Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ φ. 1672




Γράφει - Επιμελείται

Η Εύη Κοκκίνου *

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ…


Το Σχολείο Τουρισμού OnTour έκανε στάση
 και στην Κορινθία,
με μία διημερίδα για τον Τουρισμό
 και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων
εξαιρετικού ενδιαφέροντος!



Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019, το Σχολείο Τουρισμού OnTour Ν. Κορινθίας στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο, στο Λουτράκι. Το βανάκι του Σχολείου έκανε την πρώτη του στάση στην Κορινθία, μετά από πρόσκληση της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Κορινθίας και του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (LTO), με Local Ambassador την Πρόεδρο της ένωσης και Αντιπρόεδρο του LTO, Σοφία Φιλιππίδου.
Η Δράση του Σχολείου Τουρισμού OnTour διοργανώνεται Πανελλαδικά από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σε συνεργασία με το ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, από το οποίο έχει εμπνευστεί. Είχαμε την τύχη να ακούσουμε καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο του Τουρισμού και της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι με ενθουσιασμό και πάθος, που ταιριάζει σε όσους ασχολούνται με το εξωστρεφές και επικοινωνιακό επάγγελμα  της παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας, μετέδωσαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε 150 συμμετέχοντες.
    
Ο Γιώργος Κουτσοκώστας, Υποδιευθυντής Εκπαίδευσης του ΙΝΣΕΤΕ και ο Ανδρέας Ζαγάκος, Επιχειρηματίας Επισιτισμού και Συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, με την ομιλία τους: «Γίνε ο Concierge της περιοχής σου», ανέδειξαν τη μεγάλη σημασία που έχει για τον τουρίστα και εν τέλει για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στον τόπο μας να νιώσουμε ΌΛΟΙ, ασχολούμενοι ή όχι με τον τουρισμό, πρεσβευτές της περιοχής μας. Γνωρίζοντας πρώτα εμείς τον τόπο μας, την ιστορία μας, τα ήθη και έθιμά μας, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους επισκέπτες να γνωρίσουν την περιοχή μας, να την αγαπήσουν και γιατί όχι ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ.
   
Ο Σωτήρης Μυλωνάς, ιδρυτής της Msolutions Management and Sustainability Solutions, μίλησε για την αειφόρο ανάπτυξη με έμφαση στις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και για τους τρόπους επίτευξης αυτής, ενώ ο Χάρης Τζαννής, καθηγητής επικοινωνίας της γαστρονομίας στο Metropolitan College, ιδρυτής του Delio Food Hub και συντάκτης γαστρονομίας, ανέλυσε το θέμα «Γαστρονομία και Τουρισμός».         Πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουν οι επαγγελματίες του Τουρισμού ότι ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, η αυθεντικότητα και η διατήρηση της κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, καθώς και η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και στις συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς είναι βασικοί παράγοντες ανάπτυξης του τουρισμού. Το μοντέλο του τουρισμού αλλάζει.  Εντυπωσιακά ήταν τα στατιστικά στοιχεία, που μας έδωσε ο Χ.Τζαννής σε σχέση με τους αναζητητές γαστριμαργικών απολαύσεων μετά από έρευνα της Booking.com. Το 66% των τουριστών επιθυμούν να δοκιμάζουν τοπικές γεύσεις, ενώ το 22% ταξιδεύει αποκλειστικά για το φαγητό!  
     
Εκπληκτική και η Λία Ζαμπέτογλου, Hospitality Expert, Διευθύντρια εκπαίδευσης του ΙΝΣΕΤΕ, η οποία αναφέρθηκε στους τρόπους αξιολόγησης του προσωπικού, στον καταλυτικό ρόλο που παίζει το ύφος του εργοδότη όταν απευθύνεται στον υπάλληλό του, καθώς και στη δύναμη του λόγου, που μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη συνεννόηση και κατανόηση μεταξύ των δύο μερών ή στην πλήρη αποξένωση και κόπωση του εργαζομένου. Με την ορθή «Διαχείριση Απόδοσης και Αξιολόγηση Προσωπικού» από πλευράς εργοδότη αναπτύσσεται ο εργαζόμενος και κατ’επέκταση αναπτύσσεται και η επιχείρηση. Τι χρειάζεται γι’αυτό; «Εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση!»

Το Λουτράκι για μία ακόμη φορά πρωτοπόρησε στον τομέα του Τουρισμού στον Νομό μας, αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές για την άρτια από όλες τις απόψεις εκπαίδευση που πρόσφεραν στους Κορινθίους και μάλιστα δωρεάν, στον Δήμαρχο Λουτρακίου, Γιώργο Γκιώνη, που φιλοξένησε το Σχολείο στο Αλεξάνδρειο, στον Πρόεδρο του LTO, Σπύρο Καραβούλη, και στα μέλη του Δ.Σ., στην Ένωση Ξενοδόχων Κορινθίας και ιδιαιτέρως στην Πρέσβειρα του Σχολείου στην Κορινθία, Σοφία Φιλιππίδου, που είχε το μεγαλύτερο βάρος της διοργάνωσης, αλλά και το προσωπικό όλων των Φορέων που βοήθησε στην υλοποίηση και στους πολλούς χορηγούς που στήριξαν την προσπάθεια!
Θα κλείσω με μία λέξη της παραπάνω ομιλήτριας, λέξη κλειδί για την Ανάπτυξη του Τόπου και την αυτοβελτίωσή μας : «Εκπαίδευση, Εκπαίδευση, Εκπαίδευση»!

 Πραγματικά παραστατική, για να μην πω «θεατρική», ήταν η παρουσίαση της Βάνιας Κάμτσιου, Senior Trainer και Founder της Welcome Global, η οποία μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις της στο μεγάλο ζήτημα της αποτελεσματικής «Διαχείρισης των παραπόνων και της δυσαρέσκειας των πελατών μας», ενώ ο Πέτρος Ρούσης Σύμβουλος εκπαίδευσης και εκπαιδευτής ο ίδιος, εκπαίδευσε τους συμμετέχοντες στο να βρίσκουν τον σωστό τρόπο «Εξυπηρέτησης των Πελατών» τους, ιδιαίτερα αυτών που εκφράζουν παράπονα, μέσα από ένα «κανάλι» κατανόησης, ενσυναίσθησης και αγάπης προς τον άνθρωπο. Διότι τελικά αν δεν αγαπά κάποιος τον άνθρωπο, δεν μπορεί να κάνει καλά αυτή τη δουλειά! 

Οι τουρίστες επισκέπτονται έναν τόπο για να περάσουν όμορφα και να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία. Οφείλουν οι επαγγελματίες του χώρου να δείχνουν σεβασμό και πραγματικό ενδιαφέρον.Τέλος, ο Δρ Σωτήριος Βαρελάς, Σύμβουλος Τουρισμού, στην ομιλία του με τίτλο «Στρατηγική για Σύγχρονους Τουριστικούς Οργανισμούς» αναφέρθηκε στο τελικό τουριστικό προϊόν που προσφέρεται στον επισκέπτη και στους τρόπους ανάδειξης και προβολής της τουριστικής επιχείρησης.

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου συνεχίσθηκε η εκπαίδευση με την πραγματοποίηση δύο workshops: «Σύγχρονο γαστρονομικό μάρκετινγκ. Τί ζητούν σήμερα οι νέοι καταναλωτές;» από τον Χάρη Τζαννή και «Πώς θα βγάλετε ΧΡΥΣΑΦΙ από τα παράπονα των πελατών σας!» από τον Δημήτρη Σεραφειμίδη, τα οποία παρακολούθησαν συνολικά 63 επαγγελματίες. Ήταν ευχάριστο ότι το Σχολείο παρακολούθησαν πολλοί νέοι άνθρωποι του χώρου του Τουρισμού, αν και οι επαγγελματίες οφείλουν να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις ανεξαρτήτως ηλικίας.



                    *  Η Εύη Κοκκίνου, είναι Δικηγόρος
                           Διαμεσολαβήτρια Υπεύθυνη 
                        Προστασίας δεδομένων - DPO
Διεύθυνση Γραφείου
Απ. Παύλου 40 - Κόρινθος
Τηλ 27410 84568
Κιν. 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια