Header Ads

«CALDE LACRIME» Η Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων στα βήματα των μεγάλων Φιλαρμονικών της Χώρας!


* Γράφει-Επιμελείται η Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου




Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λουτρακίου -Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου της, Πελοπίδα Μαυρόπουλου, στα βήματα των μεγάλων Φιλαρμονικών της Χώρας, εισήγαγε το φιλόμουσο κοινό της στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου μας, με μία ξεχωριστή συναυλία «Calde Lacrime» (Καυτά Δάκρυα), που πραγματοποίησε στις 20 Απριλίου 2019, Σάββατο του Λαζάρου το βράδυ, στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.
Ο Δήμαρχος, Γιώργος Γκιώνης, οικοδεσπότης της βραδιάς, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση και κυρίως τον μαέστρο και τους μουσικούς της πολυπληθούς ορχήστρας -«το κόσμημα του Δήμου»- για την εργατικότητά τους, τη συνέπεια και τις υψηλές επιδόσεις τους, καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους και ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους Καλή Ανάσταση.
Παρουσιαστής της εκδήλωσης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον αγαπητό σε όλους μας Αλέξη Κωστάλα, ο οποίος ακολουθεί τη Φιλαρμονική σε όλες τις σημαντικές συναυλίες της τα τελευταία χρόνια και μάλιστα αφιλοκερδώς, προσφέροντάς μας γενναιόδωρα τη βαθειά γνώση του για τα κλασικά έργα και τους δημιουργούς τους. Για την έναρξη της παρουσίασής του επέλεξε το ευρύτατα διαδεδομένο σε όλο τον ελληνικό χώρο «Μοιρολόι της Παναγιάς», ένα μεσαιωνικό στιχούργημα – θρήνο για τη μαρτυρική πορεία του Χριστού προς τον σταυρικό θάνατό Του, ιδωμένη μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα της τραγικής του μάνας. «Σήμερο μαύρος Ουρανός, σήμερο μαύρη μέρα, σήμερο όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται….», ενώ καθ’όλη τη διάρκεια της συναυλίας παρουσίασε τα μουσικά θέματα μεταφέροντάς μας με τη υπέροχη φωνή του στο κλίμα της εποχής της δημιουργίας τους.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιελάμβανε ξένο και ελληνικό ρεπερτόριο, σπουδαία έργα κλασικής μουσικής, το Intermezzo από την όπερα Cavalleria Rusticana του Pietro Mascagni, την Άρια στη Χορδή του Σολ του J.S. Bach, το Ave verum corpus του W.A.Mozart, το Adagio που αποδίδεται ευρέως στον Tomaso Albinoni, αλλά ανήκει στον βιογράφο του Albinoni, Remo Giazotto. Εξαιρετικό ήταν το σμίξιμο της ορχήστρας με τα φιλοξενούμενα χορωδιακά σύνολα, το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο, τη Χορωδία Choremus των Εκπαιδευτικών Μουσικής και τη Χορωδία Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης (Διεύθυνση Φαίδρας Γιαννέλου), καθώς και τη Χορωδία Chorus Nova (Διεύθυνση Κωνσταντίνου Γιώτη) σε μία καταπληκτική εκτέλεση αποσπασμάτων από τα Requiem (Νεκρώσιμη Ακολουθία) του Mozart και του Verdi. Πολύ απαιτητικά έργα που αποδόθηκαν με πάθος από μουσικούς και χορωδούς δηλώνοντας «τον πόνο και το παράλογο του θανάτου», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλέξης Κωστάλας, αλλά και την προσμονή για την Αιώνια Ζωή και Ανάσταση.
Στο Β΄ Μέρος η ορχήστρα παρουσίασε Πένθιμα Εμβατήρια (Marcia Funebre), μεταξύ των οποίων το Αmleto και το Calde Lacrime, που έχουν ταυτιστεί με την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και ακούγονται από τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας κατά την περιφορά των επιταφίων και τη λιτανεία του Σεπτού Σκηνώματος του Αγ. Σπυρίδωνος.
Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο μαέστρος, Πελοπίδας Μαυρόπουλος, κάλεσε στο πόντιουμ τον επίσημο προσκεκλημένο της Φιλαρμονικής Λουτρακίου, τον Κερκυραίο Αρχιμουσικό, Μιχάλη Μιχαλόπουλο, να πάρει τη θέση του και να διευθύνει την ορχήστρα, ενώ εκείνος έλαβε τη θέση του μουσικού ως Πρώτο Κλαρινέτο. Πραγματικά Μαέστρος και ορχήστρα συγκίνησαν το κοινό εκτελώντας το πένθιμο εμβατήριο - μία κερκυραϊκή μάρτσια, «Το Πεπρωμένο», που έγραψε ο ίδιος ο Μ.Μιχαλόπουλος αφιερώνοντάς το στη μνήμη του Δασκάλου του, Μαέστρου, Δημήτρη Μ. Δαπέργολα.
Το κοινό καταχειροκρότησε τους συντελεστές της υπέροχης συναυλίας και την πολλά υποσχόμενη Φιλαρμονική Λουτρακίου, η οποία δεν παύει να μας εκπλήσσει. Ελπίζουμε και αυτή η συναυλία του Σαββάτου του Λαζάρου να γίνει θεσμός, όπως εξάλλου έγινε θεσμός η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία. Καλή Ανάσταση!

*Η Εύη Κοκκίνου είναι Δικηγόρος,Διαμεσολαβήτρια,Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων - DPO

Δ/νση Γραφείου:Απ. Παύλου 40 –  Κόρινθος

Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια