Header Ads

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ      Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του  με την Καγκελάριο της                        Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.Αθήνα, 29.8.2019:  «Θέλω να ευχαριστήσω την Καγκελάριο για την πολύ θερμή υποδοχή και τη φιλική της ανταπόκριση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα. Να ευχαριστήσω και τον Γερμανικό λαό για τη σταθερή κατανόησή του προς τον Ελληνικό λαό όλα αυτά τα τελευταία δέκα δύσκολα χρόνια.  Είχαμε μια πολύ ειλικρινή, παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, αλλά και για την πρόκληση της ανάπτυξης συνολικά στην Ευρώπη. Κυρίως, όμως, μετέφερα στην Καγκελάριο την ειλικρινή μας διάθεση για βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές. Που θα πάνε πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, που είχαν αναληφθεί, είχαν επιβληθεί στη χώρα τις εποχές των μνημονίων. Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς, γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς. Και  σε αυτές τις αλλαγές θέλουμε τη Γερμανία ως σύμμαχο.
Είμαι, λοιπόν, εδώ και για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνο-γερμανικών σχέσεων. Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας, για δημοσιονομικούς στόχους, αλλά να συζητάμε κυρίως για τις κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Εξάλλου, όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος. Και ύστερα από μία 10ετία κρίσης, η Ελλάδα κοιτάζει, πλέον, μπροστά με αυτοπεποίθηση. Και γι’ αυτό ετοιμάζουμε, μαζί με τη Γερμανία, ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος. Και γι’ αυτό θέλουμε να δρομολογήσουμε και θα παρουσιάσουμε -ελπίζω μαζί με την Καγκελάριο- στις αρχές του χρόνου, ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την “πράσινη οικονομία”, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση, παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Έχουμε πολλά κοινά να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα. Είναι λύσεις οι οποίες είναι συμφέρουσες για την Ελλάδα, συμφέρουσες για τη Γερμανία και εντάσσονται στο κοινό μας ενδιαφέρον να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά και ουσιαστικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών.
Συζητήσαμε, επίσης, και για την κλιματική αλλαγή. Για τις φωτιές που είχαμε στην Ελλάδα, ευχαρίστησα την Καγκελάριο για την υποστήριξή της στο πρόγραμμα rescEU. Μία προσπάθεια που πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα.
Αλλά, φυσικά, εκτός από την Οικονομία, συζητήσαμε και για ζητήματα, όπως το προσφυγικό και το τι συμβαίνει στην ευρύτερη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών προς την Τουρκία. Και βέβαια ό,τι πρέπει, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις δομές της να είναι συνθήκες ανθρώπινες. Προσβλέπουμε, όμως, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη Γερμανία, στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Και πρέπει να εργαστούμε μαζί σε αυτόν τον τομέα. Εξάλλου το μεταναστευτικό αποτελεί και κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κ. Ούρσουλα Βαν Ντερ Λάιεν. Και στα ζητήματα της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου -ένα ζήτημα το οποίο ξέρω ότι ενδιαφέρει πάρα πολύ την Καγκελάριο- θα δουλέψουμε μαζί ώστε οι κανόνες χορήγησης ασύλου να είναι ενιαίοι σε όλη την Ευρώπη.
Μιλήσαμε για την Τουρκία, για το Κυπριακό. Οι ενέργειες των γειτόνων μας στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ενέργειες παράνομες. Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούμε σε αυτό. Εξού και υπήρχε μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση.
Συζητήσαμε και για τα ζητήματα των Βαλκανίων. Η Καγκελάριος γνωρίζει τις απόψεις μου, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα. Ελαττώματα τα οποία, όμως, μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ευρώπη, άλλωστε, παραμένει ο φυσικός μας χώρος. Μια Ευρώπη, που τώρα δοκιμάζεται από την άνοδο των λαϊκιστών. Από τη μεγάλη πρόκληση του Brexit. Μια Ευρώπη, όμως, της οποίας η σημασία μπορεί να ενισχυθεί σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.
 Έρχομαι στο Βερολίνο, κ. Καγκελάριε, 50 μόλις μέρες μετά τις ελληνικές εκλογές. Και θεωρώ ότι η νίκη μας σε αυτές έστειλε πολλαπλά μηνύματα: Απέδειξε ότι η χώρα μας μπορεί να απορρίψει την οικονομική καθήλωση, επιλέγοντας την ανάπτυξη και την πρόοδο. Αλλά και να καταδικάσει τον λαϊκισμό, εξαφανίζοντας από τον πολιτικό χάρτη πολιτικά μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή. Είναι μια απόδειξη της ωριμότητας και του ελεύθερου φρονήματος του ελληνικού λαού. Και πιστεύω ότι είναι μια αχτίδα φωτός για τη Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
με τους Περιφερειάρχες
Περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή στην ατζέντα της σύσκεψης του Πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες.Γραφείο Τύπου Ν.Δ. Αθήνα, 4.9.2019Q
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες της χώρας  πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τη σύσκεψη αυτή εγκαινιάζεται η δίμηνη τακτική συνάντηση  που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να υπάρχει η  καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Υπουργό Επικρατείας να χορηγηθούν τριψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και στους Περιφερειάρχες, ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά που αφορούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή.
Στην έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός ανέφερε:
«Καλημέρα και καλώς ήρθατε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση ενός οργάνου το οποίο θέλω να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά, να συνεδριάζει τακτικά -μια φορά το δίμηνο- και να συζητά συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία αφορούν την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειών. Και χαίρομαι που σήμερα κάνουμε τα εγκαίνια αυτής της πρωτοβουλίας -για την οποία θυμίζω ότι είχα δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Ανάπτυξης, του Υπουργού Επικρατείας και του επιτελείου μας για να προδιαγράψουμε -κατ’ αρχάς- και να περιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίον πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργήσει το όργανο αυτό, αλλά να βάλουμε και μια συγκεκριμένη ατζέντα σε δύο πλαίσια για τους βασικούς στόχους που θέλουμε να διέπουν την πολιτική μας γύρω από την περιφερειακή ανάπτυξη.
Θα ήθελα σήμερα να συζητήσουμε βασικά τρία θέματα. Το πρώτο ζήτημα αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε για μια εθνική πολιτική στα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης. Έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα έχουμε μαζί μας και τους Γενικούς Γραμματείς, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χρηματοδότησης που αφορούν τις περιφέρειες, καθώς τα ποσά τα οποία καλείστε να διαχειριστείτε είναι πάρα πολύ σημαντικά -5,6 δις στο σύνολό τους. Είναι απολύτως κρίσιμο να μην έχουμε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολιτικές αυτές να είναι εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική. Γιατί, στο παρελθόν, δεν εκτιμώ ότι υπήρχε κατ’ ανάγκη αυτός ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακής ανάπτυξης, όπως τη δρομολογούσαν οι δικές σας δράσεις.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφορά τις πολιτικές γύρω από την κοινωνική συνοχή, όπου οι περιφέρειες έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Τονίζω την κοινωνική συνοχή, διότι το κεντρικό μήνυμα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι: Ανάπτυξη για όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Και οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από τις περιφέρειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι, καθώς η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Έλληνες πολίτες θα καρπωθούν αυτήν την ευημερία. Και, αν υπάρχει ανάγκη υποστήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας -που υπάρχει ανάγκη υποστήριξης- αυτοί θα καλυφθούν και θα υποστηριχθούν, όπως έχουμε ευθύνη στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε.  
Τέλος, θα συζητήσουμε λίγο για τα ζητήματα που αφορούν πολύ περισσότερο την αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και το σχέδιό μας για ένα τολμηρό νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Έχουμε μιλήσει κατά καιρούς και στα θεσμικά σας όργανα -όταν ήμουν αρχηγός της Αντιπολίτευσης- για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μια τολμηρή θεσμική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία θα ξεκαθαρίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων περιφερειών, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Έχουμε, ήδη, κάνει -όπως γνωρίζετε- μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες είχαν κατεπείγοντα χαρακτήρα και οι οποίες πιστεύω ότι διευκολύνουν περιφέρειες και δήμους να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που προκύπτουν από την απλή αναλογική. Αλλά έχουμε δεσμευτεί ότι σύντομα θα φέρουμε ένα πολύ πιο τολμηρό νομοθέτημα το οποίο θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων, θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα σας επιτρέπει να εστιάσετε στον πυρήνα  της δουλειάς σας και θα επιτρέψει και σε εμάς να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές, γνωρίζοντας ο καθένας τι ακριβώς πρέπει να κάνει, ανάλογα με το επίπεδο αρμοδιότητας το οποίο μπορεί να κινηθεί.
Από την επόμενη συνεδρίασή μας θα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη ατζέντα και ένα πλαίσιο  συνεννόησης το οποίο θα μας επιτρέπει να διαμορφώνουμε συζητήσεις και με βάση τις προτεραιότητες που θα θέτετε εσείς. Ο κεντρικός σύνδεσμος επικοινωνίας μεταξύ των περιφερειών και του Γραφείου Πρωθυπουργού είναι η Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, δια του Υπουργού Επικρατείας και του Υφυπουργού, του κ. Άκη Σκέρτσου. Και προσβλέπω, πραγματικά, αυτή η ώσμωση να μη γίνει απλά για επικοινωνιακούς λόγους, -γνωρίζετε πολύ καλά την έμφαση που δίνω πάντα στην ουσία και στο αποτέλεσμα και όχι την επικοινωνία- αλλά να είναι μια διαδραστική διαδικασία η οποία θα μας επιτρέψει τελικά να εστιάσουμε σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό: να δίνουμε λύση στα προβλήματα των πολιτών, να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και εμείς, αλλά και εσείς, από αυτό τελικά θα κριθείτε.
Να ευχηθώ καλή επιτυχία, καλή δύναμη στα νέα σας καθήκοντα. Προσβλέπω σε μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και σε επίπεδο συλλογικού οργάνου, αλλά και κατά μόνας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαστε πάντα στην διάθεσή σας και εγώ και οι αρμόδιοι Υπουργοί και τα στελέχη του γραφείου μου για να αντιμετωπίζουμε εκκρεμότητες και ζητήματα τα οποία θα προκύπτουν κατά περίπτωση. Ευχαριστώ πάρα πολύ».
Οι Περιφερειάρχες παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ιεραρχώντας παράλληλα τις άμεσες προτεραιότητές τους σε κάθε περιοχή. Τόνισαν δε την εξαιρετικής σημασίας πρώτη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό,  μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, κάτι που όπως σημείωσαν δεν έχει επαναληφθεί προγενέστερα.
Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ανέφερε πως στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που θα υπάρχει εφεξής, η ουσιαστική συνεργασία με στόχο την επίβλεψη, τον σχεδιασμό δράσεων και τελικά την υλοποίησή τους θα είναι πρώτη προτεραιότητα και των δύο πλευρών.
Στη σύσκεψη ήταν επίσης παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

(Μετάφραση από γερμανικά): Είμαι ο 5ος Έλληνας Πρωθυπουργός που δέχεστε στην Γερμανία. Και ελπίζω ότι θα είμαι και εκείνος ο οποίος θα μπορέσει να οδηγήσει την χώρα μου έξω από την κρίση, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να διαδραματίσει και πάλι έναν καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την φιλική υποδοχή και επίσης για την εξαιρετική συνεργασία. Και θέλω να σας πω ότι ελπίζω να μπορέσω να σας δεχτώ σύντομα στην Αθήνα. Σας ευχαριστώ πολύ». 

Σπ. Μουρελάτος: Καλησπέρα σας. Αναφερθήκατε προ ολίγου σε συνέργειες αναπτυξιακές με έμφαση στο περιβάλλον και την ενέργεια. Θέλετε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένοι; Η ερώτηση απευθύνεται και στους δυο ηγέτες. Τι θα γίνει στις αρχές ακριβώς του χρόνου, εδώ στο Βερολίνο και αν υπάρχουν έτοιμα επενδυτικά πρότζεκτ, επενδυτικά σχέδια σε τομείς όπως είναι το περιβάλλον, όπως είναι η ενέργεια. Αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για τι ύψους επενδύσεις μιλάμε και πόσο κόσμο θα απασχολήσουν στην Ελλάδα.
Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε περιγράψει έναν οδικό άξονα οικονομικής συνεργασίας, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερες γερμανικές επενδύσεις σε έναν τομέα ο οποίος είναι κρίσιμος για την Πατρίδα μας. Όπως γνωρίζετε, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση και προχωρούμε σε δραστικές κινήσεις, προκειμένου να την εξυγιάνουμε. Αλλά και για να της δώσουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε καινούργια πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έναν τομέα, ο οποίος είναι πάρα πολύ δυναμικός και για τον οποίο γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στη Γερμανία. Θα μπορέσουμε, λοιπόν, στις αρχές του επόμενου έτους να κάνουμε ένα μεγάλο, ανοιχτό συνέδριο με την κοινή μας παρουσία, ώστε να παρουσιάσουμε αυτές τις ευκαιρίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα στη Γερμανία. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πια ως μια -εντός εισαγωγικών- “προβληματική” χώρα, αλλά ως μια χώρα η οποία βγαίνει από την κρίση και προσφέρει σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες σε γερμανικές επιχειρήσεις. Θέλω να επαναλάβω και να τονίσω αυτό οποίο ήδη γνωρίζετε: ότι υπάρχουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα και που έχουν πρόθεση να επενδύσουν πολλά συμπληρωματικά κεφάλαια. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και άλλες.           
Γερμανός δημοσιογράφος: Η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε διαπραγματεύσεις, ζητώντας πολεμικές επανορθώσεις από την Γερμανία. Συζητήσατε αυτό το ζήτημα; Πρόκειται και εσείς να προβάλετε αυτά τα αιτήματα;
Κ. Μητσοτάκης: Αυτό είναι ένα δύσκολο ζήτημα και είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα αυτό και για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Γι’ αυτό, ακριβώς θα ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει. Γνωρίζετε ότι, μετά την απόφαση που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα προχώρησε σε αποστολή μιας ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία, με την οποία ζητάμε επίσημα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την  επίλυση του ζητήματος αυτού. Εμείς προσβλέπουμε σε μια θετική ανταπόκριση και είμαι πεπεισμένος ότι η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας.
Γ. Καντέλης: Μια ερώτηση για το μεταναστευτικό. Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ροές μεταναστών και προσφύγων, τους τελευταίους δύο μήνες, στα ελληνικά νησιά και στον Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας. Αν εκτιμάτε ότι αυτό είναι ένας τρόπος πίεσης της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ζητήματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αν θα λάβετε κάποιες πρωτοβουλίες γι’ αυτό. Και αν θα λάβετε πρωτοβουλίες για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δείχνουν αλληλεγγύη και δεν δέχονται νόμιμους μετανάστες στο έδαφός τους.        
Κ. Μητσοτάκης: Πράγματι, υπάρχει μια αύξηση των ροών τους τελευταίους μήνες. Εμείς θέλουμε η Συμφωνία Ευρώπης και Τουρκίας να δουλέψει προς αμοιβαίο όφελος. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν σε πρώτη φάση οι πολιτικές ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας κάτι το οποίο προτιθέμεθα να κάνουμε εντός των επόμενων μηνών. Τώρα, για τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έχω μιλήσει πολλές φορές. Είναι πολύ άδικο οι πρώτες χώρες υποδοχής να επιμερίζονται όλο το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος. Εάν θέλουμε να έχουμε μια συμφωνία ελεύθερης διακίνησης πολιτών στην Ευρώπη - όπως η Συμφωνία του Σένγκεν- πρέπει και να φυλάσσονται τα σύνορά μας και να υπάρχει ένας δίκαιος επιμερισμός του προβλήματος. Σε αυτό συμφωνεί απόλυτα και η Καγκελάριος. Και ελπίζω και εύχομαι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, γι’ αυτό το οποίο αποκαλούμε “Δουβλίνο 4”, η Ευρώπη να δείξει ουσιαστική αλληλεγγύη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χώρες που να εκμεταλλεύονται τα οφέλη Σένγκεν και ταυτόχρονα να αρνούνται να συμμετέχουν έστω και κατ’ ελάχιστον στην αντιμετώπιση αυτού του κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος.                 
Γερμανός δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, αναφέρατε το ζήτημα του χρέους και αναφερθήκατε και στις επενδύσεις. Μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτά ότι δεν θα ζητήσετε ελαφρύνσεις όσον αφορά το χρέος.
Κ. Μητσοτάκης: Έχω πει πολλές φορές, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα υψηλά. Έχω πει, επίσης, όμως, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. Ότι πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε, τα ζητήματα των πλεονασμάτων και του χρέους. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι όσο πιο γενναία και ισχυρή είναι η ανάπτυξη στη χώρα μας τόσο πιο εύκολα γίνονται τα ζητήματα της διαχείρισης του χρέους. Και βέβαια, όσο το περιβάλλον των επιτοκίων είναι χαμηλό, τόσο μπορούμε να δούμε τα ζητήματα μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Είναι θέματα τα οποία συζητάμε με τους Θεσμούς. Όπως είχα την ευκαιρία να πω και σε μια συνέντευξη που έδωσα σήμερα σε γερμανική εφημερίδα, τα θέματα των Θεσμών αφορούν τους Θεσμούς, τα θέματα των διμερών σχέσεων αφορούν τις δύο χώρες. Και εμείς αυτό το οποίο θα κάνουμε πρώτα απ’ όλα είναι να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία, ως μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία επαναφέρει το ζήτημα της ανάπτυξης στην πρώτη γραμμή.  Τα ζητήματα αυτά, εν καιρώ και την κατάλληλη στιγμή, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και προφανώς, εφόσον αυτό χρειαστεί, σε διμερές επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια