Header Ads

Β΄ΕΘΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2019


H σύνθεση της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας
του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ


Στην ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στις 7 το απόγευμα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Την Τρίτη όπως αναμενόταν έγινε  η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης με το νέο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει την Τετάρτη στη Βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι η μοναδική φορά που το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ θα συνεδριάσει στη Βουλή, καθώς όλα τα επόμενα θα πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.  Να σημειωθεί ότι η Βουλή αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι όπως δήλωσε άλλωστε ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία άμεσα το νέο κυβερνητικό έργο, και να κατατεθούν τα πρώτα νομοσχέδια.
Αναλυτικά το νέο υπουργικό συμβούλιο:
Την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης έκανε ο Στέλιος Πέτσας, σύμβουλος και μέχρι χθες διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αναλάβει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου.



ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος
Υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Άκης Σκέρτσος
Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός Εξωτερικών: Αντώνης Διαματάρης
Υφυπουργός Εξωτερικών: Κώστας Φραγκογιάννης
Υφυπουργός Εξωτερικών: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υπουργός Άμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής
Υπουργός Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός Οικονομικών: Απόστολος Βεσυρόπουλος
Υφυπουργός Οικονομικών: Γιώργος Ζαβός
Υφυπουργός Οικονομικών: Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΓΛΚ)
Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός Ενέργειας: Γεράσιμος Θωμάς
Υπουργός Επενδύσεων: Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός Επενδύσεων: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός Επενδύσεων: Γιάννης Τσακίρης
Υφυπουργός Επενδύσεων: Χρίστος Δήμας
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Κώστας Σκρέκας
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Φωτεινή Αραμπατζή
Υπουργός Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός Εσωτερικών (εκλογές - ΟΤΑ): Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης): Θεόδωρος Καράογλου
Υπουργός Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Κρανής
Υπουργός Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός Εργασίας: Παναγιώτης Μηταράκης
Υφυπουργός Εργασίας: Δόμνα Μιχαηλίδου
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιώργος Κουμουτσάκος
Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Άγγελος Συρίγος
Υπουργός Αθλητισμού: Λευτέρης Αυγενάκης
Υπουργός Ναυτιλίας: Γιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής: Κυριάκος Πιερρακάκης
Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης: (εκκρεμεί)
Υπουργός Υποδομών: Κώστας Καραμανλής
Υφυπουργός Υποδομών: Γιάννης Κεφαλογιάννης
Υφυπουργός Υποδομών: Κώστας Κατσαφάδος
Υπουργός Παιδείας: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός Παιδείας: Βασίλης Διγαλάκης
Υφυπουργός Παιδείας: Σοφία Ζαχαράκη
Υπουργός Υγείας: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός Υγείας: Βασίλης Κοντοζαμάνης
Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη
Υπουργός Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης
Υφυπουργός Τουρισμού: Μάνος Κόνσολας
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Στέλιος Πέτσας

Σημειώνεται ότι για πρόεδρος της Βουλής θα πάει ο Κώστας Τασούλας.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις 12:00 στο Προεδρικό Μέγαρο και  ακολούθησε η προβλεπόμενη παράδοση παραλαβή των υπουργείων. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 11:00 η ώρα.
  
Βουλευτικές Εκλογές 2019:
Τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά των κομμάτων  στις εκλογικές περιφέρειες

  Πηγή: EUROKINISSI , 08 Ιουλίου 2019

Στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, στην Ευρυτανία και τα Χανιά σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος της ΝΔ συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Αντιστοίχως, ο ΣΥΡΙΖΑ είδε την υψηλότερη μείωση των ποσοστών του στη βόρεια Ελλάδα. Το ΚΙΝΑΛ είδε τα ποσοστά του να εκτινάσσονται στη Ροδόπη και να αυξάνονται σε πολύ μικρότερα ποσοστά σε όλες σχεδόν τις άλλες εκλογικές περιφέρειες. Τα ποσοστά του ΚΚΕ δεν σημείωσαν εντυπωσιακές αυξομειώσεις.
ΝΔ
Στη βόρεια Ελλάδα, στην πυρόπληκτη Ανατολική Αττική, αλλά και στην πατρίδα του σημερινού πρωθυπουργού, παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο η ΝΔ συγκριτικά με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.
Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερο άνοδο είχε στις περιφέρειες: Ροδόπης (15,10%), Πιερίας (14,77%), Ευρυτανίας (14,55%), Χανίων (14,65%), Ζακύνθου (14,40%), Ημαθίας (14,36%), Α' Πειραιώς (14,28%), Α' Ανατολικής Αττικής (14,08%), Καρδίτσας (14,05%).
Δεν είχε πτώση σε καμία εκλογική περιφέρεια.
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε άνοδο 0,13% στη Μεσσηνία.
Σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες είχε πτώση, με τη μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασε στις περιφέρειες: Ροδόπης (-12,18%), Ξάνθης (-10,01%), Πιερίας (-9,10%), Β' Θεσσαλονίκης (-7,74%), Κιλκίς (-7,67%), Ημαθίας (-7,30%), Δράμας (-7%), Τρικάλων (-6,24%), Καβάλας (-6,19%), Κέρκυρας (-6,17%).
ΚΙΝΑΛ
Το ΚΙΝΑΛ παρουσίασε μικρή αύξηση (έως 2%) στην πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε στις περιφέρειες: Ροδόπης (17,37%), Αργολίδος (5,23%), Ξάνθης (4,67%), Κιλκίς (4,15%), Θεσπρωτίας (4,13%), Ηλείας (4,03%), Λασιθίου (3,98%).
Ελάχιστη μείωση είχε στις περιφέρειες: Χανίων (-0,02%), Ρεθύμνης (-0,50%), Ζακύνθου (-1,08%).
ΚΚΕ
Το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο 2,18% στην περιφέρεια Ροδόπης. Σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες είχε μειώσεις ή αυξήσεις που υπολείπονταν του 1%.
Η Ελληνική Λύση  του Κυριαου Βελόπουλου και το Μέρα25 του Γιάννη Βαρουφάκη συμμετέχουν για 1η φορά σε βουλευτικές εκλογές.

Απέτυχαν όσοι πρόθυμοι στήριζαν Τσίπρα
μετά το διαζύγιο από τους ΑΝ.ΕΛ.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος διεσώθη για 6 σταυρούς

«ΠΟΡΤΑ» έφαγαν οι γνωστοί πρόθυμοι βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση Τσίπρα μετά το διαζύγιο από τους ΑΝ.ΕΛ., μέσω της ιδιότυπης ψήφου ανοχής.
Οι Κρήτες έριξαν «μαύρο» στον γνωστό γυρολόγο Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος είχε πάει με μετεγγραφή από το Ποτάμι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπερψήφισε και την επαίσχυντη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ.
0 κ. Δανέλλης ήταν υποψήφιος στον νομό Ηρακλείου, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Με καλό μάτι δεν είδαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ούτε την Κατερίνα Παπακώστα, που έλαβε την έβδομη θέση στον Νότιο Τομέα της Αθήνας.
Η κυρία Παπακώστα, που είχε διαγραφεί νωρίτερα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ανήκε στους έξι βουλευτές που τον περασμένο Φεβρουάριο έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προσχωρώντας επί της ουσίας στην κυβερνητι-
κή πλειοψηφία. Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΝΕΟ συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο δεν έπεισε τους πολίτες.
Την ίδια ώρα, εκτός βρέθηκε και ο εκ των ΑΝ.ΕΑ. ορμώμενος Τέρενς Κουίκ, που είχε εγκαταλείψει τον Πάνο Καμμένο μετά την έξοδο του από την κυβέρνηση για να παραμείνει στην υπουργική του θέση.
Ταξίδια
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουίκ τοποθετήθηκε αρχικά στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, θέση την οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον, πραγματοποιώντας εκατοντάδες ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Ανάλογη τύχη είχε και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που κατέλαβε μόλις την τέταρτη θέση στη Μαγνησία. Εκτός Βουλής άφησε ο λαός και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, που ήταν ο τελευταίος που ανέβηκε στο τρένο του ΣΥΡΙΖΑ. 0 τουρίστας της πολιτικής
εξαργύρωσε τη στήριξη του στον ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Τουρισμού και προκαλώντας σάλο. Είχε προηγηθεί φυσικά καρατόμηση του από το Κίνημα Αλλαγής, μετά το «ναι» στη συμφωνία της λίμνης. Υπενθυμίζεται ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δεν έχει μπει ποτέ ξανά στη δοκιμασία της ψήφου του λαού, αλλά πάντα βρισκόταν διορισμένος. Οι πολίτες ωστόσο αυτή τη φορά είχαν την ευκαιρία να του απαντήσουν με την ψήφο τους, δίνοντας του μόλις την όγδοη θέση στον Νότιο Τομέα της Αθήνας.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τους έξι «πρόθυμους», κατάφεραν να εκλεγούν τρεις βουλευτές που προέρχονται από το κόμμα του Πάνου Κομμένου: πρόκειται για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο στον Δυτικό Τομέα, τον Βασίλη Κόκκαλη στη Λάρισα και τον Κώστα Ζουράρι στην Α' Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, και η Έλενα Κουντουρά εκλέχτηκε ευρωβουλευτής στις κάλπες του Μαΐου.


Δεν υπάρχουν σχόλια