Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ 1672


 

Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΠΡΙΜΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
 ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ.





Τον Άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο Επίσκοπο Κορίνθου τίμησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία σήμερα Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της μνήμης Του, στον Ι. Ναό Αγίας Άννης Κορίνθου, όπου και το αφιερωμένο προς τιμήν του Ι. Παρεκκλήσιο. 

Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Πέτρος Καγιούλης, οι Εφημέριοι του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Θεόδωρος Κεραμίδας, π. Αναστάσιος Ριζόγιαννης, οι Διάκονοί του π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και π. Γεώργιος Μαρινάκης.  

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Ιερομάρτυρος ο οποίος αγωνίστηκε μέχρις αίματος για τις αλήθειες της Ορθοδόξου πίστεως τονίζοντας παράλληλα ότι, οι Κορίνθιοι οφείλουμε να τιμούμε τον Άγιο Διονύσιο ως και τον Άγιο Πρίμο, που συνεορτάζουν, να εφαρμόζουμε τα γραφόμενα του Αγίου Διονυσίου, και να μελετάμε τον βίο τους. Ολοκληρώνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον προσωπικό του σύνδεσμο με τους Αγίους, καθώς την ημέρα της μνήμης Των τέλεσε την πρώτη του Θ. Λειτουργία, μετά την ενθρόνισή του ως Μητροπολίτου Κορίνθου, πριν ακριβώς από δεκατέσσαρα χρόνια.      

 ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Ο ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ.




Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, το απόγευμα στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, η εσπερινή Κατηχητική σύναξη πνευματικής οικοδομής της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού».

Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ήταν ο Κοσμήτορας και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Συνδέεται η Εκκλησία με την Πολιτική;».

Ο κ. Νικολαΐδης με τρόπο εύληπτο και κατανοητό μας βοήθησε να καταλάβουμε τους τρόπους σύνδεσης της Εκκλησίας με την Πολιτική αλλά και τους διακριτούς ρόλους που επιβάλλεται να κατέχουν οι δύο θεσμοί. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καθηγητής υπογράμμισε ότι η Εκκλησία ούτε κομματίζεται ούτε πολιτικοποιείται και ασφαλώς δεν πρέπει να αναμιγνύεται στα πολιτικά, γιατί σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ως «πολιτικός παράγοντας». Επίσης, η Εκκλησία μας δεν υποκαθιστά την Πολιτική με τις κοινωνικές και φιλανθρωπικές της δράσεις, ωστόσο δεν μπορεί να μην αφουγκράζεται την Κοινωνία και να μην παρακολουθεί τα πολιτικά πράγματα και τις πολιτικές συμπεριφορές, όταν αυτές εναντιώνονται στο κοινό αγαθό ή τραυματίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Υπάρχουν φυσικά αρκετές φορές που η Εκκλησία συνεργάζεται με τους πολιτικούς για το κοινό αγαθό. Ως συμπέρασμα, ο προσκεκλημένος ομιλητής εμφαντικά διαπίστωσε ότι το πρίσμα για όλα τα ζητήματα, που ανακύπτουν μεταξύ των, είναι πως ο κάθε Χριστιανός είναι πολίτης αυτού του κόσμου και ταυτόχρονα ως μέλος της Εκκλησίας πολίτης του ουρανού.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Κοσμήτορα, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολο Νικολαΐδη και κλείνοντας συμπλήρωσε ότι η Εκκλησία μας δεν αποτελεί κομματικό σχηματισμό, που αποβλέπει στην κατάληψη της πολιτικής εξουσίας μέσα από αντιπαραθέσεις με τα κόμματα. Ο «πολιτικός» λόγος της Εκκλησίας είναι λόγος καθαρά Πατριωτικός, λόγος φροντίδας και αγωνίας για τον Λαό που ποιμαίνει, για την Πατρίδα και για το Έθνος. Δεν πρέπει επομένως να αδικούμε την ευαισθησία και τον πόνο της Εκκλησίας για αυτά, αφού προσέφερε αίμα και ψυχή για τα κρατήσει ζωντανά.

            ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΔΙΜΗΝΙΟ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΕΓΧΡΕΩΝ κ. ΑΓΑΠΙΟ.



