Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ 



Η Δαμασκός συμφώνησε να μισθώσει το λιμάνι στη Ρωσία κατά τη σύνοδο της διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2018. Ο υπουργός Μεταφορών της Συρίας, Αλί Χάμουντ, δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Δαμασκός είχε συνάψει συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία ‘Στρόουτρανσγκάζ’ (STG) για τη διαχείριση, επέκταση και λειτουργία του λιμένα. «Στο πλαίσιο της συμφωνίας η ‘STG Engineering’ απαλλάχθηκε από τους φόρους επί των εισαγωγικών οργάνων, υλικών και τεχνολογίας που απαιτούνται για το έργο, καθώς και από όλα τα τελωνεία και τους δασμούς, μέχρι την αποπεράτωση του έργου της επέκτασης, αλλά όχι περισσότερο από έξι χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση του συριακού υπουργείου.
Η Ρωσία και η Συρία θα διορίσουν τρία μέλη, η κάθε μία, σε διοικητικό συμβούλιο που θα επιβλέπει το έργο. Όλοι οι λιμενεργάτες της Συρίας θα παραμείνουν στην εργασία τους, ενώ το ποσοστό των αλλοδαπών δεν θα υπερβεί το 15%. 
Στις ομιλίες τους οι βουλευτές της Συρίας δήλωσαν ότι η συμφωνία θα καταστήσει την Ταρτούς πιο ανταγωνιστική και θα βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει από τον οκτάχρονο πόλεμο.Ο Χάμουντα δήλωσε πως  αναμένει τα έσοδα του λιμανιού να τριπλασιαστούν, και  θα ανέλθουν στα  50 εκατομμύρια δολάρια.
sputniknews.com, lantidiplomatico.it, 


ΠΟΙΕΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ» ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΘΑ…ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΦΡΟΝΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ;



Κάποιες «πονηρές» πληροφορίες που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στην Ελληνική Θράκη, δείχνουν οπόσο δίκιο είχαμε όταν τονίζαμε ότι ο επόμενος στόχος του τουρκόφρονου κόμματος, «ΚΙΕΦ», είναι με κάποιες συμμαχίες και ελληνικών «προοδευτικών» κομμάτων που απέτυχαν στις ευρωεκλογές, να εισέρθει στην ελληνική βουλή με το σήμα των… Γκρίζων Λύκων
Όπως αναφέρεται Ύποπτες πολιτικές κινήσεις παρατηρούνται από τη Θράκη, καθώς με τα τα υψηλά ποσοστά σε Ξάνθη και Ροδοπή στις ευρωεκλογές, το μειονοτικό ΚΙΕΦ αναζητεί τρόπο να μπει στη Βουλή, μέσω συνεργασιών «δικών τους» βουλευτών.
Αν και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος αρνούνται σχέση με το τουρκικό προξενείο και την Άγκυρα, αναγνωρίζουν δημόσια πως έχουν τουρκική συνείδηση, οδηγώντας τον κάθε νοήμων άνθρωπο σε άλλα συμπεράσματα.
Το τουρκικό προξενείο στη Θράκη, είναι γνωστό για την υπόγεια ανθελληνική του δράση και την ασταμάτητη προπαγάνδα με στόχο την επέκταση της τουρκικής συνείδησης και εντός των ελληνικών εδαφών, καθώς και του θρησκευτικού φανατισμού, ως παραδοσιακή τακτική των ισλαμιστών.
Η κάθε κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις παρατάξεις και τις ιδεολογίες, οφείλει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των Τούρκων στη Θράκη, αλλά και να εμποδίσει την πιθανή συμμετοχή στο ελληνικό κοινοβούλιο, ανθρώπων που δηλώνουν πως θα υποστηρίξουν την Τουρκία σε έναν πόλεμο με την Ελλάδα.
Διεργασίες για την κατάρτιση ψηφοδελτίων ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, εξελίσσονται, υπογείως, στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Η αξιοπρεπής, όπως χαρακτηρίζεται από την ηγεσία της, αυτόνομη κάθοδος του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ, DEB) στις ευρωεκλογές, όπου ήρθε πρώτο σε ψήφους στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 0,71% πανελλαδικά, καλλιεργεί στα ηγετικά κλιμάκια αισιοδοξία για πιο προωθημένους στόχους.
Και συγκεκριμένα, την εκλογή μειονοτικού βουλευτή μέσα από πανελλαδική συνεργασία του ΚΙΕΦ με κόμματα που η εκλογική τους δύναμη, όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές, κινείται στα όρια της εισόδου τους στο Κοινοβούλιο.
Πληροφορίες από μειονοτικές πηγές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες συζητήσεις, χωρίς, ωστόσο, να έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής.
Ο υπεύθυνος για εκλογικά ζητήματα του ΚΙΕΦ κ. Οζάν Αχμέτογλου, επιβεβαίωσε την κινητικότητα επ’ αυτού, χωρίς, ωστόσο, να δώσει λεπτομέρειες, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σταύρος Τζιμας και η έντυπη έκδοση της «Καθημερινής».
«Η μειονότητα και το κόμμα της θέλουν τον δικό τους βουλευτή και το πλαφόν του 3% δεν μας επιτρέπει να τον βγάλουμε» είπε και πρόσθεσε: «Εχουμε προτάσεις από μικρά κόμματα του δημοκρατικού τόξου για κάθοδο στην επικράτεια με κοινά ψηφοδέλτια. Συζητάμε αλλά προς το παρόν δεν έχουμε προχωρήσει, θα δούμε».
Ενας τέτοιος εκλογικός «γάμος» εφόσον επιτευχθεί – αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις, καθώς το ΚΙΕΦ περιβάλλεται από καχυποψία περί στενών σχέσεων με το τοπικό τουρκικό προξενείο και κατ’ επέκταση με την Αγκυρα, αλλά και του αυτοχαρακτηρισμού του ως κόμμα της τουρκικής-μουσουλμανικής μειονότητας.
Υπενθυμίζεται πως Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη εξέλεξε, μέσω των ψηφοδελτίων των μεγάλων κομμάτων τέσσερις βουλευτές, τρεις στη Ροδόπη και έναν στην Ξάνθη. Στη Ροδόπη, μάλιστα, δεν εξελέγη κανένας χριστιανός.




ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019Τα μέλη της αλβανικής βουλής ενέκριναν σήμερα το σχέδιο του Κοινοβουλίου για κατάργηση του διατάγματοςπερί εκλογών του προέδρου Ιλίρ Μέτα. Κατά τη σύνοδο της ολομέλειας, 100 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 7 κατά, υπήρξαν 2 αποχές και μία χωρίς συμμετοχή, μετά από έξι ώρες συζήτησης στο Κοινοβούλιο.
Σε αυτό το σχέδιο ψηφίσματος της Συνέλευσης της Αλβανίας, η πράξη του προέδρου με ημερομηνία 10.6.2019  για την κατάργηση του διατάγματος 10928/ 05.11.2018,  «Περί καθορισμού της ημερομηνίας των εκλογών των οργάνων  για την τοπική αυτοδιοίκηση» είναι μια άκυρη πράξη, που εκδόθηκε καθ’ υπέρβαση των συνταγματικών και νομικών εξουσιών του προέδρου, και ως εκ τούτου θεωρείται άκυρη και,  είναι ως να μην έχει υπάρξει ποτέ.


Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019:   Με αεροπλάνο των γαλλικών αρχών, έφθασαν στο αεροδρόμιο  των Τιράνων 50 υπήκοοι Αλβανίας.
Η επανεισδοχή έγινε σε συνεργασία μεταξύ των αστυνομιών των δύο χωρών και πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά μετά την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου. Η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, Ροβένα Βόντα, η οποία ήταν στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή τους, δήλωσε ότι κάθε προσπάθεια αναζήτησης ασύλου είναι μάταιη, γιατί η Αλβανία βρίσκεται στον κατάλογο των ασφαλών χωρών.
 «Η χώρα μας έχει αξιολογηθεί ως ασφαλής. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες μας να μην προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά να επιδιώξουν νόμιμους τρόπους για να απασχοληθούν στην ΕΕ», είπε η πολιτικός. Ο διευθυντής του Τμήματος Συνόρων και Μετανάστευσης της Κρατικής Αστυνομίας, Έντουάρτ Μερκάι σημείωσε ότι τους τελευταίους πέντε μήνες ο αριθμός των πτήσεων με απελάσεις Αλβανών πολιτών έχει αυξηθεί όχι μόνο από τη Γαλλία,αλλά και από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.  Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, κατά μέσο όρο ετησίως, ο αριθμός των Αλβανών πολιτών που  υποβάλλουν αίτηση για άσυλο κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, ανέρχεται σε 20 χιλιάδες.
Πηγή:  tv21.tv   The Hellenic Information Team

"Η παγκοσμιοποίηση παραπαίει;"




Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, oι άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό μειώθηκαν παγκοσμίως σημαντικά το 2018. Η Γερμανία βρίσκεται πίσω από το Μεξικό και την Ισπανία και οι γερμανικές οικονομικές ενώσεις απαιτούν από την πολιτική να ενεργοποιηθεί», γράφει η «Welt».
Αναλυτικότερα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει :
«Πριν από έναν χρόνο, στις 15 Ιουνίου 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τους πρώτους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα ανακοίνωσε τα πρώτα αντίμετρα και από τότε κλιμακώνεται η εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών και αυξάνεται η αβεβαιότητα μεταξύ των εταιρειών και των επενδυτών παγκοσμίως. Πόσο μεγάλη είναι αυτή στην πραγματικότητα, το δείχνει πρόσφατη αξιολόγηση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) του ΟΗΕ. Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων στην Ευρώπη είναι εκείνες οι χώρες που επωφελήθηκαν στο παρελθόν ιδιαίτερα από τις ελκυστικές συνθήκες που προσέφεραν. Στην έκθεσή της η UNCTAD αναφέρει ρητά την Ελβετία και την Ιρλανδία.

Η Γερμανία διολισθαίνει στην κατάταξη

Η Γερμανία δεν εξαιρείται από αυτήν την εξέλιξη. Οι άμεσες επενδύσεις υποχώρησαν στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος. Έτσι, η Γερμανία διολίσθησε πίσω από χώρες όπως η Ισπανία, ο Καναδάς, η Γαλλία και το Μεξικό. Η Ιταλία με 24 δισεκατομμύρια δολάρια προσέλκυσε ελαφρώς λιγότερα ξένα κεφάλαια.
Η διολίσθηση της Γερμανίας στην κατάταξη δεν είναι πάντως ανησυχητική. Τα τελευταία χρόνια, το επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων παρουσίαζε διακυμάνσεις μεταξύ 4 και σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τούτοις, διάφορες οικονομικές ενώσεις απαιτούν από την πολιτική, ανεξάρτητα από τον εμπορική διαμάχη και το Brexit, να εργαστούν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ελκυστικότητας της Γερμανίας ως επενδυτικού προορισμού.
Πηγή: Die Welt

Βασίλης  Κικίλιας: «Η Παπακώστα αντάλλαξε τη θέση της
στα εθνικά θέματα με μια υπουργική καρέκ20.Ιουνίου 2019 



Αθήνα, 20.06.19:        «Η κ. Παπακώστα ψηφίστηκε από τον κόσμο για να κάνει αντιπολίτευση και τελικά αντάλλαξε τη θέση της στα εθνικά θέματα με μια υπουργική καρέκλα», δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας τη δήλωση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι θα καταθέσει αγωγή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για στοχοποίησή της.
«Αντί να ασχολείται με το πώς θα επανέλθει η ασφάλεια και η τάξη στις γειτονιές μας και στις πόλεις μας, βλέπω ότι βρίσκεται σε σύγχυση», συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.
Ερωτηθείς για την ημερομηνία διεξαγωγής εθνικών εκλογών, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «όποτε και αν γίνουν εκλογές οι Έλληνες δεν θα ξεχάσουν τι έγινε με τη Μακεδονία. Ο κ. Τσίπρας που πρώτα τους υπερφορολόγησε και τους φτωχοποίησε, δεν πρόκειται να εξαγοράσει τη ψήφο τους με επιδόματα πείνας».«Στη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας δεν τα είδαν ή δεν τα διάβασαν» τόνισε επίσης ο βουλευτής της ΝΔ φέρνοντας ως παράδειγμα τα 10.000 μακεδονικά προϊόντα, που όπως είπε «βρίσκονται στον αέρα».
Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση σε κάθε άνοιγμα της διαπραγμάτευσης για την ένταξη του γειτονικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υποστηρίξει σθεναρά τα εθνικά συμφέροντα, ακόμα και μπλοκάροντας τη διαδικασία.
«Η Ελλάδα ήταν ο ισχυρός σε αυτήν τη διαπραγμάτευση και τη Συμφωνία και όμως δεν κέρδισε τίποτα», υπογράμμισε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, τονίζοντας ότι «αλίμονο εάν ο κ. Τσίπρας χειριστεί εν κρυπτώ και τα υπόλοιπα εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και τα ενεργειακά.Προσυπογράφω το minimum συνεννόησης στα εθνικά θέματα, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το είδαμε πουθενά αυτό. Αντίθετα οι κ.κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς έσπασαν για πρώτη φορά το αρραγές εθνικό μέτωπο στο θέμα της Μακεδονίας», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Δεν υπάρχουν σχόλια