Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ 1674


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ 1674

ΣΤΗΝ ΠΟΥΛΙΤΣΑ ΠΑΡΕΣΤΗ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ.


Στην Πουλίτσα και στον εκεί πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος  σήμερα Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, συμπαραστατούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και από τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Νικόλαο Γκαραβέλο, όπου και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία με αφορμή την εορτή της μνήμης του Θαυματουργού Αγίου Ιεράρχου.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναλύοντας το απολυτίκιο του Αγίου αναφέρθηκε στην ζωή του Ιεράρχου, ως ταπεινού εργάτου του Ευαγγελίου, στην απλότητα του χαρακτήρος Του, καθώς και στο μέγεθος της πίστεως Του, που Τον κατέστησε θαυματουργό και πριν από την κοίμηση Του. Ολοκλήρωσε την ομιλία του καλώντας τους πιστούς να ακολουθήσουν το ήθος, την πίστη και την βιωτή του Αγίου, ώστε να προκόπτουν πνευματικά!
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΑΝΕΠΑΥΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ 

Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ
«Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»ΜΑΨΟΥ 
ΠΑΤΑΠΙΑ ΜΟΝΑΧΗ





Στο Ιερό Ησυχαστήριο «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Κορινθίας μετέβησαν, χθες το μεσημέρι,  Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου προκειμένου να τελέσουν την Εξόδιο Ακολουθία της μακαριστής Αδελφής του Ι. Ησυχαστηρίου Παταπίας (κατά κόσμον Έλλης Κριτσιλίγκου), Μοναχής μίας από τις πρώτες αδελφές του Ι. Ησυχαστηρίου.
Πλήρης ημερών η εκδημήσασα ανάλωσε εκ νεότητος τον εαυτό της στην διακονία του «αδελφού» προς δόξαν Θεού. Σε ηλικία εικοσιπέντε (25) ετών εντάχθηκε στην Αδελφότητα και διηκόνησε πλήθος παιδιών με αυταπάρνηση (αγόρια κατ’ αρχήν και κορίτσια στην συνέχεια), στο Ίδρυμα που συνέστησε ο Πνευματικός του εν λόγω Ι. Ησυχαστηρίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Νήφωνας Θωμαδάκης, «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και κατόπιν με την επωνυμία «ΒΗΘΛΕΕΜ». Το 1997 αναλαμβάνει χρέη Ηγουμένης στην Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Μαψού, κατόπιν προτάσεως της Γερόντισσας του Ι. Ησυχαστηρίου.
Στον επικήδειο λόγο, που εξεφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, εξήρε την προσωπικότητα της εκλιπούσης, η οποία ήταν άνθρωπος της προσευχής, της υπακοής και της αγάπης και η οποία εξήλθε εκ του κόσμου τούτου κατά την ημέρα της μνήμης του Οσίου Παταπίου, του οποίου το όνομα ως Κορινθία Μοναχή έφερε.
Ας είναι αιωνία η μνήμη της!  

ΜΑΘΗΤΕΣ 
ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
 ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΗΣ ΑΓ.ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ KAI ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Μαθητές και μαθήτριες του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου συνοδευόμενοι από τους Δασκάλους τους κ. Μαρίνα Θεοδοσίου, κ. Πετρούλα Φούλκογλου και κ. Ηλία Μαλισιόβα, εκκλησιάστηκαν σήμερα το πρωί στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.
Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και κατόπιν σχετικής επιθυμίας τους τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τον Ιερολογιώτατο Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά στους χώρους του Επισκοπείου και στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεώς ακούγοντας ταυτόχρονα την ιστορία του Επισκοπικού Μεγάρου αλλά και ωφέλιμους λόγους για την μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων. Αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον, η συμμετοχή και ο θαυμασμός, που εξέφρασαν τα παιδιά με την μορφή ερωτήσεων και τοποθετήσεων, καθ’ όλη την διάρκεια της ξεναγήσεως.
Τέλος, και αφού έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες με τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο, προσφέρθηκαν στα παιδιά, σε ανάμνηση της επισκέψεως των στο Επισκοπείο, «ευλογίες» και κεράσματα.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΕΝΑ ΤΟΝΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ
Η Ι. ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΤΩΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ



Την προσφορά ενός τόννου κοτόπουλων «ΠΙΝΔΟΣ» εκ μέρους της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, εν όψει της Εορτής των Χριστουγέννων, δέχτηκαν σήμερα Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, οι υπεύθυνοι της Τραπέζης Τροφίμων και Ενδυμάτων «Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», μέρος της οποίας απεστάλει στα «ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ» του Ι. Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Παύλου και του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου καθώς επίσης και στα Ιδρύματα της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Η Ιερά Μητρόπολη μας ευγνωμόνως εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Ιερά Βασιλική και Πατριαρχική Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους για την και εφέτος φιλάνθρωπη προσφορά της, ευχομένη υπέρ μακροημερεύσεως και σωτηρίας του αγίου Καθηγουμένου κ. Εφραίμ και των ασκουμένων σε αυτή Πατέρων και Αδελφών.

Η ΜΝΗΜΗ 
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΑ
Ι. ΜΟΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

 Λαμπρά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αναστάσεως Χριστού, στο Λουτράκι, την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019.
Του Μεγάλου Εσπερινού, του Όρθρου και της Θ. Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της ως άνω Ι. Μονής Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, συνιερουργούντων του Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Αθανασίου Κοντογιάννη, του Συγκέλλου – Οικονόμου π. Προδρόμου Αντωνίου, αδελφού της Ιεράς Μονής και του Διακόνου π. Γεωργίου Μαρινάκη.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονης Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών, ο οποίος έκανε αναφορά στην εορτή των Αγίων Προπατόρων και στην Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής σε συνδιασμό με τον εορταζόμενο Άγιο Ελευθέριο και την μητέρα του Αγία Ανθία.  Ομίλησε για την «προσδοκία» των ανθρώπων της Παλαιάς Διαθήκης  αλλά και για τους ανθρώπους της «Χάριτος», τους μετά την ένσαρκο Οικονομία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, τονίζοντας τις δωρεές του Χριστού στην ανθρωπότητα, ιδιαιτέρως την «υιοθεσία» και την «αδελφοποίησι» μετ᾿ Αυτού και ένεκα αυτής την κληρονομία της Βασιλείας των Ουρανών, των οποίων δωρεών αξιώθηκε ο Άγιος Ελευθέριος, «τι π βρέφους τα ερ γράμματα οδεν, τ δυνάμενα σοφίσαι ες σωτηρίαν» (πρβλ. Β΄Τιμ.γ΄,15) δια της διδαχής και της φροντίδος της μαθητρίας του Απ. Παύλου μητέρας Του Αγίας Ανθίας. Περαίνων τον λόγον του μετέφερε στους προσκυνητάς της Ι. Μονής τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο οποίος ευρίσκετο στο Ιερόν Φανάριον, στην Κων/πολι.
Εκ της Ι. Μονής προετέθησαν τμήματα εκ των Ι. Λειψάνων του Αγίου Ελευθερίου εύκαιρα σε προσκύνηση από τους πιστούς και ευλογία των προσκυνητών. Στα Ιεροψαλτικά αναλόγια διακόνησαν ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος και ο Συμβολαιογράφος Ξυλοκάστρου κ. Παναγιώτης Καρμόγιαννης.  
Μετά την ευλόγηση των Κολλύβων, προς τιμή του Αγίου Ελευθερίου και της μητέρας του Αγίας Ανθίας, ακολούθησε το «κέρασμα» των προσκυνητών ως και η Μοναστηριακή Τράπεζα κατά τα Μοναχικά ειωθότα.
Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκε το Κτιτορικό Μνημόσυνο, στο οποίο εκτός των προσκυνητών και των Πατέρων της Ι. Μονής παρευρέθησαν συμπροσευχόμενοι και οι Αρχιμ. π. Αθηναγόρας Κολυβάς και Αιδεσ. π. Κων/νος Μιχαλάκης, Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.   

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ
ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΔΟΡΥΛΑΙΟΥ κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος
στο Οικουμενικό Πατριαρχείο



Σήμερα, Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019, επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος. Ο Ποιμενάρχης της Επαρχίας που συνδέθηκε άρρηκτα με το πρόσωπο και την αποστολική δραστηριότητα του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου  έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει επίκαιρα εκκλησιαστικά θέματα. Το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Κορίνθου, με προτροπή του Παναγιωτάτου, χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό, στον Πατριαρχικό Ναό.

Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΟΖΟΒΙΤΗΣ
ΜΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ.




Συνεχίστηκαν χθες Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019, το απόγευμα στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο οι καθιερωμένες συνάξεις πνευματικής οικοδομής της Ιεράς Μητροπόλεως μας με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού». Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο Θεολόγος Καθηγητής -Συγγραφέας κ. Σταύρος Μποζοβίτης που μίλησε με θέμα: «Εκκλησία και Εκκλησιαστικό φρόνημα».
Ο κ. Μποζοβίτης με τρόπο ευσύνοπτο, απλό και κατανοητό παρουσίασε την Εκκλησία, ως το μεγαλύτερο και Ιερότερο Μυστήριο του Θεού σε όλο το σύμπαν, σύμφωνα με την αποφατική και καταφατική Θεολογία. Εκκίνησε την ομιλία του προσδιορίζοντας τι δεν είναι Εκκλησία, λέγοντας ότι η Εκκλησία δεν είναι θρησκεία, φιλοσοφία ή κάποια κοινωνική οργάνωση. Επίσης Εκκλησία δεν είναι οι πιστοί ή ο Ναός ή ένας σύλλογος ή οι παντός βαθμού Κληρικοί. Εκκλησία, είπε ο κ. Καθηγητής, είναι το «κατά Χριστόν μυστήριον», είναι η ένωση Θεού και ανθρώπου, που δεν περιγράφεται με λόγια. Μόνο με εικόνες δυνάμεθα να ομιλήσουμε περί Αυτής είτε ως «Νύμφης Χριστού», είτε ως «Κιβωτού», είτε ως «Σώμα Χριστού», με κεφαλή τον Χριστό, κατά τους λόγους του Μεγάλου Παύλου. Το πολίτευμα Της είναι Θεανθρώπινο και ελεύθερο με πρώτον τον Επίσκοπο και ακόλουθους τον Κλήρο και τον Λαό. Το Εκκλησιαστικό φρόνημα, κατέληξε ο κ. Μποζοβίτης, συντελεί στην έξοδο από τον εαυτό μας και τον ατομισμό μας για να εισοδεύσουμε στην κοινωνία της αγάπης του Θεού και των αδελφών μας, επειδή Εκκλησία χωρίς αγάπη είναι κόλαση!
Τον Θεολόγο - Συγγραφέα κ. Σταύρο Μποζοβίτη ευχαρίστησε εγκάρδια, εκ προσώπου του απουσιάζοντος Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος. Ο Θεοφιλέστατος συνοψίζοντας την πνευματική αυτή σύναξη παρατήρησε πως ό,τι έχει η Εκκλησία είναι «μυστήριο» και πως εντός Αυτής απολαμβάνουμε τις δωρεές του Θεού, γι᾿ αυτό και οι γονείς μας φρόντισαν νωρίς να μας εντάξουν στον αγιασμένο χώρο Της με το Άγιο Βάπτισμα, ώστε μέσα από τα Ι. Μυστήρια να κατανοήσουμε στο μετρο του δυνατού το Μυστήριο - Εκκλησία…
  ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια