Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ. 1666


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  φ.  1666
ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής: «Προχωρά ο εκσυγχρονισμός για την ΠΑ και η αγορά φρεγατών 
για το ΠΝ» – Ενισχύονται οι ελληνικές ΕΔ...


Πηγή: 5απόσταγμα 20 Οκτωβρίου 2019,
      Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ετοιμότητα και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας. Θετικά και αισιόδοξα χαρακτηρίζονται τα νέα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής έδωσε τα κεντρικά στίγματα των πολιτικών που θα ακολουθήσει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.Ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής παραχώρησε τη συνέντευξη στον στρατιωτικό συντάκτη Βασίλη Νέδο της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ο ΥΦΕΘΑ τόνισε τα ακόλουθα κεντρικά σημεία:
      Στον τομέα των εξοπλιστικών συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της ΠΑ. Για το ΠΝ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «προχωρούμε σε προμήθεια νέων φρεγατών». Οι πληροφορίες του γράφοντος αναφέρουν πως μέχρι τέλος του 2019 ή αρχές του 2020 θα έχει συναφθεί η σύμβαση για τις δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες. Ο ΥΦΕΘΑ με διακλαδική αντίληψη και όραμα αναγνωρίζει πως το ΠΝ αποτελεί τη πρώτη προτεραιότητα. Σε άριστη συνεργασία με τον ΥΕΘΑ και τον πρωθυπουργό έχει δρομολογήσει ήδη σημαντικές εξελίξεις στη κατεύθυνση να αποκτηθούν οι δύο υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες.
      Επίσης, τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα νέων περικοπών στους προϋπολογισμούς των τριών κλάδων αλλά αντιθέτως αναμένεται αύξηση. Με ενέργειες και κατευθύνσεις του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή δεν τίθεται κανένα θέμα νέων μειώσεων. Δεν είναι τυχαίο να σημειώσουμε πως ο νυν ΥΦΕΘΑ ως Α/ΓΕΣ υλοποίησε δύο κομβικά προγράμματα: τα ελικόπτερα Kiowa και τα Chinook που αμφότερα έκαναν την Αεροπορία Στρατού το κυρίαρχο Όπλο του Ελληνικού Στρατού. Επιπλέον έθεσε ευθέως το ζήτημα της υποστελέχωσης απόρροια των διαδοχικών μειώσεων θητείας και της γήρανσης του προσωπικού. Άποψη μας είναι πως εδώ πρέπει να ξανά τεθεί η αύξηση της θητείας. Και φυσικά οι προσλήψεις νέου προσωπικού τουλάχιστον για τις Ειδικές Δυνάμεις.
      Για το μεταναστευτικό όπως είπε δεν θα υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή των ΕΔ.
Στα πλαίσια της ελληνοαμερικανικής προσέγγισης επισήμανε δύο βασικούς πυλώνες: τη μετατροπή της Ελλάδας σε βάση υποστήριξης των αμερικανικών ελικοπτέρων Chinook και τη συνεργασία στα πλαίσια της αμυντικής βιομηχανίας. Ένα άλλο νευραλγικό σημείο της συνέντευξης του είναι η ταχεία λήψης απόφασης. Η συνέντευξη του ΥΦΕΘΑ χαρακτηρίζεται ως μεστή, ουσιώδη και στοχευμένη απόρροια του γεγονότος ότι ο νυν ΥΦΕΘΑ γνωρίζει την κατάσταση των ΕΔ εκ των έσω. Ήταν μια τεχνοκρατική συνέντευξη η οποία προαναγγέλλει πολύ θετικές εξελίξεις.
       Ο Αλκιβιάδης Στεφανής δρομολογεί εξελίξεις που αφορούν την ανασυγκρότηση της Εθνοφυλακής και της Εφεδρείας. Χθες ο ΥΦΕΘΑ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΛΕΦΕΔ Έφεδρο Ταγματάρχη Πεζικού Ιωάννη Σιδηρόπουλου και τον περιπολάρχη ώστε να τους μεταβιβάσει τα συγχαρητήρια του για το αργυρό μετάλιο της ΛΕΦΕΔ στη διεθνή άσκηση Camprian Patrol του Αγγλικού Στρατού.


«Ξεδοντιάζουν» τη Συμφωνία των Πρεσπών οι εξελίξεις στα Σκόπια: Πότε η Ελλάδα μπορεί να την ακυρώσει

Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια! Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Ζάεφ μετά το «όχι» της ΕΕ  Πηγή: 5απόσταγμα
Απρόβλεπτες εξελίξεις όσον αφορά την ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών φέρνουν οι εκλογές που ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ στα γειτονικά Σκόπια μετά το γαλλικό βέτο στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ. Εάν στις εκλογές νικήσει ο Ζάεφ, έχει υποσχεθεί ότι θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, προηγείται το εθνικιστικό κόμμα VMRO που έχει ταχθεί πολέμιος της Συμφωνίας. Είναι βέβαιο, πως αν εκλεγεί το VMRO θα ακολουθήσει το μονοπάτι του εθνικισμού που υπαγορεύει την παραβίαση της Συμφωνίας σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, όπως βιβλία, εμπορικά σήματα, μετονομασίες κτιρίων και πόλεων. Επίσης, στο εσωτερικό της χώρας θα συνεχίσουν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, καθώς, η Συμφωνία προβλέπει ότι η αλλαγή ονόματος σε όλα τα νέα επίσημα έγγραφα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε.

Η ελληνική αντίδραση

Η Ελλάδα, όπως είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, μπορεί να παρέμβει στην περίπτωση παραβιάσεων των όρων από τους Σκοπιανούς: «Εάν παραβιαστεί η συμφωνία, είναι λόγος καταγγελίας της συμφωνίας και άρα, τότε παύει να ισχύει», σημείωσε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης. Πράγματι, η Ελλάδα μπορεί να αντιδράσει προσφεύγοντας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το άρθρο 19. Σε αυτή όμως την περίπτωση, η διαδικασία είναι χρονοβόρα: Ο Μάθιου Νίμιτς θα κληθεί εκ νέου να λύσει ένα ζήτημα που του πήρε 30 χρόνια για να οδηγήσει στην Συμφωνία των Πρεσπών. «Το πιθανότερο να συμβεί είναι ένας απίστευτος «ψευτοπόλεμος» για την εφαρμογή της συμφωνίας, να αναβιώσει ο εθνικισμός και τέλος να ξαναδούμε Τραμπ και Πούτιν να διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή στο δελτίο ειδήσεων του Star.

Διπλωματική γλώσσα από το ΥΠΕΞ

Πάντως, στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κρατούν χαμηλούς τόνους. Με προσεκτικά διατυπωμένη διπλωματικά γλώσσα, παίρνοντας θέση στις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, το υπουργείο στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και καθιστά σαφές πως θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, «τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους». Ειδικότερα με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.


Το ξένο δημοσίευμα που «τελείωσε» τον Ερντογάν!


     «Aν ο Ερντογάν ήταν πραγματικός πατριώτης, αν ενδιαφερόταν πραγματικά για την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας του, θα είχε παραιτηθεί αμέσως» τονίζει σε πρόσφατο άρθρο καταπέλτη για τον Τούρκο Πρόεδρο ο Guardian. H επέλαση στην βορειανατολική Συρία, αν και ασυνήθιστα καταστροφική, είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά σφαλμάτων, του προέδρου εκτιμά η εφημερίδα στο άρθρο που υπογράφει ο αναλυτής διεθνών θεμάτων Simon Tisdall, τονίζοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος βλάπτει τη χώρα του.       «Ο Ερντογάν δεν έχει καταλάβει ότι η Τουρκία είναι μια δημοκρατία και όχι μια μονοπρόσωπη δικτατορία, θα ήταν καλύτερο και προτιμότερο για τον ίδιο να φύγει από την εξουσία, προτού τον ρίξουν» αναφέρεται στο άρθρο εκτός των άλλων. «Εξακολουθεί να ασκεί καθήκοντα όχι επειδή είναι δημοφιλής, αλλά λόγω του φόβου που προκαλεί και της εξουσίας που ασκεί σθεναρά. Ήρθε η ώρα να φύγει», τονίζει.
      Μάλιστα, συνεχίζοντας την σκληρή κριτική του, ο αναλυτής, μέσα από το δημοσίευμα, σχολιάζει πως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει καταφέρει να κάνει τον Πρόεδρο Τραμπ να μοιάζει με αφελή ανόητο ενώ εκτιμά πως πολλοί δυτικοί ηγέτες θα ήθελαν να τον δουν να παραιτείται. Αναφερόμενος ειδικότερα στις αντιδράσεις του δυτικού κόσμου αναφορικά με την Τουρκία, στο περιθώριο των ανακοινώσεων για εμπάργκο και κυρώσεις σε βάρος της χώρας, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει πως στην πραγματικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μερίδιο ευθύνης για τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία.
      «Γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό τι είναι ο Ερντογάν, αλλά για λόγους realpolitik, εθελοτυφλούσαν», τονίζει. Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ καταδίκασε την εισβολή. Ενδεικτικά η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Φινλανδία και η Σουηδία όχι μόνο αποδοκιμάζουν την τουρκική προέλαση αλλά ανακοίνωσαν ακόμη επιβολή εμπάργκο την Τουρκία.                      Ταυτόχρονα και η Ουάσιγκτον προχώρησε σε κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, οι οποίες και αφορούν τον διπλασιασμό των τιμολογίων χάλυβα , την ακύρωση των διαπραγματεύσεων για μια προγραμματισμένη εμπορική συμφωνία με την Τουρκία, καθώς και κυρώσεις στους υπουργούς Αμύνης και Ενέργειας της Τουρκίας και στα υπουργεία Αμυνας, Ενέργειας και Εσωτερικών.


Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019

Πακετοποιεί την περιοχή ο Ερντογάν: 


 Σχέδιο επέκτασης εδαφών.

      Σχέδιο υψηλού ρίσκου επιχειρεί να εφαρμόσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος του να καταστεί κυρίαρχος στην περιοχή και ηγέτης των μουσουλμάνων. Πρόκειται για μια επιδίωξη που εντάσσεται σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο εμπεριέχει και το στοιχείο της προσωπικής αλαζονείας και μεγαλομανίας του.
      Σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσεται η Κύπρος, η Συρία, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Ελλάδα (Αιγαίο), Βαλκάνια, όπως κι άλλες χώρες στις οποίες ενισχύει την επιρροή της η Άγκυρα.  προσεγγίζοντας ως πακέτο την περιοχή, ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας επιχειρεί να θέσει είτε υπό την κατοχή του εδάφη τρίτων κρατών είτε υπό την επιρροή του τις χώρες τούτες. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως προ πολλού –από το 2012– ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει πως μέχρι το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους, θα μπορέσει να παρουσιάσει αποτελέσματα που θα ενισχύουν, θα μεγαλώνουν, τη χώρα του.
      Η εισβολή στη Συρία εντάσσεται στον σχεδιασμό αυτό ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Οι τελευταίοι, σχετικά, σχεδιασμοί παραπέμπουν στα μεγαλεπήβολα σχέδια του ηγέτη της κατοχικής Τουρκίας: Η εισβολή, δηλαδή, στην κυπριακή ΑΟΖ, η επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους και η συστηματική προσπάθεια ισλαμοποίησης των κατεχομένων.   Την ίδια ώρα, η Άγκυρα παρουσιάζεται πιεστική με τη Λιβύη για να καθορίσουν ΑΟΖ(!), αλλά και προς τον Λίβανο για να μην προχωρεί σε συνεργασίες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επί του παρόντος οι τουρκικές πιέσεις δεν φαίνεται να αποδίδουν…


Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019

Μεντβέντεφ στο Βελιγράδι: Στηρίζουμε 

την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας...


     Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ επιβεβαίωσε απόψε στο Βελιγράδι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τη Σερβία για το Κοσσυφοπέδιο και την εδαφική της ακεραιότητα, ξεκινώντας με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η ευθύνη μας να θυμόμαστε την ιστορία δεν διαπραγματεύεται» Δεν υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που η Ρωσία μπορεί να δει ως φίλο, όπως η Σερβία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας στο Βελιγράδι προσθέτοντας ότι οι αληθινοί φίλοι είναι εκείνοι με τους οποίους οι Ρώσοι μοιράζονται και σέβονται μια κοινή ιστορία.

      Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την 75η επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Γνωρίζετε τη θέση της  Ρωσίας, βασίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1244 και σε όσα έχουμε πει πάντοτε στους Σέρβους φίλους μας- ξεκινάμε από την πλήρη υποστήριξη της κυριαρχίας και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε»…


Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019

Πρόεδρος Τσεχίας: Η Τουρκία έχει διαπράξει έγκλημα πολέμου στη Συρία, δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ


      Η στρατιωτική εισβολή της Άγκυρας στη βόρεια Συρία είναι ένα έγκλημα πολέμου και ως εκ τούτο η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.«Νομίζω ότι η Τουρκία έχει διαπράξει έγκλημα πολέμου και ως εκ τούτου, τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνει δεκτή στην ΕΕ» σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο Tass αναφέροντας τη δήλωση του Μίλος Ζέμαν. Ο πρόεδρος υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα των Κούρδων στον αγώνα κατά του ISIS: «Οι κουρδικές μονάδες ήταν η πιο αποτελεσματική δύναμη στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής ομάδας του ISIS. Τους χρειαζόμασταν όταν αποφασίσαμε να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Οι Κούρδοι έχουν προδοθεί από την Αμερική, την Ευρώπη», δήλωσε ο Ζέμαν.
      Η Άγκυρα κατά τη γνώμη του, συμμετείχε στη χρηματοδότηση του ISIS και νοσήλευε τους τρομοκράτες τζιχαντιστές. «Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι οι Κούρδοι είναι τρομοκράτες. Διαφωνώ θεμελιωδώς σε αυτό. Η Τουρκία de facto χρηματοδοτούσε το ISIS αγοράζοντας πετρέλαιο από αυτό. Οι λεγόμενες τουρκικές πολιτοφυλακές αγωνίζονται στην πλευρά  των Τούρκων. Αυτό δεν είναι παρά ένας κλάδος του ISIS. Οι τρομοκράτες είναι εκείνοι που επιτίθενται στους Κούρδους και διαπράττουν βίαιες δολοφονίες», τόνισε ο Τσέχος πρόεδρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια