Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ φ. 1674







Κυπριακό

«Πόντιος Πιλάτος» ο ΟΗΕ για την Κύπρο – «Νομιμοποιεί» τις τουρκικές προκλήσεις – «Απόβαση» Κινέζων για δημιουργία τερματικού σταθμού φ/α

Αποτέλεσμα εικόνας για Κυπριακό «Πόντιος Πιλάτος» ο ΟΗΕ για την Κύπρο – «Νομιμοποιεί» τις τουρκικές προκλήσεις – «Απόβαση» Κινέζων για δημιουργία τερματικού σταθμού φ/α

Πηγή: 5ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ 15 Δεκεμβρίου 2019

Πυρ και μανία είναι οι Ελληνοκύπριοι από την απίστευτη δήλωση της ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Elizabeth Spehar, σχετικά με τη θέση του ΟΗΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θυμίζει “Πόντιο Πιλάτο” αναφέροντας ότι ο οργανισμός ουσιαστικά δεν συμμετέχει στο θέμα.  Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην Σπέχαρ δήλωσε ότι: «απορρίπτουμε την δήλωση της εκπροσώπου του ΟΗΕ, ότι ο οργανισμός δεν θα συμμετέχει σε διαφορές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να πάρει μια σαφή θέση για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας, ως προστάτης του διεθνούς συστήματος», ανέφερε ο Κύπριος υπουργός.

Ο ΓΓ γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε ότι δεν θέλει να καταδικάσει ουσιαστικά τις δραστηριότητές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνοντας ίση απόσταση από τις δύο πλευρές.  Ο Farhan Haq, ένας από τους εκπροσώπους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ δεν λαμβάνει θέση και δεν σχολιάζει ζητήματα που σχετίζονται με την κυριαρχία των κρατών μελών στις θάλασσες, και αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία.  «Μελετούμε τις επιλογές. Περιοχές που αφορούν ημίκλειστη θάλασσα, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα των τρίτων», ανέφερε ο ίδιος.  Ο Χακ, ο οποίος απέφυγε επίσης επιμελώς να απαντήσει στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση της Λιβύης έχει τη νομιμότητα να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία.



Πηγή:  5ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ 15 Δεκεμβρίου 2019

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου, νεώτερου.

Στρατιωτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία του Ισραήλ. Η κίνηση αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα μια σθεναρή απάντηση στις παράνομες ενέργειες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή της Μεσογείου.  Οι NOTAM έχουν ήδη εκδοθεί από χθες το βράδυ και το ερευνητικό πλοίο Bat-Galim, το οποίο προ ολίγων ημερών είχαν απειλήσει οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ, και άλλα πλοία θα συνοδευτούν από το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα.

Κορβέτες Sa’ar 5/6, οι ισχυρότερες και γρηγορότερες του Ισραήλ, ταχύπλοα και υποβρύχια Dolphin-2 θα είναι έτοιμα να βυθίσουν οποιοδήποτε πλοίο του τουρκικού ναυτικού παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος Bat-Galim. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες έως τώρα πληροφορίες, στη σημερινή ισραηλινή επιχείρηση θα συμμετάσχουν και μαχητικά F-35.

Υπενθυμίζουμε πως όπως μετέδωσε η Jerusalem Post και πρώτο ανέφερε το Πενταπόσταγμα στην Ελλάδα, πριν από λίγες μέρες είχαμε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και ισραηλινού ερευνητικού σκάφους.

Συγκεκριμένα οι Τούρκοι ανάγκασαν το ισραηλινό πλοίο να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, περιοχή στην οποία η Άγκυρα δεν έχει καμία δικαιοδοσία αλλά συνεχίζει να διεκδικεί παράνομα, και το απείλησαν με βύθιση. Στο ωκεανογραφικό σκάφος Bat Galim επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, οι οποίοι πραγματοποιούσαν έρευνα μετά από εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης.



Ελληνοτουρκικά

Το σχέδιο της Αθήνας σε περίπτωση πρόκλησης: Καταβύθιση τουρκικού πλοίου εάν κινηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης…

Αποτέλεσμα εικόνας για Το σχέδιο της Αθήνας σε περίπτωση πρόκλησης: Καταβύθιση τουρκικού πλοίου εάν κινηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης…

Πηγή: 5ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ  14 Δεκεμβρίου 2019

Αναβάθμιση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, χρήση drone και ένα σχέδιο για την θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κρήτη αποτελούν τις τελευταίες στρατηγικές κινήσεις του ελληνικού πενταγώνου ώστε να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας.

Στα χέρια του ΑΠΘ βρίσκεται η μοναδική ελπίδα της Ελλάδας για εγχώρια παραγωγή Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. «Το λειτουργικό μοντέλο κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δηλαδή τα σχέδια έχουν ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και έχει ξεκινήσει η κατασκευή του. Εμείς θέλουμε βάση του χρονοδιαγράμματος να το δούμε στους ουρανούς το καλοκαίρι που μας έρχεται. Να κάνουμε δηλαδή τις δοκιμές τις πτητικές και να είναι πλήρως λειτουργικό», εξηγεί ο φοιτητής της ομάδας που κατασκευάζει το ελληνικό drone.

Την Παρασκευή μάλιστα είχε ανακοινώσει τα εξής ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας:

Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Έρχεται «πόλεμος» UAV στο Αιγαίο: Μπαίνουν στο οπλοστάσιο των ΕΔ μη επανδρωμένα αεροσκάφη ελληνικής κατασκευής

Αποτέλεσμα εικόνας για Έρχεται «πόλεμος» UAV στο Αιγαίο: Μπαίνουν στο οπλοστάσιο των ΕΔ μη επανδρωμένα αεροσκάφη ελληνικής κατασκευής

#Panagiotopoulos #Greece #Turkey #Libya #Haftar #LNA #USA #Ερντογαν #Παναγιωτοπουλος

Όλα αυτά την στιγμή που η Τουρκία στέλνει UAV στα Κατεχόμενα. Η εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη με την παράνομη απόπειρα ανακήρυξης ΑΟΖ, οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η γενικότερη επιθετική ρητορική χρησιμοποιούνται ως «όπλα» εξουθένωσης και φθοράς του ηθικού των Ελλήνων, τακτική η οποία όμως δεν πιάνει.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στην συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ για αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συμπληρώνει ότι η «εγκατάσταση» της λεγόμενης βάσης θα γίνει στο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η συμφωνία της Δημοκρατίας περιλαμβάνει απόκτηση τεσσάρων drone αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της Εθνικής Φρουράς. Σκοπός τους είναι η παρακολούθηση της κυπριακής ΑΟΖ.





ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

Μετά την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η Κρήτη αποκτά μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, επισημαίνουν οι αναλυτές. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, τόνισε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης προκειμένου να μας αναγκάσει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με αντικείμενο κυριαρχικά μας δικαιώματα». Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σε περίπτωση που Τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης η απάντηση της Ελλάδας θα δοθεί σε τρία στάδια:

Αρχικά γίνει αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία μέσω της διπλωματικής οδού.

Εάν το σκάφος δεν αλλάξει πορεία και συνεχίσει, τότε θα δοθεί εντολή σε δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού να το απωθήσουν.  Εάν ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα, τότε περνάμε στο τρίτο στάδιο και τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

Όλοι απεύχονται την δημιουργία θερμού επεισοδίου αλλά εάν κριθεί απαραίτητο τότε στο σημείο αυτό προβλέπεται καταβύθιση του τουρκικού πλοίου. 

Έτσι επιβεβαιώνεται η χθεσινή πληροφορία του Πενταπόσταγμα περί δυναμικής απάντησης σε τουρκική πρόκληση ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη.

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Μη νόμιμη και απορριπτέα η συμφωνία με την Τουρκία

Αποτέλεσμα εικόνας για Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Μη νόμιμη και απορριπτέα η συμφωνία με την Τουρκία
Πηγή:  Newsroom


      Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, χαρακτήρισε ως μη νόμιμη και απορριπτέα, και εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης. Μείζονος σημασίας είναι η άποψη ότι η παραπάνω «συμφωνία-συνθήκη» άπτεται της κυριαρχίας του λιβυκού κράτους, καθώς και των δικαιωμάτων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

      «Δεν είναι νόμιμη. Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια, οι Ένοπλες λιβυκές Δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης» τόνισε ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Η Ε.Ε. καταδικάζει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης: «Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα»

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ε.Ε. καταδικάζει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης: «Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα»

13.12.19  Newsroom

Στο σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά- όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε και τόνισε πως η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας, για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Μόρια: Κύκλωμα κέρδιζε 3,5 εκατ. ευρώ με «μαϊμού» γνωματεύσεις – Πούλησαν 4.000 βεβαιώσεις μετατραυματικού στρες



Αποτέλεσμα εικόνας για Μόρια: Κύκλωμα κέρδιζε 3,5 εκατ. ευρώ με «μαϊμού» γνωματεύσεις – Πούλησαν 4.000 βεβαιώσεις μετατραυματικού στρες

15 Δεκεμβρίου 2019

Κύκλωμα, με μέλη γιατρούς, δικηγόρους αλλά και διερμηνείς, μερικοί εκ των οποίων μέλη ΜΚΟ, έδινε χιλιάδες ψεύτικες γνωματεύσεις σε μετανάστες για να κερδίζει χρήματα.

Ανοίγουν «στόματα» στη Λέσβο για την αποκάλυψη κυκλώματος με «έδρα» τον καταυλισμό της Μόριας, το οποίο φέρεται να κέρδιζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πουλώντας σε μετανάστες γνωματεύσεις μετατραυματικού στρες. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη «βιομηχανία» παραγωγής «μαύρου» χρήματος των τελευταίων χρόνων σε ελληνικό νησί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, οι βεβαιώσεις «μαϊμού» είχαν γίνει… φέιγ βολάν στο μεγαλύτερο καμπ προσφύγων της χώρας, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι μόνο από τον περασμένο Ιανουάριο πουλήθηκαν 4.000 βεβαιώσεις, με κέρδος που ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ. Η Αστυνομία έχει σχηματίσει δικογραφία για μία ψυχολόγο, έναν Παλαιστίνιο, μέλος ΜΚΟ, και δύο δικηγόρους.

Νέα δικογραφία
Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται και νέα έρευνα. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει ακόμα δύο ψυχίατροι (ανάμεσά τους ένας στρατιωτικός γιατρός), δύο γιατροί άλλης ειδικότητας και ένας δικηγόρος. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να σχηματιστεί νέα δικογραφία γι’ αυτούς, ενώ θα ζητηθεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου για να γίνει έρευνα σε βάθος για το πώς ξεπλένονταν τα χρήματα από την πώληση ιατρικών γνωματεύσεων. Η ψυχολόγος φέρεται να εξέταζε, χωρίς να έχει τη νομιμοποίηση, τους μετανάστες και να εξέδιδε τις βεβαιώσεις, που κατατίθεντο από τους μετανάστες στην Υπηρεσία Ασύλου, με σκοπό να έχουν το δικαίωμα να φύγουν από το νησί για την ενδοχώρα. Νευραλγικό ρόλο φέρεται να είχε ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος εργάζεται ως διερμηνέας σε ΜΚΟ, με έδρα τη Μόρια. Η «δουλειά» του, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήταν να βρίσκει «πελάτες» για το κύκλωμα. Το γεγονός ότι ήξερε αραβικά και άπταιστα αγγλικά τον καθιστούσε πολύτιμο. Ο διερμηνέας, ο οποίος ήταν μορφωμένος και είχε σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στην Παλαιστίνη, φαίνεται πως ήταν το πρόσωπο «κλειδί». Και αυτό γιατί ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που έδωσαν στις Αρχές ονόματα ψυχιάτρων και ψυχολόγων, με τους οποίους συνεργαζόταν.

Συγκεκριμένα, ο Παλαιστίνιος φέρεται να έβρισκε «πελάτες» στον καταυλισμό και να τους πήγαινε στα γραφεία γιατρών και ψυχολόγων για τις πλαστές γνωματεύσεις. «Ηξερα ότι για να φύγει ένας μετανάστης από τη Λέσβο έπρεπε να πάρει διάγνωση ότι έχει μετατραυματικό στρες. Να έχει ψυχολογικό πρόβλημα. Είχα περάσει από αρκετούς γιατρούς. Εγώ έπαιρνα ένα μικρό ποσό για τη δουλειά αυτή (περίπου 100- 150 ευρώ). Πήγαινα κόσμο στην ψυχολόγο (σ.σ.: αναφέρεται στην κατηγορούμενη) στη Μυτιλήνη. Αρχικά τους πήγαινα στο γραφείο της και προς το τέλος τούς εξέταζε στο σπίτι μου. Δίναμε εκεί ραντεβού και ερχόταν» κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο Παλαιστίνιος.

Η «έκταση» που είχε πάρει στον καταυλισμό η «μπίζνα» με τις γνωματεύσεις αποκαλύπτεται από κατάθεση μετανάστη, ο οποίος δεν κατάφερε να την αγοράσει γιατί δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα: «Δύο ημέρες αφότου έφτασα στο καμπ της Μόριας και άρχισα να μένω σε σκηνή, με πλησίασαν και με ενημέρωσαν ότι πωλούνται γνωματεύσεις, που σου δίνουν το δικαίωμα να φύγεις από τη Λέσβο. Δεν είχα, όμως, τα λεφτά για να την πάρω. Μαζί μου στη Μόρια ήταν και ένας συμπατριώτης μου, με τον οποίο ταξιδέψαμε μαζί στη βάρκα από την Τουρκία στη Λέσβο. Αυτός ο άνθρωπος έπασχε στην πραγματικότητα από πολύ βαριά νόσο και δικαιούνταν το χαρτί της ευαλωτότητας. Προτίμησε, ωστόσο, να του στείλουν οι δικοί του χρήματα από την πατρίδα του και να αγοράσει τη βεβαίωση από το κύκλωμα. Και αυτό γιατί έκανε πολύ γρηγορότερα τη διαδικασία». Οι δύο δικηγόροι, μέλη του κυκλώματος, φέρονται από την ΕΛ.ΑΣ. να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση.

