήμα στην εξασφάλιση του πλήρους ποσού των χρηματοδοτήσεων αυτών βάσει του προϋπολογισμού των έργων.

Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΒΟΠΕ Νίκος Παπαβασιλείου, που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση των έργων αυτών και μίας σειράς άλλων έργων που χρηματοδοτήθηκαν σε άλλους Νομούς της Πελοποννήσου, επισκέφθηκε τον Χρίστο Δήμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τον ευχαρίστησε για την βοήθειά του. Επίσης, κατά τη συνάντησή τους, συζητήθηκαν και άλλα θέματα και προτάσεις που σχετίζονται με χρηματοδοτήσεις και αναπτυξιακά έργα για την Κορινθία και την Πελοπόννησο.



Το Δ.Σ. του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου ευχαριστεί τον Χρίστο Δήμα


Ευχαριστήρια επιστολή προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης και βουλευτή του Νομού μας, Χρίστο Δήμα απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου.

Τα τελευταία χρόνια το Μουσείο αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα που σχετίζονταν με τη νομική του υπόσταση και συνακόλουθες επιπτώσεις στο προσωπικό του Μουσείου αλλά και στη γενικότερη λειτουργία του. Ο Χρίστος Δήμας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά κολλήματα και πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οριστικά επιλύονται όλα αυτά τα ζητήματα.

Στην ευχαριστήρια επιστολή της προς τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα η Διευθύντρια του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου, Αρχαιολόγος κ. Μαρία Μέξια, καταλήγει «…Το Διοικητικό Συμβούλιο, η Διευθύντρια και το προσωπικό του Μουσείου εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες τόσο προς εσάς προσωπικά όσο και προς το προσωπικό του γραφείου σας, το οποίο με ευγένεια και προθυμία ανταποκρίθηκε σε κάθε αίτημά μας. Ευχόμαστε και πιστεύουμε ότι η επόμενη συνεργασία μας θα είναι επίσης άριστη και αποδοτική».



Στο Ζάγκρεμπ για το Συμβούλιο Υπουργών ο Χρίστος Δήμας



Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο Ζάγκρεμπ όπου συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας, με αρμοδιότητα την Έρευνα και την Καινοτομία.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου οι υπουργοί συζήτησαν για την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και ειδικότερα το θέμα της «κυκλοφορίας εγκεφάλων» (brain circulation) και την σύνδεση του με την έρευνα, καινοτομία, ενιαία αγορά, ψηφιακή ατζέντα και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας με τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την δια βίου μάθηση.

Σε δήλωσή του ο Χρίστος Δήμας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική, να κρατήσει τους επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες που καινοτομούν στην Ευρώπη και να τους δώσει ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα ώστε να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο”

Δεν υπάρχουν σχόλια