Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ. 1676

«Πολιτική για την καινοτομία»


Του Χρίστου Δήμα*
Οι προσδοκίες και οι προκλήσεις, όπως και οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2020 είναι υψηλοί. Το 2020 φιλοδοξούμε να είναι η χρονιά που θα σηματοδοτήσει πως η Ελλάδα, όχι μόνο επέστρεψε στην κανονικότητα με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά θέτει ισχυρές βάσεις ώστε τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει στην καινοτομία στα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το πρώτο μεγάλο βήμα που κάναμε και ήδη ψηφίστηκε στην Βουλή, είναι η δημιουργία μιας Πολιτείας Καινοτομίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η πολιτεία καινοτομίας είναι ένας φυσικός χώρος όπου Ερευνητικά κέντρα, startups και μεγάλες εταιρίες βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον με σκοπό να δημιουργούνται δίκτυα και συνέργειες Καινοτομίας. Αυτό θα προσελκύσει ταλαντούχους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, θα δημιουργήσει μία έκρηξη ιδεών και πιστεύουμε πως θα συνδράμει σημαντικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας. Ο στόχος είναι να ενισχύσει και την εξέλιξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η πολιτεία καινοτομίας θα βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς, στις παλαιές εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ», μια πολύ συμβολική κίνηση καθώς το συγκεκριμένο ακίνητο είναι άμεσα συνυφασμένο με την ανάπτυξη της Έρευνας και της βιομηχανίας στη χώρα ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια παραμένει κλειστό και ανεκμετάλλευτο. Η διαδικασία θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ, χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό δημόσιο καθώς θα απαλλαγεί από ένα πολύ μεγάλο ετήσιο κόστος συντήρησης και φύλαξης του ακινήτου, ενώ παράλληλα ιδιώτης θα αναλάβει το κόστος κατασκευής.
Ήδη από τις πρώτες μας μέρες στο Υπουργείο βάλαμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας την στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στην αρχή ήταν ότι φαινόταν αδύνατο να καταγράψουμε με ακρίβεια το οικοσύστημα. Ποιες δηλαδή μπορούσαν να θεωρηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις και ποιες όχι και με ποια κριτήρια. Για τον λόγο αυτό προχωράμε στην δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας νεοφυούς επιχειρηματικότητας η οποία θα καταγράφει αφενός και θα κατηγοριοποιεί το οικοσύστημα ανάλογα με τον τομέα, μέγεθος και το επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία αποκτά τη δυνατότητα να γνωρίζει σε ποιους απευθύνεται όταν σχεδιάζει πολιτικές για τις startups και διευκολύνει τη χορήγηση περισσότερων κινήτρων -φορολογικά, εργασιακά κλπ- σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Δεν ισχυριζόμαστε πως ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό, αλλά μελετάμε βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, τις οποίες προσαρμόζουμε στις ανάγκες της χώρας. Κύριο μέλημα μας είναι να εφοδιάσουμε το δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας με όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να νιώθουν σιγουριά πως μπορούν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να μοιραστούν την επιστημονική τους γνώση, δημιουργικά και αποτελεσματικά εντός της Ελλάδας. Οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό, καιρός να τους δώσουμε την δυνατότητα να διαπρέψουν διεθνώς και εντός της χώρας.
*Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας (PhD)

Παραπολιτικό σχόλιο για Χρ. Δήμα (7-1-2020)
Στο Κιάτο πήγε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας για τον Αγιασμό των υδάτων. Ο Χρίστος έδωσε το "παρών" στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στη συνέχεια στο λιμάνι του Κιάτου όπου, παρά το κρύο που επικρατούσε, 7 θαρραλέοι βούτηξαν για τον Σταυρό. Και μιας και αναφερθήκαμε στο λιμάνι του Κιάτου, τα έργα επέκτασής του συνεχίζονται κανονικά μετά από την παρέμβαση του Χρίστου Δήμα. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σικυωνίων ευχαρίστησε δημόσια τον Χρίστο Δήμα για την βοήθειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια