Header Ads

ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ φ. 1658


ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  φ.  1658


Τάξη και αποτελεσματικότητα

Ν.Δ.  Αυτό είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τις προσλήψεις στο δημόσιο…

TANEA Team4 Αυγούστου 2019 | 12:12
Τάξη και εξορθολογισμό στο Δημόσιο μέσω κεντρικού σχεδιασμού, φεύγοντας από τη λογική των… μπαλωμάτων, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα αρχίσει άμεσα να παίρνει σάρκα και οστά.
Το ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλάνο για τους δημοσίους υπαλλήλους που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών θα κινηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε πέντε βασικούς άξονες.
Η πρώτη παρέμβαση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι από το 2020 να υπάρξει σύνδεση των προσλήψεων στο Δημόσιο με την κινητικότητα. Οπως υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου, στόχος είναι να υπάρχει μια καθαρή εικόνα για τη στελέχωση του Δημοσίου, να εντοπιστούν δηλαδή τα πραγματικά κενά, καθώς, όπως επισημαίνουν, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής αποτύπωση για το ποιες θέσεις χρειάζονται προσωπικό και το αν αυτές καλύπτονται ή όχι.
Από κει και πέρα, σε πρώτη φάση αυτές οι κενές θέσεις θα καλύπτονται μέσω της κινητικότητας, δηλαδή με υπαλλήλους οι οποίοι δηλώνουν αιτήματα για μετατάξεις ή αποσπάσεις. Αλλωστε, στόχος είναι, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, να δημιουργηθεί ένας χάρτης με τις κενές θέσεις του δημόσιου τομέα σε όλη την Ελλάδα, για τον οποίο θα ενημερώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν εθελοντικά να μεταταχθούν ή να αποσπαστούν και να καλύψουν τα συγκεκριμένα κενά. Στην περίπτωση που ούτε με αυτόν τον τρόπο δεν μπορέσουν να καλυφθούν οι κενές θέσεις, τότε πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να προχωρήσει σε προκήρυξη προσλήψεων.

Αλλαγές στην κινητικότητα

Πάντως, σε ό,τι αφορά την κινητικότητα – σημειωτέον, τα αιτήματα του 1ου κύκλου του 2019 για μετατάξεις και αποσπάσεις που αναμένεται να «ανοίξουν» τον Σεπτέμβριο υπολογίζονται γύρω στις 8.000 -, η κυβέρνηση φέρνει και δύο αλλαγές. Αρχικά, στο Υπουργικό Συμβούλιο προγραμματισμού και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου τον Σεπτέμβριο θα εγκρίνεται και το προσχέδιο προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο και το υπουργείο Εσωτερικών θα «ευθυγραμμίσει» και τα αιτήματα της κινητικότητας. Μάλιστα, κάθε υπουργείο για να καταρτίσει τον ετήσιο προγραμματισμό, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και τον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων. Παράλληλα, δε, στην Επιτροπή Κινητικότητας θα συμμετέχει πλέον και ο γενικός γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα.

Νέος θεσμός

Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, εισάγεται ένας νέος θεσμός, αυτός του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ο οποίος θα είναι ο θεματοφύλακας και αρχειονόμος κάθε υπουργείου. Θα έχει τριετή θητεία και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ με προκήρυξη της Αρχής. Υπό την εποπτεία του θα έχει τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου καθώς και τις υπηρεσίες Συντονισμού. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, θα προκηρυχθούν θέσεις για 15 υπηρεσιακούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία (πλην των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας).
Ανθρωποι του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως οι υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι από την Κεντρική Δημόσια Διοίκηση, οι οποίοι – μεταξύ των κριτηρίων που θα τεθούν – θα πρέπει να έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου, άριστη γνώση ξένης γλώσσας, 12ετή δημόσια προϋπηρεσία και να έχουν θητεύσει σε θέση γενικού διευθυντή για έναν χρόνο ή τρία χρόνια σε διευθυντική θέση. Μάλιστα, ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας θα συμμετέχει και στις κρίσεις των γενικών διευθυντών και των προϊσταμένων των υπουργείων.
Το Πειθαρχικό Δίκαιο. Στα κυβερνητικά πλάνα βρίσκεται και ένα νέο απλουστευμένο Πειθαρχικό Δίκαιο στο Δημόσιο. Οπως σημείωναν πηγές του υπουργείου, σε ό,τι αφορά το Δίκαιο υπάρχει διάσπαρτη νομοθεσία και νομολογία για τους δημοσίους υπαλλήλους, Το κεντρικό, όμως, πρόβλημα εντοπίζεται στην ταχύτητα της απόδοσης των ευθυνών. Υποθέσεις «λιμνάζουν» για μήνες στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια, οπότε στόχος είναι να υπάρξει παρέμβαση, φτιάχνοντας μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία και θα εξετάσει το ζήτημα.

Το ΑΣΕΠ

Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις από το ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την παροχή βοήθειας στην ανεξάρτητη Αρχή. Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Ιωάννη Καραβοκύρη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών σε κάθε πρόσληψη – όπως, για παράδειγμα, να μπει τέλος στην ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων – αποτελεί προτεραιότητα.
Τέλος, αναμένεται να γίνει σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού τόσο του κλαδολογίου στο Δημόσιο όσο και των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων. Στόχος είναι να υπάρξει και διασύνδεση με την περιγραφή των καθηκόντων εργασίας, ποιες αρμοδιότητες και τι δουλειά κάνει ο κάθε υπάλληλος. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και σύστημα επιβράβευσης, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση και κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων.

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκλωβισμένη στην προχειρότητα η κυβέρνηση
Για τα σχέδια επέκτασης του Μουσείου

Ο αρμόδιος τομεάρχης Πολιτισμού, Πάνος Σκουρολιάκος σημειώνει σε ανακοίνωσή του για το θέμα της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο πως η κυβέρνηση αποδεικνύει «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μας αποδεικνύει την προχειρότητά της».

Πηγή: TANEA Team 24 Ιουλίου 2019
«Πυρά» εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος σχετικά με την αναγγελία της κυβέρνησης για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την τελική ακύρωση της συγκεκριμένης ενέργειας. «Η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά αποδεικνύει πόσο ανέτοιμη είναι να κυβερνήσει», σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι μετά από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «εκδόθηκε σχετικό Δελτίο Τύπου, το οποίο μας ενημερώνει πως θα υλοποιηθεί το «μεγαλοπρεπές» σχέδιο της Κυβέρνησης για την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο».
«Τελικά, ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας. Πριν από λίγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, ανακοίνωσε την ακύρωση της αναγγελίας, διότι το κληροδότημα Τοσίτσα δεν επιτρέπει την αλλαγή χρήσης του Πολυτεχνείου» πρόσθεσε ο κ. Σκουρολιάκος.
Παράλληλα, ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μας αποδεικνύει την προχειρότητά της. Δε σέβεται ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε τους εθνικούς ευεργέτες, οι οποίοι βοήθησαν το ελληνικό κράτος να σταθεί στα πόδια του».
Τέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση και ειδικότερα από το υπουργείο Πολιτισμού, «να εργασθεί με σοβαρότητα, αντιμετωπίζοντας τα θέματα στην υπαρκτή τους βάση και όχι να εργαλειοποιεί σημαντικά πολιτισμικά κεφάλαια της χώρας, για επικοινωνιακό όφελος».

ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά: «Με ποιες δεσμεύσεις πιστεύει η κυβέρνηση

ότι θα μειώσει τα πλεονάσματα;»

Πηγή: TANEA Team30 Ιουλίου 2019 | 22:52
«Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν προοδευτικό χαρακτήρα και την αποδοχή της κοινωνίας. Να απαλλάσσουν τη χώρα από ό,τι την καθηλώνει, να αντιμετωπίζουν τις κρατικοδίαιτες λογικές και τα συμφέροντα, να ενισχύουν τη διαφάνεια, την αποκομματικοποίηση και την αξιοπιστία του κράτους, την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, να κατοχυρώνουν ένα σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
«Τις διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις έχουμε ήδη δηλώσει πως τις υπερψηφίζουμε. Περιλαμβάνονται εξ’ άλλου και στο δικό μας πρόγραμμα, το «Σχέδιο Ελλάδα», και τις έχουμε καταθέσει με πρόταση νόμου από τον Δεκέμβρη. Ασκήσαμε και έντονη κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 δόσεις που τις έκανε 24. Οφείλω όμως να επισημάνω ότι η παρούσα ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το 2019. Δεν διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου για τα επόμενα χρόνια», είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε:
«Είναι προφανές ότι οι αποσπασματικές ρυθμίσεις «ανακούφισης» πολιτών και επιχειρήσεων, όσον κι αν είναι αναγκαίες, δεν αντιμετωπίζουν οριστικά τα προβλήματα, γιατί δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επίσης το κρίσιμο ερώτημα παραμένει. Υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για αυτές; Γιατί όσο ισχύουν οι επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για τα δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο παραμένουν οι στόχοι του 3,5% που αποτελούν θηλιά στο λαιμό της χώρας, είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι για νέες περικοπές του ΠΔΕ, για νέες εκπτώσεις στο κοινωνικό κράτος» συνέχισε.

 ΚΚΕ: Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Oμάδας
του KKΕ για το λεγόμενο «μηχανισμό αλληλεγγύης-διάσωσης» της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
Παρασκευή, 02 Αύγουστος 2019
Επίσπευση της εφαρμογής της βάρβαρης ευρωενωσιακής πολιτικής ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες σηματοδοτεί η ανακοίνωση για τη συγκρότηση του ψευδεπίγραφα αποκαλούμενου «μηχανισμού αλληλεγγύης-διάσωσης» της ΕΕ , τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Oμάδα του KKΕ σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Kόμματος, Kώστας Παπαδάκης προς την Ευρ. Επιτροπή και το Συμβούλιο.
Συνιστά εμπαιγμό η ΕΕ και τουλάχιστον 14 κυβερνήσεις της, έως τώρα, να ανακοινώνουν τη συγκρότηση ενός ακόμα μηχανισμού της ΕΕ με την ψευδεπίγραφη επωνυμία «μηχανισμός αλληλεγγύης - διάσωσης», δηλαδή ανακατανομής ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών, ο οποίος, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες εξαγγελίες, θα εστιάζει στην επίσπευση της εφαρμογής της βάρβαρης ευρωενωσιακής πολιτικής, με πρόσχημα τα θανατηφόρα ναυάγια στη Μεσόγειο.
Πρόκειται για την πολιτική του απαράδεκτου «πινγκ - πονγκ» των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών με τις ποσοστώσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη, των περισσότερων και ταχύτερων απελάσεων, της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών μέσω της αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής, της επιλογής ελάχιστων μεταναστών ως φτηνή εξειδικευμένη εργατική δύναμη για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ Θέσεις και ιδεολογία

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κόμματος, η Ελληνική Λύση επενδύει κυρίως στη πρωτογενή παραγωγή[22] και τη γεωστρατηγική.[23]Το κόμμα υποστηρίζει την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία, είναι κατά της ονομασίας της Μακεδονίας για τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ είναι υπέρ της ανακήρυξης ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και της βαριάς βιομηχανίας. Επίσης υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού και υγειονομικού συστήματος.[24] Σε συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο το 2016 είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει ένα μεγάλο κράτος, δηλαδή οι αυτοκινητόδρομοι, τα λιμάνια να είναι κρατικά και το κράτος να ρυθμίζει την οικονομία. Επίσης έχει αρνηθεί ότι ανήκει στη δεξιά.[25] Έχει δηλώσει ότι θέλει ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής αν και τα «πολύ ναζιστικά», τον βρίσκουν αντίθετο[26] και ότι αν ήταν ο ηθικός αυτουργός που το κόμμα του θα εξαφάνιζε τους ναζί από την Ελλάδα, θα ήταν υπερήφανος.[27]

Μετά τη νίκη μίας έδρας στις Ευρωεκλογές 2019, ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι το κόμμα ανήκει πολιτικά στον Θεό με τον οποίο θα «συνεργαστεί», ενώ απέφυγε οποιαδήποτε συζήτηση περί δεξιάς ιδεολογίας ή σύνδεσης με το κόμμα του ΛΑΟΣ.[28] Είναι υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Ελλάδα,[29] σε παραβάτες που εμπλέκονται με παιδεραστία, διακίνηση ανθρώπων και εμπόριο ναρκωτικών.Επίσης τοποθετήθηκε υπέρ της χρήσης ναρκών στα σύνορα του Έβρου και της κατασκευής τείχους με σκοπό την προστασία από πιθανή τουρκική εισβολή[30] και λαθρομετανάστες.[31]

Οι αντιλήψεις και το μανιφέστο του κόμματος σχετίζονται με την άκρα δεξιά και τον εθνικισμό,[7][8][31][32][33][34] ενώ συχνά ο δημοσιογραφικός κόσμος υποστηρίζει ότι το κόμμα αναδείχθηκε λόγω του Μακεδονικού ονοματολογικού ζητήματος, για το οποίο δέχθηκε κατηγορίες περί παραπλάνησης των ψηφοφόρων,[35][36] αλλά και της συχνής χρήσης ρατσιστικού λόγου από τον Κυριάκο Βελόπουλο στον δημόσιο λόγο.[37]

Το κόμμα βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής λόγω ζητημάτων εγκυρότητας και πολιτικής ιδιοσυγκρασίας που έχουν προκύψει στο παρελθόν σχετικά με τις θέσεις του κόμματος, όπως αυτές εκφράζονται από τον Κυριάκο Βελόπουλο και τα μέσα που τον εκπροσωπούν   .[38][39][40]


ΜέΡΑ25: Με νομοσχέδιο – σκούπα η κυβέρνηση νομοθετεί επί παντός επιστητού

in.gr  3 Αυγούστου 2019, 16:39  Το ΜέΡΑ25 με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «θεωρεί απαράδεκτο να ενοποιούνται τόσο σοβαρά θέματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με την σημασία που τους αρμόζει»
 «Με νομοσχέδιο σκούπα που κατατέθηκε αργά βράδυ Παρασκευής επιχειρεί να νομοθετήσει σχεδόν επί παντός επιστητού η κυβέρνηση. Άσυλο, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τοπική αυτοδιοίκηση, εργασιακά όλα μαζί σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται σαν επείγον στη Βουλή», αναφέρει το ΜέΡΑ25 με αφορμή την κατάθεση του διυπουργικού νομοσχεδίου.
Το ΜέΡΑ25 με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «θεωρεί απαράδεκτο να ενοποιούνται τόσο σοβαρά θέματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με την σημασία που τους αρμόζει και να επισπεύδεται η νομοθέτηση τους».
«Ελπίζουμε η πρακτική που υιοθέτησε η ΝΔ στα 2 από τα 3 πρώτα νομοθετήματα της, με το φορολογικό να έρχεται σαν κατεπείγον και το πολυνομοσχέδιο σαν επείγον να μην συνεχιστεί. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια πλούσια παράδοση με Μνημόνια 400 σελίδων να ψηφίζονται τη στιγμή της κατάθεσής τους χωρίς να διαβάζονται καν, αλλά η ουσιαστική δημοκρατική διαβούλευση οφείλει να αποκατασταθεί και η ουσία του Πολιτεύματος να τηρηθεί. Και αυτό είναι ίσως το μόνο που πρέπει να εφαρμοστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», καταλήγει το ΜέΡΑ25.


Δεν υπάρχουν σχόλια