Η κάθε βεβαίωση κόστιζε στους μετανάστες από 500 έως 950 ευρώ. Από αυτά, τα 360 ευρώ κατέληγαν στον δικηγόρο που είχε την «υπόθεση». Περίπου 150-200 ευρώ έπαιρνε η ψυχολόγος και 100-150 ευρώ ο Παλαιστίνιος διερμηνέας. Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης και την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει ότι οι γιατροί που εμπλέκονται στο κύκλωμα πολλές φορές «επέβαλλαν» στους μετανάστες να τους κάνουν διάγνωση ακόμα και για σχιζοφρένεια. Μάλιστα υπήρχαν περιστατικά στα οποία οι «πελάτες» διαπληκτίζονταν με τους γιατρούς, διότι δεν ήθελαν να διαγνωστούν με μια τόσο σοβαρή νόσο. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι γιατροί «έβλεπαν» σχιζοφρενείς πελάτες, στην προσπάθειά τους να μη φαίνεται ότι όλοι οι μετανάστες που εξετάζουν πάσχουν από την ίδια ασθένεια (μετατραυματικό στρες).

Από το 2016
Η Αστυνομία εκτιμά ότι έχει αποκαλυφθεί ένα μικρό μέρος του εύρους της «βιομηχανίας» πώλησης πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων. Και αυτό γιατί ο Παλαιστίνιος διερμηνέας, μέλος ΜΚΟ, ο οποίος είχε τον ρόλο του εντοπισμού «πελατών» στη Μόρια, γνωρίζει Αραβικά, αλλά όχι γλώσσες χωρών της Αφρικής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι βεβαιώσεις «μαϊμού» για μετατραυματικό στρες έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια και πολλοί Αφρικανοί μετανάστες. Ετσι εξετάζεται εάν υπήρχαν και άλλα πρόσωπα που αλίευαν «πελάτες» στη Μόρια. Η «βεντάλια» των ερευνών ανοίγει κυρίως μέσα από καταθέσεις μεταναστών που προσπάθησαν να αγοράσουν γνωματεύσεις, αλλά δεν τα κατάφεραν, διότι δεν αρκούσαν τα χρήματα που είχαν.

«Η ‘‘μπίζνα’’ ξεκίνησε μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν υπεγράφη η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, που προέβλεπε την υποχρέωση παραμονής των μεταναστών στα νησιά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Η διάγνωση μετατραυματικού στρες ήταν η ‘‘τρύπα’’ που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα κυκλώματα για να μεταφέρουν κόσμο στην ενδοχώρα. Η Αστυνομία ταυτοποίησε από τον περασμένο Ιούλιο (2019) συνολικά 1.200 περιπτώσεις ‘‘μαϊμού’’ γνωματεύσεων. Η νομοθεσία σε σχέση με το μετατραυματικό στρες αλλάζει από 1ης Ιανουαρίου 2020 και πλέον δεν θα μπορεί κάποιος να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες με τη συγκεκριμένη διαδικασία» εξηγεί αστυνομική πηγή. Στη δικογραφία γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη δράση της οργάνωσης: «Με τις ψευδείς βεβαιώσεις οι αλλοδαποί πέτυχαν την άρση του γεωγραφικού τους περιορισμού από το νησί της Λέσβου, τη συνέχιση παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής, την παράνομη επιμήκυνση του χρόνου παραμονής τους στη χώρα μας αλλά και τη μη δυνατότητα κατά τις σχετικές διατάξεις επιστροφής τους στις χώρες καταγωγής τους, με τη διαδικασία της επανεισδοχής στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ και Τουρκίας».

Ψάχνουν σε ατζέντες και USB άλλα μέλη του κυκλώματος
Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο γραφείο της ψυχολόγου, όπως και στο σπίτι του Παλαιστίνιου διερμηνέα σε ΜΚΟ. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και USB που κατασχέθηκαν, όπως και ιδιόχειρες σημειώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέες ηχηρές αποκαλύψεις. Στις ατζέντες υπήρχαν μεταχρονολογημένα ραντεβού με μετανάστες που θα εξετάζονταν το επόμενο διάστημα από την ψυχολόγο, όπως και τα ποσά που θα εισπράττονταν από τον καθέναν. Ενας δικηγόρος, ο οποίος στο παρελθόν έχει υπάρξει μέλος ΜΚΟ, φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία. Την περίοδο που ήταν μέλος ΜΚΟ φερόταν να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων και να επιζητά τη μείωση της γραφειοκρατίας στις Υπηρεσίες Ασύλου. Ο ίδιος φέρεται να αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ είχε δώσει συνεντεύξεις για το Μεταναστευτικό σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση.









Δεν υπάρχουν σχόλια