Header Ads

ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ φ. 1666

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 

Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων


Ν.Δ.   Στέλιος Πέτσας : Δεν καλούμε κανέναν οικονομικό μετανάστη στη χώρα


Απαντώντας στις δηλώσεις Τόμσεν ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι δεν θα μειωθούν ούτε οι συντάξεις ούτε το αφορολόγητο

Πηγή:  in.gr:  19 Οκτωβρίου 2019
 «Δεν καλούμε κανέναν οικονομικό μετανάστη να έλθει στη χώρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι όσοι «επενδύσουν» χρήματα για να μεταφερθούν από διακινητές θα τα χάσουν γιατί θα επιστρέψουν πίσω.

«10.000 επιστροφές στην Τουρκία έως το 2020»

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «έως τα τέλη του 2020 θα έχουν επιστρέψει στην Τουρκία 10.000 που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και επανέλαβε ότι στα 4 προηγούμενα χρόνια έγιναν μόλις 1.800 επιστροφές. Για τα ασυνόδευτα παιδιά είπε ότι υπάρχει πρόταση προς τις χώρες της ΕΕ να ανακατανεμηθούν, αλλά μέχρι τώρα έχουν δεχθεί μόλις δυο χώρες, μία εκ των οποίων είναι η Ιρλανδία.  «Όσοι έχουν προφίλ πρόσφυγα  θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους, ενώ οι οικονομικοί μετανάστες θα μεταφερθούν σε κλειστές δομές και προαναχωρησιακά κέντρα» ανέφερε.
Αναφερόμενος στην κριτική περί αστυνομοκρατίας σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το άσυλο που δόθηκε σε διαβούλευση είπε ότι ασκείται από εκείνους που είχαν το δόγμα του «ξέφραγου αμπελιού» για «να δείξουν δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο αλλά έδειξαν σε όλο τον κόσμο το πρόσωπο της Μόριας».

«Δεν θα μειωθούν αφορολόγητο και συντάξεις»

Ο κ. Πέτσας απαντώντας στις δηλώσεις Τόμσεν υπογράμμισε ότι «δεν θα μειωθούν το αφορολόγητο, ούτε οι συντάξεις».
Ξεκαθάρισε ότι όσοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις χαμηλότερες από όσα δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΣτΕ, θα πάρουν τη διόρθωση που τους αναλογεί από τις 4 Οκτωβρίου και μετά. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει ολόκληρη την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της και προσέθεσε πως εάν πρόκειται για αναδρομικά δεκαμήνου, τότε θα δοθούν τμηματικά. Σε περίπτωση που αφορά σοβαρά μεγαλύτερα ποσά η κυβέρνηση θα αποφασίσει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας , όπως ανέφερε.
Τόνισε, επίσης, ότι το νέο ασφαλιστικό -που στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί έως τα τέλη του 2019- είναι συνδεδεμένο με τις αποφάσεις του ΣτΕ για να διορθωθεί το «έκτρωμα Κατρούγκαλου», όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για τις αυξημένες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και τη χαμηλή ανταποδοτικότητα. ..

Ν.Δ.  Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποιημένη η Αθήνα - Η Ε.Ε. υιοθέτησε την ελληνική θέση για το μεταναστευτικό


Πηγή:  Newsroom
Έντονο ενδιαφέρον φαίνεται πως είχε η πρώτη Σύνοδος Κορυφής, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, με τους ηγέτες να συζητούν πληθώρα θεμάτων με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.
Ένα από τα μείζονα θέματα ήταν το μεταναστευτικό-προσφυγικό, το οποίο μάλιστα συμπεριελήφθη στο κείμενο των συμπερασμάτων, μετά από παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού. Η Αθήνα προφανώς είναι ικανοποιημένη από τη σχετική αναφορά στο σημείο 8 του κειμένου, κάτι που ανέφερε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη και οι χώρες εκείνες που δεν θέλουν να συμμετάσχουν καθόλου σε έναν πιο δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων, να αναθεωρήσουν. «Αυτή η πολιτική δεν στέκει, είναι απαράδεκτη» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος έβαλε το θέμα ως προτεραιότητα της χώρας του, ενώ άφησε αιχμές αν αυτό συνέβαινε στο παρελθόν.
Ικανοποίηση εξέφρασε η κυβέρνηση και από τις αναφορές στο κείμενο των συμπερασμάτων για τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.  Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δυστυχώς δεν υπήρξε ομοφωνία καθώς τρεις χώρες διαφώνησαν. Πλέον, είναι θέμα που πάει για το 2020, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι θεωρεί μεν τη συμφωνία των Πρεσπών προβληματική, πλην όμως από τη στιγμή που έχει κυρωθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει η γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως και ανέφερε σχετικά το θέμα των εμπορικών σημάτων.
Απόλυτα σαφής ήταν και στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2017. Άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου, ανέφερε με έμφαση ότι η ελληνική θέση απηχεί την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε.. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το συνολικό επίπεδο των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από την πρόταση της Επιτροπής.
Αναφορικά με το Brexit, το οποίο ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, η συμφωνία που επετεύχθη να περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο

Σύγκλιση θέσεων ΣΥΡΙΖΑ με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 

για την ψήφο των απόδημων

Ενδεχόμενο σχηματισμού «αρνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» που θα μπλοκάρει τα σχέδια της ΝΔ.;

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εντάσσουν στο Σύνταγμα τις προϋποθέσεις για την ψήφο των αποδήμων. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί και την λογική του ΜέΡΑ25, που επίσης θέτει όρους. Με τον τρόπο αυτό ενδέχεται να σχηματιστεί μία «αρνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία» άνω των 100 εδρών που θα μπλοκάρει την άνευ όρων απόδοση ψήφου στους εκτός της επικράτειας πολίτες (ΣΥΡΙΖΑ 85 βουλευτές, ΚΚΕ 15 βουλευτές, ΜέΡΑ25 9 βουλευτές).
Υπενθυμίζεται ότι βάση του Συντάγματος (άρθρο 51) ο νόμος για την ψήφο των εκτός επικρατείας πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή με 200 ψήφους, αλλιώς δεν ισχύει καθόλου – δεν ακολουθείται, δηλαδή, το μοντέλο του εκλογικού νόμου που στην περίπτωση δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους ισχύει από τις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, που συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία την Παρασκευή, είναι να επιδιωχθεί σύνθεση με τις θέσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Στην Κουμουνδούρου λένε ότι αυτά τα δύο κόμματα «δεν αποσκοπούν σε μικροπολιτικά παιχνίδια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος».

Πάνω από 4 εκατ. οι εκλογείς εξωτερικού

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος έλυσε το «μυστήριο» πόσοι είναι οι εκτός Ελλάδος εκλογείς. Επικαλέσθηκε εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης σε υπόθεση που εξετάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση πριν από την κρίση υπολόγιζε σε 3.700.000 τους εκλογείς! Αν σε αυτούς προστεθούν οι 500.000 – 1.000.000 που μετανάστευσαν από το 2010 και μετά ο αριθμός κινείται στην περιοχή των 4.500.000. Επισημαίνεται ότι στις εκλογές του 2019 ψήφισαν 5.769.542 εκλογείς (οι εγγεγραμμένοι είναι 9.962.261).

Οχι στην επιστολική ψήφο

Οσον αφορά την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου που εστάλη στα κόμματα από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «βάζει από την πίσω πόρτα» το θέμα της επιστολικής ψήφου που έχει αποσύρει με δημόσια δήλωσή του ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ βρίσκει αντίθετους και το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25. Συγκεκριμένα η πρόταση Θεοδωρικάκου παρέχει επιστολική ψήφο για «όσους κατοικούν σε μεγάλη απόσταση». Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν παντελώς αόριστο αυτό τον όρο και δεν το αποδέχονται. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται τους όρους ια το ενεργό ΑΦΜ, τα 30 έτη ως περίοδο απουσίας από τη χώρα, την απόδειξη σχέσης με την Ελλάδα κ.α.

ΚΙΝΑΛ : Ανεπαρκείς οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για Τουρκία και προσφυγικό

Το γραφείο τύπου του Κινήματος Αλλαγής σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόσο για την Τουρκία, όσο και για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα τις χαρακτηρίζει απαράδεκτα ανεπαρκείς και ατελέσφορες
18 Οκτωβρίου 2019, 21:33
Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί απαράδεκτα ανεπαρκείς και ατελέσφορες τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο για την Τουρκία, όσο και για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.
Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος, υπογραμμίζεται ότι για το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα που «είναι κρίσιμο για την Ελλάδα θέμα, δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση, κανένα άμεσο μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος, καμιά πρόβλεψη για πρόσθετη στήριξη στη χώρα μας. Τίποτα».

 «Τι ακριβώς έκανε ο κ. Μητσοτάκης»

Επίσης το Κίνημα Αλλαγής εκτιμά ότι για την Τουρκία, οι φραστικές μόνο «κυρώσεις» για την επιθετικότητα της, είναι κατώτερες των περιστάσεων και προσδοκιών . «Η Ευρώπη είναι ουσιαστικά απούσα. Διερωτώμεθα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τι ακριβώς έκανε στο Συμβούλιο; Πέρα από τα γνωστά ευχολόγια βέβαια», σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής.

Οι όροι ΚΚΕ- Μέρα25 για την ψήφο Αποδήμων
1. Ενεργό ΑΦΜ.  2. Έως 30 χρόνια απουσίας από την Ελλάδα  (εννέα χρόνια προτείνει το ΜεΡΑ25) 3. Όχι σε επιστολική ψήφο
Σε σχέση με την πρόταση της κυβέρνησης, που έφτασε στα κόμματα, δεν αποκλείεται πρόβλημα να προκληθεί με την τρίτη προϋπόθεση. Η εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών προβλέπει ότι οι απόδημοι θα ψηφίζουν στα προξενεία, αλλά αναφέρεται και σε επιστολική ψήφο για όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είχε εξαρχής διαφωνήσει κάθετα με την επιστολική ψήφο ως ζήτημα αρχής. Σε αυτό το σημείο στέκονται πολύ και από την Κουμουνδούρου με πηγές να αναφέρουν πως «η πρόταση από τον κ. Θεοδωρικάκο μπορεί να δέχεται τα 30 χρόνια και το ΑΦΜ, αλλά βάζει από την πίσω πόρτα την επιστολική ψήφο για "όσους κατοικούν σε μεγάλη απόσταση". Αυτό είναι παντελώς αόριστο και προφανώς δε μπορεί να γίνει δεκτό», τονίζουν.
Η προσθήκη από το υπουργείο Εσωτερικών για συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολούμενο αφορά τους φοιτητές στο εξωτερικό, που δεν κάνουν ακόμη οι ίδιοι φορολογική δήλωση, αλλά μόνο οι γονείς τους και δεν φαίνεται να έχει ενοχλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.  Αρνητικό στοιχείο, όμως στην πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στη Συνταγματική αναθεώρηση. Βασικός όρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όποια νομοθετική ρύθμιση υπάρξει να γίνει στο πλαίσιο και της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος. Διότι εάν δεν γίνει αυτό, όπως υποστηρίζουν, είναι πολύ πιθανό οι όροι που θέτουν όσα κόμματα δεν θέλουν αλλοίωση του εκλογικού σώματος να εκπέσουν ως αντισυνταγματικοί και με αυτό τον τρόπο να πετύχει η ΝΔ τον αρχικό σκοπό της. Να σημειωθούν, δηλαδή αθρόες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους όσων μπορούν να αποδείξουν καταγωγή τους από Έλληνες, ακόμη και σε τέταρτη ή πέμπτη γενιά. 
Σε σημερινή ανακοίνωση από το γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως φαίνεται η απόσταση που υπάρχει από τις θέσεις της ΝΔ. Σημειώνεται πως «η κυβέρνηση το μόνο που έχει να αντιπαραβάλλει πέρα από διαρροές και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της, είναι η χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών που φιλοδοξεί να "λύσει" το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους».
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και πάλι η διακομματική επιτροπή με το Μαξίμου να προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει συναίνεση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα στη σύνταξη του δικού του νομοσχεδίου. 

«Ναι» και από τον Βελόπουλο για την ψήφο των ομογενών – «Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε»

 
 «Αυτονόητο να ψηφίζουν οι έλληνες ομογενείς. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε.» Την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
 Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βελόπουλος είπε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς.
«Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε: «Άρα λοιπόν, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι’ αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι εξέφρασε στον Πρωθυπουργό τις απόψεις του κόμματός του και τόνισε: «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να μας καλέσει για να ορίσουμε τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία. Θα επιμείνουμε σε αυτό και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. Αυτό που γίνεται τη στιγμή αυτή είναι βαρβαρότητα. Κόβουν κεφάλια ανθρώπων, τα επιδεικνύουν στις κάμερες, τα ανεβάζουν στα social media και είναι ντροπή, για όλον τον πολιτισμένο κόσμο να ανέχεται αυτή τη βαρβαρότητα».
Ερωτηθείς τέλος, γιατί η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ήταν σύντομη, ο κ. Βελόπουλος απάντησε. «Εγώ δεν είμαι πολιτικός με τη στενή έννοια του όρου για να αμπελοφιλοσοφώ, Είμαι πολιτικός και επιχειρηματίας. Ο επιχειρηματίας ξέρει ότι το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν και ο χρόνος είναι χρήμα. Αφού συμφωνούμε, δεν θα συζητάμε για τις εντυπώσεις. Συμφωνούμε και προχωρούμε παρακάτω».

Βαρουφάκης: Αν περνούσε το τρίτο μνημόνιο η ΝΔ, θα είχαν καεί το Σύνταγμα και η Αριστοτέλους

«Βέλη» για το τρίτο μνημόνιο εξαπέλυσε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS 103,6, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το 3ο μνημόνιο θα μείνει στην ιστορία ως το πιο αποικιοκρατικό χαρτί, που υπέγραψε ποτέ ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε ποτέ να περάσει το 3ο μνημόνιο η ΝΔ; Θα είχε καεί το Σύνταγμα και η Αριστοτέλους. Από τότε, περνάνε ανήκουστα πράγματα. Αν ήσασταν ο Σόιμπλε ποιον θα προτιμούσατε λοιπόν; Τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη; […]Ο κ. Σόιμπλε είναι απολύτως σίγουρος ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές».
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Υπάρχει μία οικτρή αύξηση των φορολογικών συντελεστών, βλ. ΦΠΑ και αύξηση φόρου εισοδήματος στους φτωχούς.Όταν βρίσκεσαι υπό καθεστώς δουλοπαροικίας, δεν μπορείς να λες "κατάφερα". Τι καταφέραμε; Να συρρικνώσουμε την οικονομία; Να διώχνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό; Δεν μπορούμε να μιλάμε για κατορθώματα…» Ερωτηθείς για τις αναφορές του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του, όταν ο ίδιος δεν ήταν πλέον ΥΠΟΙΚ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:  «Τι λέει μπροστά στο καθρέφτη του ή στην κάμερα ο κ. Τσίπρας για να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του, είναι δικαίωμά του.»

Δεν υπάρχουν σχόλια