Στον Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάτω Διμηνιό λειτούργησε χθες Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου 2019, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος πλαισιούμενος από τους Κληρικούς Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Χρήστο Λούτα και τον Διάκονο π. Γεώργιο Μαρινάκη.   

Στο ευσεβές Εκκλησίασμα ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος, ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής και τόνισε ότι τους οφθαλμούς ο Θεός τους έδωσε όχι μόνο να εξυπηρετείται ο άνθρωπος αλλά και για να  βλέπει τα δημιουργήματά Του και ο νους του να ανάγεται στον Δημιουργό Πατέρα και Θεό. Ο θεραπευμένος από τον Χριστό τυφλός της περικοπής με την ανάκτηση του φωτός του δεν είδε τα δημιουργήματα αλλά απευθείας τον Υιό του Θεού, τον Οποίο είχε προ ολίγου αποκαλέσει «Κύριο», δηλαδή «Θεό». Ο Χριστός, τόνισε, είναι ο Μεσσίας, ο Σωτήρας και Λυτρωτής του ανθρωπίνου γένους, είναι το «Φως» του κόσμου. Οι άνθρωποι δεν βλέπουμε το φώς από μόνοι μας αλλά το βλέπουμε με τον φωτισμό, που μας χαρίζει ο Χριστός με τα σωτηριώδη προστάγματά Του, γιατί ο άνθρωπος που υπακούει και εκτελεί τις εντολές του Χριστού «φωτίζεται» και βλέπει και με τα σωματικά και με τα ψυχικά μάτια και μάλιστα με τα δεύτερα καλύτερα, όπως η Αγία Ματρώνα η Ρωσίδα, που δεν είχε μάτια και όμως έβλεπε εναργώς. Ολοκληρώνοντας το κήρυγμα του ο Θεοφιλέστατος απηύθηνε ευχές εκ μέρους του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και ευχήθηκε να αξιωθούμε όλοι να γίνουμε «φως»! Τα μάτια μας, η καρδιά μας και ο νους μας να λάμψουν από την παρουσία του Κυρίου μας, προκειμένου να εορτάζουμε κάθε ημέρα την επερχομένη του Χριστού Θεία Γέννηση!       



            ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.



Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ

Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.




Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Αγίου Ανδρέου, στο χωριό Πεταλού της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ευρωστίνης, μετέβη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019, παραμονή της εορτής της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό. Στον λόγο του ο άγιος Κεγχρεών με αφορμή την φράση εκ του δοξαστικού των αποστίχων «… ως δέλεαρ ιχθύσι, τας σάρκας τοις ανόμοις παρέδωκε, και τούτους εσαγήνευσεν…» αναφέρθηκε στην αγάπη του Απ. Ανδρέου προς τους ανθρώπους, που κυριαρχούντο από το πνεύμα της πλάνης και την ειδωλολατρία, προκειμένου να γνωρίσουν την Αλήθειαν – Χριστόν, κάνοντας μνεία του ευαγγελισμού των κατοίκων της Σινώπης και του μαρτυρίου, που υπέστη στην πόλη αυτή ο Απόστολος. Παράλληλα προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν τον Απόστολο Ανδρέα και να ομολογούν τον Χριστό με έργα αγάπης και λόγους οι οποίοι εμπεριέχουν την αγάπη, όντας αυτοί «φως» που λάμπει εμπρός στους ανθρώπους για να ιδούν τα καλά τους έργα και να δοξάζουν «τον Πατέρα τον εν τοις ουρανοίς», έτοιμοι συνάμα να υποστούν για την πίστη τους ειρωνείες, διωγμούς και καταφρόνηση.         

Την επομένη, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην Ενορία του Άγιου Αποστόλου Ανδρέου στην Αρχαία Νεμέα. Στους πιστούς πανηγυριστές ο Θεοφιλέστατος ομίλησε για την σπουδαία «ανακάλυψη» του Αποστόλου Ανδρέου την οποία εκήρυξε με την γνωστή φράση: «Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν» και ανέλυσε αυτή, κάνοντας σαφές ότι ο Απ. Ανδρέας, παρά την ελλιπή μόρφωσή του διέθετε σημαντικό χρόνο για να μελετά τον Νόμο και τους Προφήτες, ώστε να αναμένει τον ερχομό του Μεσσία, όταν δε η αναζήτηση του αυτή στέφθηκε με επιτυχία δεν έκανε απλά μια διαπίστωση λέγοντας: «Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν», αλλά γέμισε κυριολεκτικά  η ψυχή του από χαρά και αγαλλίαση, ώστε να Τον ακολουθήσει ως μαθητής Του και να μαρτυρήσει γι᾿ Αυτόν. Τόνισε δε ότι ο Απ. Ανδρέας είναι ο Απόστολος της Πατρίδας μας αλλά και της Μητροπολιτικής μας Επαρχίας, αφού πέρασε από το Λουτράκι και τους Αριστοναύτες, το σημερινό Ξυλόκαστρο, γεγονός το οποίο μας τιμά αλλά και μας χρεώνει ιδιαιτέρως.  

Τόσο το εσπέρας όσο και το πρωί ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος βρισκόταν στην Πάτρα για τον Πανηγυρικό Εορτασμό του Πολιούχου της γειτονικής Μεγαλουπόλεως και ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Ανδρέας να πρεσβεύει στον Κύριο μας, ώστε να ξεπερνούμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες της εποχής μας.   





Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΕΧΘΕΣ ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ.





Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019, το απόγευμα, στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, η καθιερωμένη Κατηχητική συνάντηση της ειδικής Σχολής πνευματικού καταρτισμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με τον γενικό τίτλο «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού». Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ο Πολιτικός Επιστήμονας και Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία» κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, ο οποίος ομίλησε με θέμα: «Πως θα προετοιμάσουμε τους νέους μας για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση».

Ο κ. Χολέβας με σαφήνεια και τεκμηριωμένο λόγο εξέθεσε την ανάγκη  οι νέοι μας να μελετούν τις πηγές της Ιστορίας μας, η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο προσωπικής, κοινωνικής, Εθνικής και οικουμενικής βελτιώσεως αλλά και για την αποφυγή επαναλήψεως λαθών του παρελθόντος. Όλοι μας, τόνισε ο κ. Χολέβας, εκπαιδευτικοί, γονείς, Κληρικοί, Κατηχητές, δημοσιογράφοι αξίζει να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να δώσουμε στα παιδιά μας Εθνική ταυτότητα, ιστορική συνείδηση και υγιή πρότυπα ζωής και τούτο επειδή πολλές φορές η Ιστορία διαστρεβλώνεται από ιδεολογικές ερμηνείες. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε στα παιδιά μας, ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες επιβάλλεται να μένουν μακριά από την Ιστορία και να επιχειρήσουμε μέσω των Εθνικοαπελευθερωτικών Αγώνων του Έθνους μας να αντλήσουμε μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας, που θα τα χρησιμοποιήσουμε στο  δύσκολο και απαιτητικό «σήμερα».

Τόσο ο κ. Χολέβας όσο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ως μέλος της παρελθούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, εξήγησαν στο ακροατήριο ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας έχει προγραμματίσει εγκαίρως επετειακές εκδηλώσεις για το έτος 2021, που συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις. Η Κόρινθος και η Ι. Μητρόπολή μας εξαιτίας των γεγονότων: του ιστορικού πρώτου εορτασμού της Εθνικής Επετείου, που έγινε στην Κόρινθο, αλλά και των ιστορικών μαχών των Δερβενακίων, του Αγιονορίου και της Περαχώρας, θα συμμετάσχει ενεργά στις εόρτιες αυτές προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα για την όμορφη και εποικοδομητική ομιλία του και σημείωσε ότι η Εκκλησία μας σεβόμενη την ελευθερία του προσώπου πάντοτε αγωνίστηκε να καλλιεργήσει αυτό το πνεύμα της ελευθερίας που δεν προέκυψε τόσο εύκολα αλλά με αγώνες, θυσίες, αίμα και θανάτους!


                                                                                             ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.



               








Δεν υπάρχουν σχόλια