Header Ads

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ,Η ΠΙΣΤΗ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ


Βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Μπογδάνος:

 «Ο δήθεν προοδευτισμός επιτίθεται στο έθνος και την πίστη μας» – «Δυνατή» ομιλία στην Βουλή

Επιτέλους ακούστηκαν όσα πρέπει να ακουστούν...





Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν δίστασε κατά την «Συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος», να αναφερθεί σε έννοιες όπως το έθνος, η πίστη, η εθνική ταυτότητα και η εθνική υπερηφάνεια.
Ακούστηκε επιτέλους η φράση «δήθεν προοδευτισμός» και πως «στην Ελλάδα αρμόζει το Φως».





Η ομιλία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα δύο θεματικές ενότητες άρθρων, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αποκαλύπτουν την απαράδεκτα εργαλειακή και ιδεοληπτική εκμετάλλευση από την προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ιερής αυτής για το πολίτευμα διαδικασίας για την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της πατρίδας, μιας διαδικασίας που εκκινήθηκε από την τότε Πλειοψηφία -για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους- για δύο βασικούς λόγους:

Ο πρώτος είναι για να μπλοκαριστεί για αρκετά χρόνια η αναγκαία και ώριμη αναθεώρηση του άρθρου 16. Και δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να συμβαίνει αυτό ακριβώς στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας.

Ο δεύτερος λόγος είναι για να λειτουργήσει ως ιδεολογικός ενδείκτης, ως ένας ανέξοδος τρόπος για να απευθυνθεί η τότε Πλειοψηφία στα κομματικά της ακροατήρια, ανεμίζοντας την δήθεν προοδευτικότητά της. Και για να εξυπηρετηθεί αυτή η στόχευση, επιστρατεύθηκαν βεβαίως τα γνωστά μέσα. Αφενός ο συνταγματικός βερμπαλισμός, δηλαδή η προσπάθεια να φορτωθεί το Σύνταγμα με άχρηστες επιπλέον λέξεις, που όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά δημιουργούν και περαιτέρω προβλήματα. Και αφετέρου η επίθεση στην ιδέα του έθνους, στην εθνική συνείδηση και ταυτότητα, η αντιθρησκευτικότητα και ο αντικληρικαλισμός, δηλαδή οι συνήθεις παιδικές ασθένειες της δήθεν προοδευτικότητας.

Δείτε, μάλιστα, ως πού φτάνει η εργαλειακή και βαθιά ιδεοληπτική εκμετάλλευση αυτής της αναθεωρητικής διαδικασίας. Πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με στόμφο την αναθεώρηση του άρθρου 3 στο όνομα δήθεν της ουδετεροθρησκίας. Την ίδια ώρα γνωρίζουν οι προτείνοντες ότι το προοίμιο του Συντάγματος «Εις το Όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος» θα παραμείνει αμετάβλητο διότι είναι μη αναθεωρητέο. Και ακόμη πιο πονηρά -έχει ήδη επισημανθεί, αλλά δεν βλάπτει άλλη μία φορά- άφησαν στο απυρόβλητο το άρθρο 16 που ορίζει στην παράγραφο 2 ως στόχο της εκπαίδευσης την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων, φοβούμενοι ευλόγως ότι η επόμενη πλειοψηφία, της Νέας Δημοκρατίας, θα αναθεωρούσε το άρθρο 16 και έτσι θα επιτρεπόταν επιτέλους η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

»Αυτά είναι απαράδεκτα παιχνίδια με τους θεσμούς. Είναι ξεκάθαρος εμπαιγμός των Ελληνίδων και των Ελλήνων πολιτών, είτε αυτοί συμμερίζονται τον δήθεν στόχο της ουδετεροθρησκίας είτε όχι.

»Επιτρέψτε μου, όμως, να μπω στη βαθύτερη ουσία του ζητήματος. Δικαίωμα ουδετεροθρησκίας του κράτους δεν υφίσταται. Αντιθέτως, υφίστανται τα ιερά ατομικά δικαιώματα της θρησκευτικής ελευθερίας και της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική τους πίστη, δικαιώματα τα οποία προστατεύονται επαρκώς και ισχυρά από τις ήδη υφιστάμενες διατάξεις του Συντάγματος. Ούτε, βεβαίως, έχει κανείς από εμάς την υποχρέωση -πολλώ δε μάλλον το δικαίωμα- να επιχειρεί να μεταβάλει κατά το δοκούν διά της πολιτικής εξουσίας το περιεχόμενο της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης, όπως ισχυρίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή η κυρία Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν προς τούτο η εκάστοτε πλευρά επικαλείται κάποιον τάχα παιδαγωγικό ρόλο.

»Επειδή, μάλιστα, η κυρία Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε και την ιδιότητά της ως ιστορικού, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η ελληνική εθνική ταυτότητα και συνείδηση αποτέλεσε έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της συγκρότησης του νέου ελληνικού έθνους μαζί με τη γλώσσα. Μάλιστα, η θρησκεία έχει κατά τι σημαντικότερο ρόλο, διότι το κριτήριο της γλώσσας δεν αφορούσε στην ομιλούμενη γλώσσα, αλλά στη λειτουργική γλώσσα, δηλαδή αν η Θεία Λειτουργία τελείτο στα ελληνικά ή σε κάποια άλλη γλώσσα. Αυτό σήμαινε να μιλούν ελληνικά. Το πρώτο, λοιπόν, επιχείρημα απέναντι στην προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ συνταγματική κατοχύρωση της ουδετεροθρησκίας του κράτους αφορά στον σεβασμό μιας όχι απλώς ιστορικής αλήθειας, αλλά της ίδιας της διαδικασίας εθνογένεσης του νέου ελληνισμού. Το δεύτερο επιχείρημα αφορά το γεγονός ότι το έθνος μας διαχρονικά ενσωματώνει χωρίς πρόβλημα Έλληνες άλλων ομολογιών, άλλης θρησκευτικής πίστης, αθέους, με το κράτος να εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία και ισονομία κι όπου μάλιστα χρειάζονται περαιτέρω εγγυήσεις, αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι θέμα του απλού νομοθέτη -βλέπε αντιρατσιστικός νόμος.»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: «Τους παλαιοημερολογίτες να ρωτήσετε.»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: «Προστατεύονται από τους νόμους και από το Σύνταγμα απολύτως, κύριε Φίλη.»

»Τρίτο επιχείρημα, το γεγονός ότι τέτοιες δήθεν μεταρρυθμιστικές προτάσεις βρίσκουν απέναντί τους τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, κι εδώ θα τολμήσω να πω Ορθοδόξους και όχι.

»Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μια χώρα με ιδιαίτερη ταυτότητα και αποστολή. Είναι φορέας ιστορίας, αξιών και πολιτισμού. Αναγεννήθηκε πριν από εκατόν ενενήντα οκτώ χρόνια πάνω στο όραμα το νέο ελληνικό κράτος να λειτουργήσει ως φάρος ελευθερίας και ως προνομιακός θεματοφύλακας της διπλής ανεκτίμητης παρακαταθήκης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της ορθοδόξου πίστεως. Κι αυτή την ιδιαίτερη ταυτότητα και αποστολή η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων την αναγνωρίζει και τη σέβεται. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είμαστε περήφανοι για το βαρύ αξιακό βάρος της εθνικής μας ταυτότητας, και αυτή η πίστη και η περηφάνια είναι που κρατά όρθια την κοινωνία μας ακόμη και στις δυσκολότερες περιπέτειες.

»Είναι, λοιπόν, κακοχωνεμένος προοδευτισμός η αξίωση που διατυπώθηκε στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης οι Έλληνες να μη θρησκευόμαστε δημοσίως.Είναι κακοχωνεμένος προοδευτισμός η άκριτη εισαγωγή ιδεολογημάτων, όπως αυτό της κοσμικότητος, που αρμόζουν σε έθνη με διαφορετική διαδικασία γενέσεως, διαφορετικά, απολύτως σεβαστά, αξιακά φορτία.

»Είναι κακοχωνεμένος προοδευτισμός και συνιστά και προσβολή απέναντι στην συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, ορθοδόξων και μη, θρησκευομένων και μη, αγνωστικιστών, άθεων η επηρμένη αξίωση να διαγραφεί με μία μονοκοντυλιά ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία της πολιτειακής μας ιστορίας και παράδοσης. Αντίθετα, αληθινά προοδευτική είναι η ολοένα και βαθύτερη, πιο ουσιαστική κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών ανεξαιρέτως.

»Η αξίωση -και κλείνω με αυτό- να κρύψουμε -είτε είμαστε η πλειονότητα είτε είμαστε η μειονότητα- αυτό που είμαστε και αυτό που πιστεύουμε, να σκεπάσουμε όλα όσα μας κάνουν περήφανους, να καλύψουμε την ταυτότητά μας προς όφελος κάποιων που -υποτίθεται- ότι προσβάλλονται από αυτήν, δεν είναι αξίωση φιλελεύθερη, δεν είναι αξίωση διαφωτιστική. Αντίθετα, είναι αξίωση βαθιά σκοταδιστική. Και στην Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρμόζει το Φως!

»Ευχαριστώ πολύ.»


Δεν υπάρχουν σχόλια