Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ



Υφυπουργός της Ν.Δ.Χρίστος Δήμας: 
Να συνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στο ThePost.news και την Κέλλυ Σαουάχ – Μαραγκουδάκη.
Ο Βουλευτής Κορινθίας μίλησε για την ανάγκη της σύνδεσης της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, την κοινοβουλευτική του θητεία μέχρι σήμερα, τη συνεργασία του με τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και το όραμα της κυβέρνησης για τον κλάδο τον οποίο υπηρετεί.
Ερ: Κύριε Δήμα, από την Κορινθία κατευθείαν στη Βουλή; Τι μεσολάβησε;
Aπ: Μεγάλος αγώνας και σκληρές προεκλογικές μάχες. Να αναφέρω οπωσδήποτε πως είναι πολύ τιμητικό όταν οι συμπολίτες σου σε εκλέγουν ώστε να τους εκπροσωπήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι κάτι το οποίο αφενός σου προκαλεί συγκίνηση και αφετέρου μεγάλο βάρος ευθύνης ώστε να μπορέσεις να εκπροσωπήσεις άξια τον τόπο σου και τους συμπολίτες σου.
Ερ: Η εμπλοκή σας στο χώρο της πολιτικής πώς προέκυψε; Πήρατε ερεθίσματα από τον πατέρα σας; 
Απ: Κοιτάξτε θα ήταν υποκρισία αν έκρυβα πως στο σπίτι μου από μικρή ηλικία η πολιτική υπήρχε στο τραπέζι της συζήτησης. Συνεπώς τα πρώτα μου ερεθίσματα με το αντικείμενο προήλθαν από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Όμως σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι επειδή ο πατέρας μου ασχολήθηκε με την πολιτική θα έπρεπε να ασχοληθώ και εγώ. Αν όμως ο πατέρας μου δεν είχε αφήσει καλό όνομα στην πολιτική, δε θα μπορούσα να ασχοληθώ και εγώ με αυτήν. Δε σας κρύβω ότι προτάσεις μου έγιναν από πολύ νωρίς τις οποίες δεν αποδέχτηκα τότε διότι ήθελα πρώτα να πετύχω πράγματα στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό στίβο. Όταν θεώρησα πως είμαι έτοιμος τότε αποφάσισα να κατέβω. Και όπως σας είπα είχα την τιμή και τη χαρά οι συμπολίτες μου να με εμπιστευτούν.
Ερ: Από το 2012 κατέχετε τη θέση του πρώτου βουλευτή Κορινθίας και σήμερα είστε υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας. Έχοντας λοιπόν στα χέρια σας αυτό το χαρτοφυλάκιο ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσετε σχετικά με την έρευνα; 
Aπ: Ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι το πως θα μπορέσουμε να συνδέσουμε ακόμη περισσότερο την επιστημονική έρευνα που παράγεται στην Ελλάδα με την καινοτομία και την αγορά των επιχειρήσεων. Αυτό δε σημαίνει ότι όλου του τύπου οι έρευνες έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ένα οικονομικό προϊόν ή σε μια οικονομική υπηρεσία όμως η δυνατότητα υπάρχει. Άρα προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα. Σε άλλες περιπτώσεις όμως εκεί που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα προσπαθούμε να δούμε πως μπορεί η παραγόμενη επιστημονική έρευνα να βρει κοινωνικό αποτύπωμα. Στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, παιδεία αλλά δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε τόσο μεγάλη σύνδεση με την καινοτομία. Οπότε ο πρωταρχικός μας στόχος είναι αυτός.
Ερ: Πως είναι να συνεργάζεται κανείς με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη; 
Απ: Είναι ακούραστος. Ο υπουργός έχει το πλεονέκτημα πως είναι ακριβώς αυτό που βλέπεις! Το οποίο για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για το χώρο της πολιτικής αλλά και γενικότερα. Το γεγονός ότι είναι ακούραστος και έχει πάρα πολλές ιδέες τις οποίες προσπαθεί να υλοποιήσει είναι κάτι το οποίο θεωρώ πως είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα. Και είναι και πλεονέκτημα και για την κυβέρνηση που βρίσκεται στο συγκεκριμένο πόστο.
Ερ: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προσδοκίες του υπουργείου; 
Aπ: Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η γέννηση νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και να αντιστραφεί το φαινόμενο του brain drain. Η έλευση νέων επενδύσεων στη χώρα τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Η επιστροφή στην κανονικότητα.
Ερ. Πως μπορεί να γίνει η χώρα μας επιστημονικός κόμβος έρευνας και τεχνολογίας; 
Aπ: Αρχικά πρέπει να βελτιωθεί αισθητά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Να είμαστε δηλαδή μια χώρα πιο φιλική σε επενδύσεις. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται αύξηση των κονδυλίων τόσο από το δημόσιο τομέα όσο και από τον ιδιωτικό στο κομμάτι της έρευνας και καινοτομίας και μία αναδιοργάνωση όλου του συστήματος γύρω από τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ουσιαστικά θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε κίνητρα για περισσότερες ενέργειες, για περισσότερες συνεργασίες. Γιατί ο ανταγωνισμός δεν είναι σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, είναι σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ενώ υπάρχουν εξαιρετικές ιδέες στην Ελλάδα και όχι μόνο στα ερευνητικά κέντρα, λόγω του κακού οικονομικού κλίματος αλλά και της έλλειψης συντονισμού δυστυχώς δεν καταφέρνουν οι ιδέες να υλοποιηθούν σε κάποιο προϊόν ή υπηρεσία που να έχει οικονομικό όφελος.





Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
μετακομίζει σε σύγχρονες εγκαταστάσεις

Σε λιγότερες από 25 ημέρες, επιλύεται ένα ζήτημα δεκαετιών.

08/08/2019   Στο πρώην Κέντρο Ιππασίας στο Ολυμπιακό Πάρκο στο Γουδή θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας εξοικονομώντας για τις δράσεις της περισσότερα από 360.000 ευρώ ετησίως.
          Με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στο Κοινοβούλιο, μια κρατική υπηρεσία αιχμής για την επόμενη ημέρα της χώρας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα στεγαστεί σε ένα σύγχρονο κτήριο, το οποίο για αρκετά χρόνια παρέμεινε αναξιοποίητο. Με την κίνηση αυτή, η Κυβέρνηση εγκαινιάζει το σχεδιασμό για επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία, με στόχο την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και τη στήριξη της ερευνητικής συνεισφοράς στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.
    Σ' αυτό το πλαίσιο, κρίσιμη παράμετρος για την επίτευξη του στόχου είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία σήμερα φιλοξενείται σε ένα κτήριο που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη της αποστολής της.
       Με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, σημείωσε:
     «Η αποστολή μας έπρεπε να ξεκινήσει από τα στοιχειώδη. Μια υπηρεσία αιχμής, όπως η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, δε μπορεί να στεγάζεται σε ένα κτήριο που δε μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της. Έπρεπε να κάνουμε ένα νοικοκύρεμα. Με γρήγορες κινήσεις και την υποστήριξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Γεν.Γραμματέα κ. Αθ.Κυριαζή βάλαμε όλους τους εμπλεκόμενους στο ίδιο τραπέζι, ξεπεράσαμε τις αγκυλώσεις και τη γραφειοκρατία και εξασφαλίσαμε ένα σύγχρονο κτήριο για τους εργαζομένους. Πρόκειται για ένα χώρο 2,400 τμ, ο οποίος με κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κύτταρο υποστήριξης της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Ελλάδα, ικανό να στεγάσει τα στελέχη των υπηρεσιών αλλά και των φιλόδοξων προγραμμάτων που σχεδιάζουμε για το επόμενο διάστημα.
     Το δεύτερο στάδιο για τη μεταστέγαση της υπηρεσίας είναι η ολοκλήρωση της μελέτης διαμόρφωσης του χώρου από τις τεχνικές υπηρεσίες, ώστε να οριστεί το χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης. Είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση μιας κρίσιμης κρατικής δομής υποστήριξης της Έρευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας στη χώρα, αλλά κυρίως ενίσχυσης της εξωστρέφειας της σημαντικής δουλειάς που γίνεται».
                              
                                 Ο  Χρίστος Δήμας - Christos Dimas 
στο facebook
3 Septembr;ioy 2019 · πριν 21 ώρες
Επισκέφθηκα για πρώτη φορά το egg - enter grow go ως νέος βουλευτής το 2013 και είχα τη χαρά σήμερα -έξι χρόνια μετά- ως Υφυπουργός, να βρεθώ στην Ετήσια Συνάντηση Εταιρειών που συμμετέχουν στον 7ο Κύκλο του. Είναι πολύ ενθαρρυντικό, να βλέπει κανείς μια τέτοια προσπάθεια να συνεχίζεται και ταυτόχρονα πολύ ελπιδοφόρο να συναντά τόσους δημιουργικούς ανθρώπους να παλεύουν να εξελίξουν τις ιδέες τους σε καινοτομία.
«Οι ιδέες πρέπει να μεγαλώνουν εκεί που μεγάλωσαν αυτοί που τις έχουν. Στην Ελλάδα», διάβασα σε κάποιο σημείο του κτιρίου και μου άρεσε. Γι' αυτό ακριβώς δουλεύουμε στο Υπουργείο. Όχι για να μπλεχτούμε στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν, αλλά για να κάνουμε τη χώρα μας περισσότερο φιλική στην καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη.
Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και εν γένει για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις

Συνάντησα την Πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα κα Zhang Qiyue και συζητήσαμε πως θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στην Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες συνέργειες μεταξύ των Ερευνητικών Κέντρων των δύο χωρών, αλλά και των τεχνολογικών οικοσυστημάτων που έχουμε αναπτύξει.
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες δυτικές χώρες που ανέπτυξαν συνεργασία με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στους τομείς της Έρευνας και της Τεχνολογίας. Η πρώτη Συμφωνία υπογράφηκε στις 15.11.1979 και έκτοτε έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από κοινές δράσεις, με τελευταία τη 12η Διακρατική Προκήρυξη έργων διμερούς συνεργασίας που εξελίσσεται σήμερα.

Ο Χρίστος Δήμας στην ετήσια συνάντηση των startup εταιρειών του «egg»
Στην ετήσια συνάντηση των startup εταιρειών του προγράμματος Egg – enter•grow•go βρέθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας.
Ο κ. Δήμας ξεναγήθηκε στους χώρους που φιλοξενούνται καινοτόμες επιχειρήσεις και συνομίλησε με αρκετούς από τους δημιουργούς τους, που του παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Με αφορμή την επίσκεψη, σημείωσε χαρακτηριστικά:
Επισκέφθηκα για πρώτη φορά το egg – enter grow go ως νέος βουλευτής το 2013 και είχα τη χαρά σήμερα -έξι χρόνια μετά- ως Υφυπουργός, να βρεθώ στην Ετήσια Συνάντηση Εταιρειών που συμμετέχουν στον 7ο Κύκλο του. Είναι πολύ ενθαρρυντικό, να βλέπει κανείς μια τέτοια προσπάθεια να συνεχίζεται και ταυτόχρονα πολύ ελπιδοφόρο να συναντά τόσους δημιουργικούς ανθρώπους να παλεύουν να εξελίξουν τις ιδέες τους σε καινοτομία.
«Οι ιδέες πρέπει να μεγαλώνουν εκεί που μεγάλωσαν αυτοί που τις έχουν. Στην Ελλάδα», διάβασα σε κάποιο σημείο του κτιρίου και μου άρεσε. Γι’ αυτό ακριβώς δουλεύουμε στο Υπουργείο. Όχι για να μπλεχτούμε στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν, αλλά για να κάνουμε τη χώρα μας περισσότερο φιλική στην καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη.
Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και εν γένει για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια