Header Ads

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ...


Έγγραφο - βόμβα
Ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε από το 2018
για τις συντάξεις - ντροπή των 23.000 ευρώ

Μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ εγείρεται με τις συντάξεις – μαμούθ που δίνονταν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, θέμα που σχετίζεται και με τη σημερινή εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ»

Πηγή: TANEA Team30 Ιουλίου 2019 | 15:46
Μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εγείρεται με τις συντάξεις – μαμούθ που δίνονταν βάσει του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, θέμα που σχετίζεται και με τη σημερινή εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», επιβεβαιώνεται πως με έγγραφο προς τη γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ στις 10 Ιουλίου του 2018 – έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή – φέρεται να γίνεται προειδοποίηση από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών πως βάσει του επίμαχου νόμου θα μπορούσε δυνητικά σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας να δινόταν μεικτή σύνταξη ποσού 23.000,84 ευρώ.

Κοινώς ο  νόμος φέρεται να οδηγούσε σε συντάξεις-μαμούθ και η προοπτική αυτή ήταν σε γνώση των αρμοδίων στο υπουργείο Εργασίας αρκετούς μήνες πριν «σκάσει» το θέμα. Δηλαδή πριν από τις καταγγελίες  του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που παρεμπιπτόντως και σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει πρωτοβουλία να θέσει πλαφόν με διάταξη και άμεσα.
«Ετοιμαζόμαστε να φέρουμε διάταξη που θα βάζει και όριο και οροφή στο πλαίσιο αυτών των συντάξεων. Η διάταξη θα έρθει σύντομα για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, πιο ισχυρή διάταξη που να είναι δίκαιη και αποτελεσματική», είπε ο κ. Βρούτσης.
Θα γίνει «restart»
Για τις εκκρεμείς συντάξεις και τον επαναυπολογισμό τους μίλησε ο κ.  Βρούτσης στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι «ευτυχώς με ενημέρωσαν οι Υπηρεσίες και το πρόλαβα. Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια».
Όπως σχολίασε ο ίδιος, «δυστυχώς δεν το προλάβαμε, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν», χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει πόσες ήταν αυτές. «Αναζητώ στοιχεία για το πόσες είχαν δοθεί, πόσες εκκρεμούσαν», είπε σχετικά, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για fake news, είπε πως «δεν θα μπω σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις» και σχολίασε πως είναι «θράσος ότι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο». «Συντάξεις έχουν πληρωθεί», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως «έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις βάσει λαθών του επαναυπολογισμού»
«Από τη μία έχουμε ευνοϊκές απονομές συντάξεων και από την άλλη αδικίες», εξήγησε και έκανε σαφές ότι, «θα γίνει restart στο σύστημα επαναυπολογισμού». «Θα φέρω διάταξη με οροφή, Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ», τόνισε.
Μοίραζαν λεφτά από τον Νοέμβριο
Ο Γιώργος Παπαχρήστος μέσω της στήλης του στα «Νέα» αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που είχα ο σκάνδαλο με τις συντάξεις είναι ακόμη μεγαλύτερο, εξ όσων υποθέτουμε, δεδομένου ότι ακόμη και αν κανείς δεχθεί ότι αυτό που έγινε με τις συντάξεις είναι αποτέλεσμα μιας αβλεψίας ή μια συγκυρίας διατάξεων οι οποίες αναιρούν η μία την άλλη και στο τέλος δίνουν αυτό το αποτέλεσμα, το γνώριζαν. Εδώ και οκτώ ή εννιά μήνες. Από τον Νοέμβριο του 2018.
Το γνώριζε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Κατά την πηγή μου, που δεν επιδέχεται καμία διάψευση, υπηρεσιακός παράγων του υπουργείου ενημέρωσε τον τότε υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο. Και εκείνος με τη σειρά του την υπουργό (και ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής) Αχτσιόγλου. Και δεν έκαναν τίποτε. Ούτε ο ένας ούτε η άλλη. Το άφησαν “μήπως και περάσει έτσι”, όπως μου ειπώθηκε… Για τον Πετρόπουλο δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο, την ευθύνη για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ένα υπουργείο την έχει ο υπουργός. Για την υπουργό Αχτσιόγλου όμως έχω και παραέχω. Γιατί είχε συμμετάσχει ενεργά στην κατάρτιση του “νόμου Κατρούγκαλου” για τις συντάξεις με τον οποίο καταδικάστηκαν στον αφανισμό 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι, άλλα από την άλλη πλευρά δημιουργούσε στα κρυφά, πίσω από την πόρτα, golden συνταξιούχους! Απέφυγε λοιπόν να προχωρήσει στη διόρθωση του νόμου με νομοθετική ρύθμιση διότι κάτι τέτοιο θα ήταν: α) καταστροφικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπαίναμε ως γνωστόν σε εκλογική χρονιά και ο Αλέξης ο «άχαστος» γαργαλιόταν να κάνει εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Πώς θα πήγαινε σε εκλογές με τέτοιο (πολλαπλής απόδειξης) σκάνδαλο; β) καταστροφικό για την ίδια – τέτοιο αστέρι πια… – η οποία θα έπρεπε να προσέλθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί μια τέτοια ρύθμιση, ενώ ο Βρούτσης και οι άλλοι θα την κοπάναγαν σαν χταπόδι, ως εκ των συντακτών του “νόμου Κατρούγκαλου”. Πηγή: Protagon.gr
Οι περιπτώσεις
Από τα ποσά των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, οι οποίες «πάγωσαν» μετά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προκύπτει ότι πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα ελάμβαναν υψηλότατους μισθούς. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι αυτοί δικαιούνταν και το μπόνους της προσαύξησης των συντάξεών τους που τους έδινε η νομοθεσία επειδή κατέβαλλαν υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές.
Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν  τραπεζικά στελέχη, διευθυντές των ΔΕΚΟ, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς αλλά και  ασφαλισμένους του ταμείου των δημοσιογράφων. Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τις υψηλές αμοιβές ή και τα μηνιαία έσοδα για τα οποία καταβάλλονταν εισφορές, οι ασφαλισμένοι αυτοί είχαν τουλάχιστον πάνω από 35 έτη ασφάλισης.
Έτσι οι συντάξεις των 8.000 ευρώ ή των 15.000 ευρώ έως και 24.000 ευρώ (σε μία περίπτωση) ήταν συνδυασμός και αποτέλεσμα των εξής παραγόντων: των πολλών ετών ασφάλισης, της παράλληλης ασφάλισης όπου υπήρχε -ασφάλιση σε δύο ταμεία-, των υψηλών αμοιβών και άρα των υψηλών ασφαλίστρων, καθώς και της έλλειψης ανώτατου πλαφόν σύνταξης ειδικά μετά την 1η/1/2019.
Τι προέβλεπε ο νόμος 4387/2016
Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και τις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του προβλέπεται ότι το ανώτατο πλαφόν των 2.000 ευρώ είχε ημερομηνία λήξης, καθώς δεν προέβλεπε πλαφόν μετά την 1η/1/2019.

Ο νόμος όριζε ότι οι περικοπές αφορούν «καταβαλλόμενες / καταβλητέες κατά τη 12η/5/2016 κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και σε όσες εφαρμόζονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης οι προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, οι οποίες από 1.1.2017 θα χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ». Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, «μέχρι την 31η.12.2018, το καταβαλλόμενο ποσό κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης των προσώπων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 2.000 ευρώ. Η καταβολή του ποσού που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, αναστέλλεται μέχρι και την 31η-12-2018».
Όμως όπως προσδιόριζε η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση με ημερομηνία έκδοσης την 30ή/11/2016, «από 1-1-2019 επαναχορηγείται το ποσό κάθε σύνταξης, η καταβολή του οποίου είχε ανασταλεί σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και το νέο ύψος των συντάξεων, όπως θα προκύψει μετά την αναπροσαρμογή αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14 , 33, 73Α και 96 του ν. 4387/2016».


Δεν υπάρχουν σχόλια