Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Φ. 1677



ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας : Στηρίζουμε παρέμβαση ΟΗΕ στη Λιβύη – άκυρες οι συμφωνίες με Τουρκία



Πηγή: in.gr 10 Ιανουαρίου 2020

Υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν τάχθηκε ο Νίκος Δένδιας κατά την άφιξή του στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ελληνική υποστήριξη στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Λιβύη και τη διαδικασία του Βερολίνου.«Όσον αφορά το Ιράν, η Ελλάδα υποστηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου» είπε ο κ. Δένδιας από τις Βρυξέλλες και προσέθεσε σε ότι αφορά το λιβυκό ζήτημα: «Όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Ghassan Salame και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Πρέπει όμως να διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, τα οποία το μόνο το οποίο υπηρετούν είναι την ένταση στην περιοχή».Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Δένδιας θα έχει μάλιστα και διμερείς συναντήσεις για τα παραπάνω θέματα τόσο με τον Ευρωπαίο επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά όσο και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το λιβυκό Γκασάν Σαλαμέ.Υπενθυμίζεται ότι το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ συνέρχεται εκτάκτως και αναζητείται η γεφυροποίηση των διαφορών στους κόλπους της Ένωσης γύρω από τις κρίσεις σε Λιβύη και Ιράν.Κομβικό θέμα για το Ιράν στις Βρυξέλλες είναι η συμφωνία για τα πυρηνικά ενώ σε ότι αφορά τη Λιβύη το διακύβευμα είναι να καταδικαστεί η παρέμβαση της Τουρκίας για να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία επίλυσης του κυβερνητικού προβλήματος.Μάλιστα για ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Σαρλ Μισέλ θα μεταβεί αύριο Σάββατο σε Τουρκία και Αίγυπτο.
Κόντρα στο εσωτερικό

Σε ότι αφορά το Ιράν αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τις δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο στήριξε την απόφαση Τραμπ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί.

Μάλιστα μετά το Δημήτρη Κουτσούμπα και ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα. Χτες το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την «κλιμάκωση της κατάστασης στο Ιράκ» αφήνοντας έτσι αιχμές για τις επιθέσεις κατά στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ από το καθεστώς της Τεχεράνης.
 
ΣΥΡΙΖΑ  Αντιδράσεις για τη δήλωση Γεωργιάδη 
περί «αλλοίωσης του πληθυσμού»




in.gr  11 Ιανουαρίου 2020, 14:19
    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση  Γεωργιάδη περί «αλλοίωσης πληθυσμού», με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες, στους Παξούς. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ANT1, δήλωσε: «Φανταστείτε πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι που γνώριζαν ότι λειτουργεί το 112 και πήραν και τηλέφωνο. Έχουμε πέσει θύμα ομαδικής προσπάθειας αλλοίωσης της χώρας».
     Η δήλωση αυτή του κ. Γεωργιάδη προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση που μιλά για ανατριχιαστική δήλωση και καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση. Όπως αναφέρει ο κ. Χαρίτσης : « Η ανατριχιαστική δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, περί προσπάθειας «αλλοίωσης του πληθυσμού», κατά τη στιγμή μάλιστα που εξελίσσεται επιχείρηση διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο, είναι ρατσιστική, ανιστόρητη, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο κ. Γεωργιάδης αποκαλύπτει τη βαθιά απαξίωσή του για την ανθρώπινη ζωή.
     Είναι, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αυτός που οφείλει επιτέλους να πάρει θέση: συμφωνεί με τη συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού του και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας; Ως πότε θα βλέπουμε τους εγχώριους Όρμπαν στα υπουργικά έδρανα; Και πάνω από όλα: Πρέπει να σώζονται οι πρόσφυγες στο Αιγαίο ή πολιτική της κυβέρνησής του είναι να τους αφήνει να πνίγονται; », καταλήγει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πνεύμα, η Γραμματέας της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ,  Όλγα Γεροβασίλη, σε ανάρτησή της στο twitter αναφέρει: «Την ώρα που Έλληνες σώζουν ανθρώπους που πνίγονται μεσοπέλαγα, ο κύριος Γεωργιάδης ανακαλύπτει αλλοίωση της χώρας.
     Συμφωνεί μαζί του η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης; Μπήκαν και επίσημα στη γραμμή Σαλβίνι – Όρμπαν;» Από την πλευρά του ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι «κάθε ώρα που περνάει και δεν καταδικάζονται οι δηλώσεις Γεωργιάδη, είναι ώρες που μαυρίζουν την παράδοση της ΝΔ και προσβάλουν τη χώρα».


ΚΙΝ.ΑΛ  Στην ομιλία της για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, 



η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ  Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε σε στέλεχος του κόμματος για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σχολίασε και τα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.


news24711 Ιανουαρίου 2020 16:42
Για πρόσωπο του ΚΙΝΑΛ που ήταν «παρών στα χρόνια της κρίσης» έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη συνεδρίαση στελεχών για τον προγραμματισμό δράσεων και για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων, ανάμεσα σε αυτά και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Μέσα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, μετά από δέκα χρόνια πόλωσης, διχασμού, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το πολιτικό σύστημα. Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τοπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης. Ευθύς εξαρχής έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».
Για τα ελληνοτουρκικά, είπε: «Η Τουρκία απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται για τις «γνωστές» κατά καιρούς προκλήσεις και απειλές. Η παράνομη συμφωνία της με την επηρεαζόμενη από αυτήν Κυβέρνηση της Λιβύης, αναβαθμίζει την Τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο επιθετικών κινήσεων. Έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Επιβάλλεται εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Σήμερα, είναι σκόπιμο περισσότερο από ποτέ να θυμίσουμε τι σημαίνει πραγματικά πατριωτική παράταξη στον τόπο.
Σημαίνει να βάζεις πρώτα την πατρίδα. Χωρίς να υποχωρείς στα κυριαρχικά σου δικαιώματα. Χωρίς να περιφρονείς το διεθνές δίκαιο. Χωρίς να υποτιμάς τις διεθνείς σου δεσμεύσεις και συμμαχίες. Να σέβεσαι και να προωθείς την ειρήνη, την συνεργασία, τις σχέσεις καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Να είσαι περήφανος για τη χώρα σου χωρίς να μισείς τον γείτονά σου.
Ο πατριωτισμός είναι το σήμα κατατεθέν του χώρου μας. Είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, που καθόρισε τον ρόλο και την ισχύ της χώρας μας στην Μεταπολίτευση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν δίχασαν ποτέ τους Έλληνες και το πολιτικό σύστημα. Τις κρίσιμες στιγμές, διατήρησαν αρραγές το εθνικό μέτωπο. Γιατί μόνο όταν υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή, να διεκδικεί τη στήριξη των συμμάχων της και να μεταδίδει ενότητα και αυτοπεποίθηση στον λαό. Την ίδια στάση επέδειξαν στη συνέχεια οι τρεις επόμενοι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος».

ΚΚΕ   Δημ. Κουτσούμπας : 

Κάθετη η διαφωνία του ΚΚΕ 

στην αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας



 

Την κάθετη διαφωνία του ΚΚΕ στη νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ και Ελλάδας θα εκφράσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την αυριανή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα ο γραμματέας του ΚΚΕ ολοκληρώνει την επίσκεψή του στο Λονδίνο. Τι ζήτησε από την κυβέρνηση για τις συνέπειες του Brexit για τους Έλληνες της Βρετανίας Την κάθετη διαφωνία του ΚΚΕ στη νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ και Ελλάδας θα εκφράσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την αυριανή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας, τόνισε στον απόηχο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι «είναι μια περίοδος πολύ σημαντική. Οι εξελίξεις τρέχουν γοργά και βεβαίως ανησυχούμε για όλες αυτές τις εξελίξεις, με την όξυνση των ανταγωνισμών, των αντιθέσεων, τις συγκρούσεις που συμβαίνουν στην περιοχή, που είναι πιθανό να μας οδηγήσουν και σε γενικότερες πολεμικές εμπλοκές».
Όλα στο τραπέζι
«Η επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν, με τη δολοφονία Σουλεϊμανί και η απάντηση του Ιράν, οι εξελίξεις με τον χωροφύλακα των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, το Ισραήλ και τη στάση του στην περιοχή, όπως επίσης η επιθετικότητα και προκλητικότητα του Ερντογάν και της τούρκικης άρχουσας τάξης, που διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο -από αυτή τη σκοπιά, όλα αυτά τα ζητήματα- θα τεθούν στο τραπέζι» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Θέλουμε να έχουμε αναλυτική ενημέρωση από τον κ. πρωθυπουργό και βεβαίως θα εκφράσουμε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στη νέα συμφωνία, την υποτίθεται αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας, που έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη βουλή. Και βεβαίως αγωνιστικά καλούμε τον ελληνικό λαό να απαντήσει απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

ΕΛΛΗΝ. ΛΥΣΗ Κυρ. Βελόπουλος 
μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: 
Η Χάγη δεν είναι λύση στο πρόβλημα της χώρας


Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020    Αντίθετος ως προς μια ενδεχόμενη προσφυγής της Ελλάδας κατά της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
     «Μιλήσαμε στον πρωθυπουργό για την διπλωματία των εξοπλισμών. Του είπαμε δηλαδή, το ερώτημα που τίθεται. Τι κερδίζει η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αγοράζοντας όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του καλύτερα. Εμείς ουσιαστικά, ακόμη και σήμερα, αναμένουμε από τους Αμερικανούς κάτι που δεν μας έχουν δώσει ποτέ. Βοήθεια. Η μονοπωλιακή σχέση με τις ΗΠΑ οδηγεί σε αδιέξοδα. Καταθέσαμε στον πρωθυπουργό και τις ενστάσεις μας για την Χάγη, γιατί πήγαμε και το 1976 και δυστυχώς, χάσαμε. Ούτε η Χάγη είναι λύση στο πρόβλημα της χώρας. Είναι μερικά ζητήματα που πρέπει να τα καταλάβουμε. Είμαστε μόνοι μας. Πρέπει να είμαστε ισχυροί και να είμαστε έτοιμοι για όλα. Πρέπει να καθορίσουμε ΑΟΖ. Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό και του έδωσα πρόταση της Ελληνικής Λύσης, για να καθορίσουμε την ΑΟΖ», τόνισε ο κ. Βελόπουλος.                «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να δούμε τι θα κάνει με την ΑΟΖ. Αυτή είναι με βάση το διεθνές δίκαιο, η άμυνα της χώρας», πρόσθεσε.     Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Βελόπουλος είπε πως θα μελετήσει την κυβερνητική πρόταση και στη συνέχεια θα εκφράσει άποψη. «Παρακαλούμε το πολιτικό σύστημα να μην κονταροχτυπιέται για τον εκλογικό νόμο ή δήθεν για άλλα ήσσονος σημασίας ζητήματα. Δεν παράγει πλούτο η Ελλάδα. Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και οι μισθωτοί πληρώνονται με χαμηλούς μισθούς. Αυτά πρέπει να κοιτάξουμε και κυρίως, τα εθνικά μας θέματα. Γιατί τώρα που μιλάμε, η Μεσόγειος φλέγεται και εμείς ασχολούμαστε με τα δικά μας εσωτερικά ζητήματα. Η Τουρκία προκαλεί. Το σκοπιανό, ακόμη και σήμερα, αιμορραγεί την Ελλάδα», ανέφερε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης.«Αυτό που πρέπει να πιστώσουμε στον πρωθυπουργό είναι ένα θετικό βήμα στην κατανόηση των περεταίρω εξελίξεων», συνέχισε - μεταξύ άλλων - ο Κυριάκος Βελόπουλος.


Μερα 25 Γιάννης Βαρουφάκης: 

Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο 

έγινε σε λάθος χρόνο και εκτός πλαισίου



Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020  :  Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε τις διαφωνίες του, τόσο για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όσο και για θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως ο εκλογικός νόμος, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τονίζει ότι το κόμμα του «απορρίπτει εκ προοιμίου το κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών, καθώς και την αιτιολόγησή του στο όνομα της "κυβερνησιμότητας" - ενός ευφημισμού για την διαστρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας», ενώ είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις τελευταίες εξελίξεις, το ΜέΡΑ 25 εκτιμά ότι «η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο έγινε σε λάθος χρόνο και εκτός πλαισίου που να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και των λαών της περιοχής μας». «Η εικόνα του αμήχανου Έλληνα πρωθυπουργού δίπλα στον υπεύθυνο της πρόσφατης, παράνομης και ανήθικης δολοφονίας κορυφαίων Ιρανών αξιωματικών σε έδαφος τρίτης χώρας - που έφερε σε δύσκολη θέση ακόμα και τους συντηρητικούς ηγέτες της ΕΕ- δεν βοήθησε την εικόνα της Ελλάδας», σημειώνεται.
Γενικότερα, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το ΜέΡΑ25 απορρίπτει τη συνολική προσέγγιση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης: Επειδή προσβλέπει σε ερείσματα και οφέλη άνευ αντικρίσματος ενώ, παράλληλα, υπονομεύει οφέλη και ερείσματα τα οποία θα ήταν σημαντικά για την χώρα μας. «Η γεωπολιτική και ενεργειακή πρόσδεση της χώρας στο άρμα (α) της ισραηλινής ακροδεξιάς που σήμερα εκπροσωπεί ο κ. Νετανιάχου (υπό την αιγίδα μάλιστα του κ. Τραμπ), και (β) επιχειρήσεων τύπου Exxon-Mobil, υπονομεύει την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας», προστίθεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια