Header Ads

ΜΗΧΑΝΕΣ Ο ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ


Πρώην μηχανικός της Google προειδοποιεί:
Μην παίζετε με τη φωτιά της Τεχνητής νοημοσύνης



·            Σεπτέμβριος 16, 2019
     Οι νέες τεχνολογίες ασκούν μια ιδιαίτερη έλξη στους περισσότερους ανθρώπους.
Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου
Είτε αυτές αφορούν τα δίκτυα 5G και την διαρκώς εξελισσόμενη εικονική πραγματικότητα ,κάποια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, είτε απλά ένα καινούριο γκάτζετ, σχεδόν όλοι θέλουν να τρέξουν και να το δοκιμάσουν, (αν γίνεται), πρώτοι.
     Θα έχετε ακούσει πως βρισκόμαστε προ των πυλών της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία μέλλει να αλλάξει τον κόσμο μας, την καθημερινότητά μας, τις ζωές μας, σε μεγάλο βαθμό. Κύριο γνώρισμα αυτής της «επανάστασης», θα είναι η ολοένα και μεγαλύτερη κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης.
      Ήδη έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουν σε κάποιον να ζωγραφίζει ένα πίνακα με το πάτημα ενός κουμπιού, να σχεδιάζει τη συσκευασία ενός προϊόντος σε λίγα μόλις λεπτά, ή και να γράφει μουσική, ακόμη κι αν δεν έχει γράψει ποτέ στη ζωή του.
     Στην νέα αυτή ψηφιακή εποχή, πολλές δουλείες είναι σίγουρο πως σταδιακά θα χαθούν. Δουλειές με σχετικά ελάχιστες έως καθόλου δεξιότητες, όπως αποθηκάριοι, οδηγοί ταξί, μεταφορείς. Όλα αυτά θα τα κάνει πλέον η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα συνεχίσει να εξελίσσεται, με αποτέλεσμα να…απολύσει ακόμη και μουσικούς, ζωγράφους, δημοσιογράφους, κειμενογράφους, ιατρούς, δικηγόρους κτλ.
     Παράλληλα, μας λένε, πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο ενώ αυτό αληθεύει, θα αφορούν κυρίως προγραμματιστές, ειδικούς μηχανικούς και εν γένει θέσεις που θα απαιτούν μεγάλες δεξιότητες και γνώσεις. Αυτό σημαίνει πως ένας αποθηκάριος δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναβρεί δουλειά, παρά μόνο εάν εκπαιδευτεί για μερικά χρόνια στις νέες τεχνολογίες.
     Στο τέλος, θεωρητικά, έαν ποτέ φτάσουμε εκεί, κανείς δεν θα δουλεύει αφού όλα θα τα κάνει η τεχνητή νοημοσύνη. Οι άνθρωποι θα παίρνουν το παγκόσμιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να φυτοζωούν, ίσα ίσα για να μην πεθαίνουν, νιώθοντας άχρηστοι, αφού δεν θα έχουν τι να κάνουν.
     Αυτό λένε τα μαθηματικά. Ο μόνος τρόπος να μην φτάσουμε εκεί, είναι να μπουν όρια στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει ποτέ.Όσον αφορά τη γνώμη του παγκόσμιου πληθυσμού για την τεχνολογική αυτή εξέλιξη είναι εν γένει θετική, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν με το άνοιγμα αυτής της ψηφιακής «πόρτας».
     Όλα τα παραπάνω, μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο αποτελούν το φόβο πολλών παγκόσμια, όπως για παράδειγμα του δισεκατομμυριούχου Elon Musk.Μην πάμε όμως τόσο «μακριά», ας μιλήσουμε για κάτι πιο πρακτικό.
Ήδη, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν λειτουργικά ανθρωποειδή ρομπότ, οχήματα, ακόμη και στρατιωτικά άρματα (έστω σε πειραματικό στάδιο) που κυβερνιούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
     Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη μια φωνή διαμαρτυρίας έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες που υψώνονται παγκόσμια. Ο λόγος για την Λόρα Νόλαν, η οποία παραιτήθηκε από την Google πέρυσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι στάλθηκε να δουλέψει σε ένα project που πρόβλεπε την εξέλιξη της τεχνολογίας των Drone στρατιωτικών αεροπλάνων της Αμερικής.
     Έκτοτε η Λόρα ζητά να απαγορευτούν όλες οι «μηχανές θανάτου» που δεν λειτουργούν από ανθρώπους. Είδε μήπως κάτι που την…φόβισε; Όπως η ίδια λέει, μια νέα γενιά «ρομπότ δολοφόνων» θα μπορούσε να προκαλέσει κατά λάθος πόλεμο ή να προβεί σε μαζικές φρικαλεότητες.
     Ρομπότ-δολοφόνοι, είναι αεροπλάνα, πλοία, ελικόπτερα, άρματα και οτιδήποτε δεν κουμαντάρει «ανθρώπινο χέρι», αλλά κυβερνάει η τεχνητή νοημοσύνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια