Header Ads

Ελληνικό Πάσχα! "Όπως τότε και τώρα"!


* Γράφει-Επιμελείται η Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου


«Απρίλιος μήνας, ήμουν στο Δημοτικό, την εβδομάδα πριν το Σάββατο του Λαζάρου: Οι αυλές ασπρισμένες, τα σπίτια πεντακάθαρα, οι κήποι ανθισμένοι! Η μητέρα μας, αφού γύριζε από τη δουλειά της, φορούσε στα μαλλιά της το μαντήλι που είχε για το μαγείρεμα, σήκωνε τα μανίκια και μαζί με τη γιαγιά και τις αδελφές της επιδίδονταν στο ζύμωμα και ψήσιμο των πασχαλινών κουλουριών. Κουλούρια στρογγυλά, στριφτά, σε κοτσίδες, τα γνωστά αυγοκούλουρα, που, όμως, δεν μπορούσαμε να φάμε, γιατί όλη η οικογένεια νήστευε. Με την ξαδέλφη μου, Λαρίσα, διεκδικούσαμε με σθένος το δικαίωμα συμμετοχής στο πλάσιμο των κουλουριών, αλλά πώς να συναγωνιστούμε με τις ειδικούς! Άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, πασχίζαμε να τα κάνουμε ίδια με των μαμάδων μας, αλλά ματαίως! Το πρώτο ταψί έμπαινε στο φούρνο, για να δοκιμαστεί η ζύμη, και το σπίτι μοσχομύριζε Πάσχα!
Με το που ξεφούρνιζε η μητέρα μου, ορμούσαμε με την ξαδέλφη μου δήθεν για να δοκιμάσουμε, εάν ήταν καλά ψημένα, βρίσκοντας άλλοθι για την παραβίαση της νηστείας. Κρυφογελούσαν οι μαμάδες! Το ένα ταψί μετά το άλλο κι έτοιμα τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα. Για τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας ετοιμάζαμε και ουζοκούλουρα. Τι μυρωδιά! Ξεκινούσε η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας με προετοιμασίες σπιτιού, αλλά και πνευματική εγρήγορση, εγκράτεια και προσμονή για την Ανάσταση.
Η συμμετοχή στις Ακολουθίες δεδομένη με χαρά! Δεν θα ξεχάσω, όταν για πρώτη φορά στην ενορία μας, στην Αγ. ‘Αννα Κορίνθου, άκουσα τον αγαπημένο - νέο τότε ιερέα- τον γνωστό μας παπά - Θόδωρα, να συμπράττει με τον νεοδιορισμένο ιεροψάλτη κ. Γιάννη Σπετσιώτη. Φωνές αγγελικές, που μας προετοίμαζαν πνευματικά να δεχθούμε τη μυσταγωγία της Αναστάσεως! Μεγάλη Τρίτη μετά το τροπάριο της Κασσιανής, Μεγάλη Τετάρτη μετά την Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και Μεγάλη Πέμπτη μετά τη Σταύρωση ο ψάλτης μας συγκέντρωνε όλα εμάς τα παιδιά, για να μας διδάξει τα εγκώμια του Επιταφίου, τα οποία ψάλλαμε κατά την περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή.
Εικόνα αλησμόνητη της παιδικής μου ηλικίας, η ερασιτεχνική χορωδία μας να προετοιμάζεται υπό τη διεύθυνση του ψάλτη μας ψάλλοντας τα εγκώμια «Αι γενεαί πάσαι», «Η ζωή εν τάφω»... , ενώ οι γυναίκες της ενορίας στόλιζαν τον επιτάφιο αυτοσχέδια, με λουλούδια που πρόσφεραν οι ίδιες με ευλάβεια από τους κήπους τους, ζουμπούλια, βιολέτες, μαργαρίτες, γεμίζοντας την Εκκλησία με μεθυστικά ανοιξιάτικα αρώματα και ψαλμωδίες. Μεγάλη Παρασκευή πια κατά την περιφορά του Επιταφίου, στη Στάση επί της Θεοτόκη βιώναμε πάντα την αγωνία της Συνάντησης με τον Επιτάφιο του Αγ. Νικολάου, όπου οι φωνές μας δυνάμωναν αισθητά και με πάθος προσπαθούσαμε να «σκεπάσουμε» τους ψάλτες της άλλης Ενορίας.
Πόσο χαρούμενοι απομακρυνόμασταν κάθε φορά «νιώθοντας» ότι ο δικός μας Επιτάφιος ήταν ο ωραιότερος και η χορωδία μας η καλύτερη! Όλοι συμμετείχαμε στην Αγ. Άννα. Ήταν το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας, η συλλογική μύηση στα μυστήρια της Εκκλησίας μας, η ευλάβεια των μεγάλων, η ομορφιά του απλού και απέριττου;
Η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο μας έβρισκε όλους αγαπημένους, όμορφους και χαρούμενους με την λαμπάδα της πίστης μας αναμμένη ! Όταν ο παπα-Θόδωρας έψαλε το Χριστός Ανέστη στις 12 τα μεσάνυχτα ακριβώς, οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών της πόλης συντονισμένες σε ένα δυνατό κρεσέντο σήμαιναν το μήνυμα της σημαντικότερης εορτής της Χριστιανικής Ορθοδοξίας σε αρμονική σύμπραξη με τα βαρελότα και τα βεγγαλικά. Κι όπως όλες οι εορτές, έτσι και η Ανάσταση ολοκληρωνόταν με το οικογενειακό δείπνο με τη μαγειρίτσα και το πρώτο τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, ενώ την Κυριακή του Πάσχα ο οβελίας γύριζε στη σούβλα σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, όπου συγγενείς και φίλοι γιόρταζαν μαζί με τραγούδια και χορούς!
Αυτό είναι το Ελληνικό Πάσχα! Αυτό είναι το Πάσχα που αγαπώ, το Πάσχα που οι Κορίνθιοι και όχι μόνον, ακόμη εορτάζουν! Ο Ελληνισμός θυμάται και επιμένει! Χριστός Ανέστη αδέλφια μου!

*Η Εύη Κοκκίνου είναι Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια-Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων - DPO

Δ/νση Γραφείου:Απ. Παύλου 40 –Κόρινθος

Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια