Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ. 1677



Γαλλικό «χαστούκι» σε Άγκυρα: Ο Μακρόν «μπλοκάρει» την κοινή παραγωγή πυραύλων Eurosam με την Τουρκία – «Πάγωσε» ο Ερντογάν





15  Ιανουαρίου 2020:  Τελικά ο Γάλλος πρόεδρος δεν αστειεύεται με τον Ερντογάν και την Τουρκία λόγω των άνομων σχεδίων της Άγκυρας στην Λιβύη και μπλοκάρει σθεναρά το κοινό σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσίας και κοινής κατασκευής νέων βελτιωμένων αντιπυραυλικών συστημάτων Eurosam με την Τουρκία, προκαλώντας πονοκέφαλο στον επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. “Η Γαλλία παρακωλύει σοβαρά την πρόοδο στο κοινό σχέδιο παραγω γής πυραύλων Eurosam για την Τουρκία”, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας İsmail Demir. «Το Παρίσι  βρίσκεται σε γενική [αρνητική] στάση. Αυτή η στάση έχει επηρεάσει όλο το έργο», δήλωσε ο Ντεμίρ στους δημοσιογράφους σε ετήσια συνάντηση με τον Τύπο. «Είμαστε τώρα στο στάδιο της μελέτης προδιαγραφών. Η Γαλλία έχει αρνητική στάση και για την επόμενη φάση, ενώ δημιουργεί προβλήματα για να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μακρυά  ​​», είπε ο Ντεμίρ.
«Αν συνεχιστεί αυτή η στάση, θα προχωρήσουμε με τον άλλο εταίρο [Ιταλία]», δήλωσε ο ίδιος. Η θέση της Γαλλίας «δεν έχει νόημα για εμάς», δήλωσε ο Ντιμίρ, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν θα εμποδίσει τα σχέδια της Τουρκίας.
“Στο πρόγραμμα του αντιπυραυλικού συστήματος Eurosam, η Γαλλία θέτει πλέον σοβαρά εμπόδια στο ζήτημα της μεταφοράς τεχνολογίας”, είπε στην εφημερίδα Hürriyet Daily News μια πηγή που είναι κοντά στις συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα προέβη σε καταρχήν συμφωνία με την γαλλο-ιταλική κοινοπραξία στις 14 Ιουλίου 2017 για την ανάπτυξη των αμυντικών συστημάτων για λογαριασμό της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ η επίσημη συμφωνία υπογράφηκε στις αρχές του 2018 και αφορούσε μια μελέτη σκοπιμότητας διάρκειας 18 μηνών, για τον προσδιορισμό των αναγκών και προτεραιοτήτων για το εν λόγω αντιπυραυλικό σύστημα.
Οι συνομιλίες με την ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ήρθαν σε μια περίοδο που η Τουρκία είναι υπό έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, λόγω της προμήθειας των εξελιγμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Το κοινοβούλιο της Γαλλίας, τον Οκτώβριο, καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» στην Συρία, η οποία ευθύνεται για τις δολοφονίες εκατοντάδων Κούρδων μαχητών.Ο Ντεμίρ δήλωσε επίσης ότι οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες συνεχίζουν την παραγωγή των εξαρτημάτων F-35, ως «χειρονομία καλής θέλησης», από τότε που οι Η.Π.Α. αποφάσισαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς  S-400, με συνέπεια τον αποκλεισμό τους από την αλυσίδα εφοδιασμού του αεροσκάφους από τον Μάρτιο του 2020.
“Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να διακόψουν την παραγωγή εξαρτημάτων του αεροσκάφους από τις τουρκικές εταιρείες τον Μάρτιο, τότε η Τουρκία έχει όλα τα νόμιμα δικαιώματα να ενεργήσει εναντίον αυτής της κίνησης”, σημείωσε ο ίδιος. Την ίδια περίοδο όμως, Άγκυρα και Μόσχα, βρίσκονται ακόμη σε συνομιλίες (και αυτές έχουν θέμα από ρωσικής πλευράς) για ένα δεύτερο  σύστημα S-400, δεδομένου ότι η νέα αγορά θα απαιτήσει και την μεταφορά τεχνογνωσίας, κοινή παραγωγή και λεπτομέρειες για το σύστημα εντοπισμού “φίλων και εχθρών”, πρόσθεσε ο Ντεμίρ. Οι Τούρκοι όπως δείχνουν ξεκάθαρα οι κινήσεις τους στον αμυντικό τομέα, “παίζουν”με ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ ταυτόχρονα, κινούμενοι στην λογική μιας ισχυρής δύναμης, ενώ τα σχέδια τους έχουν σαφώς “νεο-οθωμανική υφή”. Το μόνο θετικό είναι προς το παρόν ότι Ρώσοι και Γάλλοι  οι Αμερικάνοι το έχουν ξεκόψει από την αρχή), δεν φαίνεται να παραδίδουν εύκολα “τεχνογνωσία” κρίσιμων οπλικών συστημάτων. Αν το κάνουν όμως στο μέλλον,  θα είναι σαν να βάζουν μόνοι τους τα “χέρια τους και να βγάζουν τα μάτια τους”.

Βρετανία  Aποχώρηση από την ΕΕ 

Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο



·    

Σε μια ιστορική ψηφοφορία, μετά από τρεισήμισι χρόνια κρίσης,
οι Βρετανοί βουλευτές έδωσαν απόψε την τελική έγκρισή τους στο νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου.  Η Βουλή των Κοινοτήτων, που ελέγχεται από τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ενέκρινε με 330 ψήφους υπέρ έναντι 231 κατά το Νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμφωνία Αποχώρησης), με το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πέρσι Λονδίνο και Βρυξέλλες.
Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να περάσει, την επόμενη εβδομάδα, και από τη Βουλή των Λόρδων και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα το εγκρίνει στις 29 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία του “διαζυγίου”.
Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο Τζόνσον θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα σε μια από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις που έχει βιώσει η Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Μπαίνει επίσης τέλος στους φόβους για μια άτακτη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, οι οποίοι έριχναν βαριά σκιά στην οικονομία της το τελευταίο διάστημα.
photo pexels

Η ανάρτηση Λίβυου ναυάρχου στα ελληνικά για προδότεςΟ φιλέλληνας αξιωματικός είναι στο πλευρό του Στρατάρχη Χαφτάρ




02/01/2020

Μια ανάρτηση στα ελληνικά έκανε προσωπικό του λογαριασμό Facebook ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.
Στην ανάρτησή του με πράσινο φόντο ο ναύαρχος έγραψε: «Η πατρίδα είναι μια κόκκινη γραμμή για την οποία πεθαίνουμε, προδότες». Κάτω από την ανάρτηση, υπάρχουν «likes» από πολλούς Έλληνες αξιωματικούς εν αποστρατεία, σύμφωνα με το sigmalive.com.
Ο φιλέλληνας Λίβυος αξιωματικός είναι στο πλευρό του Στρατάρχη Χαφτάρ. Επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο, μαζί με τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Σημερινή» δήλωσε πως στη Λιβύη πολεμούν κατά των τζιχαντιστών που στέλνει η Τουρκία. Σχετικά με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, είπε πως «μόλις πάρουμε την κυβέρνηση, ακυρώνουμε το μνημόνιο με Τουρκία». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναύαρχος Μαχντάουι συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, καθώς αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ομιλεί άρτια την ελληνική γλώσσα και διατηρεί άριστες σχέσεις με τη στρατιωτική ηγεσία.


Στην Κρήτη η επόμενη πενταμερής 

συνάντηση για το θέμα της Λιβύης...



Twitter/ @NikosDendias
Με σκληρή γλώσσα, σε κοινό τους ανακοινωθέν, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, με τη συμβουλευτική συμμετοχή και της Ιταλίας, καταδίκασαν τις τουρκικές προκλήσεις στη Λιβύη αλλά και την Κύπρο.  Σε συνεδρίασή τους στο Κάιρο, οι υπουργοί έκριναν ότι η υπογραφή των μνημονίων συμφωνίας τον Νοέμβριο, μεταξύ της Τουρκίας και του επικεφαλής της ΚΕΕ της Λιβύης Φαγιέζ Σάρατζ, συνιστά παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, που υπονόμευσε περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα - χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα μνημόνια, κενά περιεχομένου και άκυρα.
Παράλληλα, συμφώνησαν στο γεγονός ότι το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες. Επιπλέον, οι υπουργοί καταδίκασαν σθεναρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και των χωρικών υδάτων της, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει άμεσα όλες τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης, με δεδομένη την ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στη Μεσόγειο.
Ειδικότερα για την απόφαση της Τουρκίας να εγκρίνει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, τονίζουν ότι συνιστά σοβαρή παραβίαση της απόφασης 2259 και άλλων σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.  Όπως ανέφεραν οι υπουργοί και στις δηλώσεις τους προς τον Τύπο, μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης και επαναφοράς της σταθερότητας στη Λιβύη, με δεδομένες τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και τη Διαδικασία του Βερολίνου. Οι υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν την αποφασιστικότητα των κρατών τους να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία, με σκοπό την αύξηση της ευημερίας των λαών τους, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.  Τέλος, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και να συγκαλέσουν την επόμενη συνάντησή τους στην Κρήτη, σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί.

Σεισμικές έρευνες: 

Κολοσσιαία κoιτάσματα φυσικού αερίου επιπέδου Λεβιάθαν και Ζορ σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης



Κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα της Ανατολικής Μεσογείου εντόπισε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του κεντρικού Ιονίου και νότια της Κρήτης. Η ΕΔΕΥ αναφέρει συγκεκριμένα ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων «για την απεικόνιση ακριβούς βάθους των γεωμετρικών δομών στις θαλάσσιες περιοχές του κεντρικού Ιονίου και νότια της Κρήτης» και ότι «εξειδικευμένοι επιστήμονες της εταιρείας στους τομείς της Γεωφυσικής και της Γεωλογίας, εργάστηκαν σε περιβάλλοντα τα οποία διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα της Ανατολικής Μεσογείου όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου».
Με απλά λόγια έχουν εντοπιστεί περιοχές που διαθέτουν όλες τις «προδιαγραφές» για να φιλοξενούν κοιτάσματα ανάλογα με αυτά του ισραηλινού Λεβιάθαν και του αιγυπτιακού Ζορ! Στη μελέτη για το Ιόνιο έχουν συμπεριληφθεί οκτώ προϋπάρχουσες γεωτρήσεις και 30 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 2.800 km.
Για την Κρήτη η ΕΔΕΥ αναφέρει ότι «Η μελέτη περιλαμβάνει επικαιροποιημένο χάρτη των λασποηφαιστείων με ερμηνεία, η οποία προσφέρει πληροφορίες για την ηλικία των πετρωμάτων που είναι βαθιά θαμμένα στο υπέδαφος, τη θερμική ωριμότητα και το περιεχόμενο οργανικής ύλης» και ότι «έχουν αναγνωριστεί νέες δομές οι οποίες ομοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν και τύπου Ζορ. Στη μελέτη έχουν συμπεριληφθεί 15 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 2.500 km.
Οι τεχνικές μελέτες και για τις δύο περιοχές είναι διαθέσιμες στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επιτρέποντας έτσι την επιτάχυνση των μελλοντικών διαδικασιών και παραχωρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, «ανοίγει ο δρόμος» για περαιτέρω προώθηση των περιοχών ενδιαφέροντος οι οποίες δεν είχαν ακόμη διατεθεί», καταλήγει η ΕΔΕΥ.
 





Δεν υπάρχουν σχόλια