Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ. 1656


Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΣΒΙΤΟΥ

ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ

Στο πανηγυρίζον Ι. Μετόχιο της Προτύπου Ι. Μονής Θεομήτορος, της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Λουτράκι, χοροστάτησε την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, κατά τον Μέγα Εσπερινό με την ευκαιρία της Εορτής της μνήμης του Αγίου Ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου.
Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως μας και άλλων Ι. Μητροπόλεων, ενώ την διακονία του λόγου ανέθεσε ο σεπτός Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιος στον Ιεροκήρυκα του Ι. Καθεδρικού Ναού των Αθηνών και Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αγ. Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων Πανοσ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομο Κουλουριώτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιλογή του Προφήτου Ηλιού από τον Θεό, προκειμένου μέσα από την δυναμική προσωπικότητα του να καταπολεμήσει την ειδωλολατρία και να επανασυνάξει τον λαό του Ισραήλ στην ορθή λατρεία του Θεού.
Κατά την απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε θερμά τον Ιεροκήρυκα για τους λόγους του και ταυτόχρονα εξέφρασε την χαρά του καθώς εφέτος είναι η πρώτη φορά, που στην εορτή του Προφήτου Ηλιού και σε αυτό το Ι. Μετόχιο, συμπανηγυρίζει με τον Πνευματικό της Ι. Μονής Θεομήτορος, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών και Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Αγάπιο, ως Αρχιερέα αλλά και την Ηγουμένη της Ι. Μονής Γερόντισσα Πελαγία β΄, που και αυτή συμμετείχε για πρώτη φορά ως Ηγουμένη. Συμπροσευχόμενες παρέστησαν η Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη, Ηγουμένη της Ι. Μονής Οσ. Παταπίου Λουτρακίου, και η Γερόντισσα Ιωάννα, Ηγουμένη του Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Γεράσιμος» Περαχώρας, με αδελφές από την συνοδεία τους.
Την επομένη, ανήμερα της Εορτής, και στο ως άνω Ι. Μετόχιο τελέσθηκε δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.
Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Ειρηναίος Λαφτσής, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, ο οποίος και εξεφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας κατά παράκληση του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ο Σύγκελλος – Οικονόμος π. Πρόδρομος Αντωνίου, αδελφός της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού, ο Πρωτ/ρος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ελευθέριος Χρυσοχόος, ο Πρωτ/ρος π. Δημήτριος Κουτσούρης, ο Πρωτ/ρος π. Μιχαήλ Γιαννάτος, ο Πανοσ. Ιερομόναχος π. Λογγίνος Αρχόντης, αδελφός της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού, ο Πρωτ/ρος π. Δημήτριος Φουρλεμάδης και οι Διάκονοι π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και π. Γεώργιος Μαρινάκης, ενώ τους Ιεροψαλτικούς Χορούς εκόσμησαν, για δεύτερη χρονιά, ο κ. Σωτήριος Κουτσούρης και τα μέλη της χορωδίας του.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ευχαρίστησε ενθέρμως τον άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως για την ομιλία του και την παρουσία του, ως και τους Ιεροψάλτες για την ωραία απόδοση των ύμνων της εορτής του Προφήτη, ευχόμενος στην Αδελφότητα της Ι. Μονής και στους πολυπληθείς προσκυνητές να εμφορούνται από τον ζήλο του Προφήτη Ηλία και να αγωνίζονται με «δύναμη Ηλίου» για την απόκτηση της Βασιλείας του Θεού.
Ακολούθησε «κέρασμα» στο Αρχονταρίκι του Ι. Μετοχίου και στην συνέχεια Μοναστηριακή Τράπεζα, όπου και πάλι τα μέλη της Χορωδίας απέδωσαν ύμνους, ψαλτοτράγουδα και τη φήμη του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου με την οποία έλαβε πέρας η Ι. Πανήγυρις.  
 ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΚΥΡΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ.

Πανδήμως κηδεύθηκε σήμερα Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019, στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας Συνοικισμού Κορίνθου ο επίτιμος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. κυρός Νεκτάριος Μαρμαρινός. Της Εξοδίου Ακολουθίας προηγήθηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, τον οποίο πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρσένιος Σιναΐτης, Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως μας και πλήθος πιστών. Κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας ομίλησε για τον μακαριστό κτήτορα και Πνευματικό της Ι. Μονής Οσίου Παταπίου η Καθηγουμένη της Ι. Μονής Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη. Ευθύς αμέσως το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε νεκρώσιμο Τρισάγιο από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο και τους παρισταμένους Κληρικούς.
Περί την 11η πρωινή τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου πλαισιωμένου εκ των Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ενώ συμμετείχαν ο Ιερός Κλήρος της Ι. Μητροπόλεως μας ως και  Ιερείς από άλλες Μητροπόλεις. Παρέστησαν δε, οι Μοναστικές Αδελφότητες της Ι. Μητροπολιτικής Περιφερείας μας και πλήθος Πιστών, που έσπευσαν για να λάβουν την ευχή του αοιδίμου Γέροντος.
Τον επικήδειο λόγο, εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, εξεφώνησε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυκας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά», ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους και την προσευχή τους και τον π. Άνθιμο για τον λόγο του.
Η ταφή πραγματοποιήθηκε, κατ’ εντολή του Ποιμενάρχου μας, στο Α΄ Κοιμητήριο της πόλεως Κορίνθου και, τιμής ένεκεν, στους Τάφους, που προορίζονται για τους Αρχιερείς.
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια