Header Ads

Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ. 1665









ΚΑΘΑΡΑ Και ξάστερα...


Ο προβληματισμός για το πού πάμε...

Το Μέγαρο Μαξίμου και τα Γενικά Επιτελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται ή το προσφορότερο κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα” μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, ότι τα σύνορα στο Αιγαίο πρέπει να αλλάξουν, σε συνδυασμό με την αναδιάταξη, που επιχειρείται στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εξαπολύσει ανελέητο πόλεμο κατά των Κούρδων στη Β. Συρία με τους ισχυρούς της Γης να παρακολουθούν για την ώρα αμέτοχοι, δεν έχει αναστείλει τις απειλές για το Αιγσίο και την Κύπρο.     

Η ανησυχία παίρνει σε ορισμένες περιπτώσεις τεράστιες διαστάσεις και εξελίσσεται σε προβληματική αγωνία, καθώς όλοι γνωρίζουν ακριβώς ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αφέθηκαν – το πιθανότερο εσκεμμένα - να απολέσουν μεγάλο μέρος της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας. Το έζησαν όλοι οι σκεπτόμενοι Έλληνες αρχικά μέσα από μια σκανδαλολογία άνευ προηγουμένου, που έπληξε την βούληση των Επιτελών να λάβουν πρωτοβουλίες και να καταρτίσουν εξοπλιστικά προγράμματα και κατά δεύτερον από την οικονομική καταστροφή και υποβάθμιση, που αποδέχθηκαν οι εκάστοτε κυβερνώντες.    Το Μέγαρο Μαξίμου για να το πούμε ευθέως φοβάται πλέον μείζον επεισόδιο στο Αιγαίο για την αλλαγή του status quo ή ακόμη και στον Έβρο, μηδέ της Κύπρου εξαιρουμένης.. Τα ψέματα τέλειωσαν. Τώρα τρέχουν για να προλάβουν: Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αρμόδιοι Υπουργοί, οδηγήθηκαν εκ των πραγμάτων και από ενέργειες παράδοσης και συμφωνιών της προκατόχου Κυβερνήσεως, σε Συμφωνία εκχώρησης Αμερικανικών Βάσεων στην Ελλάδα και είναι αμφίβολο, αν οι ΗΠΑ θα παέρει το μέρος της Ελλάδας σε περίπτωση εχθροπραξιών με την Άγκυρα. Μιλάμε για μία κίνηση, που σαφώς υπαγορεύθηκε, εκτός από την επιχειρησιακή πραγματικότητα και από την οικονομική λογική.    

    Η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τα αεροσκάφη, που σήμερα διαθέτει και λόγω των οικονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να προχωρήσει αφενός στον εκσυγχρονισμό των F-16 και αφετέρου στην απόκτηση ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους κόντρα στην αντιστοιχία της Τουρκίας και στην αριθμητική της υπεροχή. Στο μόνο, που βασίζεται είναι η μαχητική ποιότητα των Ελλήνων χειριστών αεροσκαφών έναντι των Τούρκων συναδέλφων τους, συμμάχων στο ΝΑΤΟ εξυπακούεται. Όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις ακόμα και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, μέχρι και το 1980 περίπου, στην ψήφιση των προϋπολογισμών έλεγαν ΝΑΙ στις δαπάνες της Βουλής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα οι κομματικές ορδές λένε ΟΧΙ σε όλα, οι ανθέλληνες...  Τη μόνη βοήθεια που μπορούμε να περιμένουμε από την άφωνη ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι το … δεν επεμβαίνουμε σε αντιπαραθέσεις συμμάχων…



ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ φ.  1665

Υπάρχει ενδεχόμενο ευρύτερης ανάφλεξης στη Συρία; 
Οι μάχες μαίνονται μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην Μανμπίζ και σε άλλες κομβικές κουρδικές πόλεις. Μετά την ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη εντείνονται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων, ενώ το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πριν λίγο ότι στρατεύματά της περιπολούν στη γραμμή ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τον συριακό στρατό.  Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί εκ νέου, κεκλεισμένων των θυρών, το Σώμα για να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Η συνεδρίαση είναι πιθανό να διεξαχθεί αύριο, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι εικόνες, με τις εκτελέσεις Κούρδων– μεταξύ των οποίων και μια πολιτικός- από τους συμμάχους της Άγκυρας έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή όπως κι αυτές με τους εκτοπισμένους που αριθμούν πάνω από 160.000. Μετά τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί η Τουρκία για εγκλήματα πολέμου. Ο ΟΗΕ ανοίγει επίσης το ζήτημα να κατηγορηθεί η Άγκυρα για εγκλήματα πολέμου και ζητά ανεξάρτητη έρευνα.  Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, διαμηνύει ότι δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις, και μέσω της Wall Street Journal απειλεί με το προσφυγικό, αν δεν λάβει υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα. «Είναι η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ;» τόνισε ο Ερντογάν
Οι Κούρδοι κατόρθωσαν μετά από σκληρές μάχες να ανακαταλάβουν το Ρας αλ Αίν και το Ταλ Αμπιάντ. Από τα πυρά των Κούρδων σκοτώθηκαν στην επαρχία του Μαρντίν δύο Τούρκοι πολίτες και 12 τραυματίστηκαν, ενώ δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη από οβίδες που ερρίφθησαν από τη Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία. Με τον απολογισμό αυτό, αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν σκοτωθεί 595 Κούρδοι.
Τα βλέματα της διεθνούς κοινής γνώμης έχουν στραφεί στο μέτωπο που άνοιξε οη Τουρκία στα βόρεια σύνοπρα της πολύπαθης Συρίας. Τι πρόκειται να συμβεί, υπάρχει ενδεχόμενο ευρύτερης ανάφλεξης; Ιδού το μεγάσλο ερώτημα,,,

ΕΞΩ Από τα δόντια…

Προειδοποίηση της Αλβανίας για το ‘τσάμικο’
Αυτό το θέμα με το «Τσάμικο», που ανακυκλώνεται κάθε φορά, που η Τουρκία και η Αλβανία αντιμετωπίζουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα παρατράβηξε και θα πρέπει κάποτε η ελληνική Κυβέρνηση να απαντήσει ριζικά και αταλάντευτα. Εκεί, που μας χρωστάγανε, λέει ο θυμόσοφος Ελληνικός Λαός, μας ζητάγανε και το βόδι. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι στην Ελλάδα αυτή την ώρα υπάρχουν πάνω από 500.000 Αλβανοί υπήκοοι, που ζουν ανάμεσά μας και μεγαλουργούν χάρη στην ακάματη προσπάθεια να βρουν τον δικό τους παράδεισο, με την ανοχή των Κυβερνήσεων, αλλά και του Ελληνικού Λαού, που παραμέρισε τις διαφορές, τότε είμαστε και σ’ αυτό από πάνω.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα απάντησε και το Ελληνικό ΥΠΕΞ σε σχετική δήλωση αξιωματούχου της Αλβανίας, που δεν κρύβει τις επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της χώρας μας. Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει τα Τίρανα να είναι πιο ‘προσεκτικά’ στο λεγόμενο ‘τσάμικο’, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα η Ελλάδα υπερέχει της Αλβανίας, όπως σημειώνει η σλαβική των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.«Η Ελλάδα υπερέχει σε όλους τους τομείς. Υπάρχει δέκα φορές υψηλότερο ΑΕΠ, υπερέχουμε στα αμυντικά συστήματα και στην ασφάλεια και στην οικονομία είμαστε πολύ πιο ισχυρότεροι. Αυτοί εξαρτώνται οικονομικά από τις καταθέσεις των μεταναστών, τις επενδύσεις μας και το εξωτερικό εμπόριο. Έχουμε, επίσης, ασύμμετρη εκπροσώπηση στη διεθνή σκηνή. Είναι προτιμότερο να συνεργασθούμε, να είμαστε ρεαλιστές και να συμβάλλουμε στη δημιουργία μια αμοιβαίας επωφελούς σχέσης.
Να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα με βάση το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή παράδοση», σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel των Τιράνων. Αφού και σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αλβανοί τσάμηδες, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο απελάθηκαν από την Ελλάδα, αφού είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου για τα οποία «καταδικάστηκαν αμετάκλητα από τα ελληνικά δικαστήρια», όπως σημειώνεται… Και έχει απόλυτο δίκαιο το Ελληνικό ΥΠΕΞ στους ισχυρισμούς του, για να μην πιάσουμε την εχθρική συμπεριφορά της Αλβανίας έναντι των Βορειοηπειρωτών, των οποίων κλέβει τα ακίνητά τους και τα παραδίδει στις ορδές των βορείων κατοίκων της Αλβανίας.
Καταλάβατε φίλοι μου που πάει το θέμα; 

ΕΤΣΙ Τα βλέπω …

Φοβούνται την ψήφο των Αποδήμων
Αυτά ισχυρίζεται σε άρθρο του στο el.gr o Νεκτάριος Αρχοντίουυ:  Ένα από τα «καυτά» θέματα των τελευταίων ημερών είναι η ψήφος των αποδήμων, το να δοθεί δηλαδή –επιτέλους– στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Πριν μερικές ημέρες, ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης είχε στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω φλέγον ζήτημα. Όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών.
Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.  Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Ο μόνος που διαφωνεί κάθετα με την πρόταση της ΝΔ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει πως ναι μεν θέλει να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους, ωστόσο ζητά οι ΄Ελληνες του εξωτερικού να έχουν δικαίωμα να επιλέγουν ΜΟΝΟ ορισμένους βουλευτές Επικρατείας. Από την άλλη, η κυβέρνηση προτείνει η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται κανονικά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Γιατί αυτή η διαφωνία; Την απάντηση μας τη δίνει ο Γ.Κατρούγκαλος, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε στη Realnews, μεταξύ των άλλων ανέφερε πως «εμείς και σχετική πρόταση στην αναθεώρηση καταθέσαμε και ανάλογη πρόταση νόμου που κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων, με ανάλογο τρόπο με αυτόν που έχουν υιοθετήσει χώρες με όμοιο προφίλ διασποράς, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία. Η ΝΔ, αντιθέτως, φαίνεται να έχει μια σαφή πρόθεση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος»
Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως αν δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα ψήφου, η οποία να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα όπως ορίζει το σύνταγμα, θα…επέλθει  αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Αυτό όμως δεν ευσταθεί, αφού οι Έλληνες του εξωτερικού ούτως ή άλλως μπορούν να ψηφίσουν αν μεταβούν στην Ελλάδα. Επειδή η δήλωση αυτή γέννησε ερωτήματα, ζητήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει μια αιτιολογία. Έτσι…αναγκάστηκε να πει την αλήθεια 



Δεν υπάρχουν σχόλια