Header Ads

Κι άλλες πρωτιές για την Κορινθία από τα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος»


Όταν το σχολείο συνειδητοποιεί τον ρόλο του και γνωρίζει πώς να ανταποκριθεί σ’ αυτόν τότε το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο και οι βραβεύσεις έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν την ορθή πορεία πλεύσης, αλλά και να αναδείξουν προσπάθειες αξιόλογες.
Τα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» αποσκοπώντας να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία μέσα από βιωματικές και δημιουργικές δραστηριότητες συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και διαγωνισμούς. Τη φετινή σχολική χρονιά, και σε συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης εκδήλωσής τους για τον Πόντο στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, προέκριναν τη συμμετοχή των μαθητών στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», που διοργάνωνε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και το Υπουργείο Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης) με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.
Μαθητές και καθηγητές συνεργάστηκαν με διάθεση, μεράκι και αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία. Αφιέρωσαν χρόνο εντός και εκτός σχολικού ωραρίου για να προετοιμάσουν αξιόλογες δημιουργίες και να τις καταθέσουν στο διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτέλεσε ένα επιπλέον κίνητρο για τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Τα έργα αυτά αποτελούν εκτός των άλλων έναν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας καθώς και μια υπενθύμιση πως, αν δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε ως ανθρωπότητα παρόμοια φρικτά γεγονότα, οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Οι κόποι επιβραβεύτηκαν και τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα διακρίθηκαν στον διαγωνισμό. Η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Το νανούρισμα που ξυπνούσε», (βλ. www.apostolospavlos.gr) με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Ανάργυρο Μποζίκα και την κ. Ελένη Σεϊτανίδη, αλλά και το τραγούδι με τίτλο «Του Πόντου το προσφυγικό», με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Ανάργυρο Μποζίκα, την κ. Φρειδερίκη Ζωγόγιαννη και τον κ. Γεώργιο Αγγουρά απέσπασαν αντίστοιχα το καθένα το 1ο βραβείο στην κατηγορία τους. Το διήγημα της μαθήτριας Ανθίας Κουργιαλή με τίτλο «Τα δάκρυα της μνήμης» απέσπασε το 3ο βραβείο.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και τις δύο προηγούμενες φορές που τα Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» συμμετείχαν με ταινίες μικρού μήκους σε αντίστοιχους διαγωνισμούς για τον Πόντο και για την Κύπρο είχαν τιμηθεί και τότε με το 1ο Βραβείο. Το πιο σημαντικό ωστόσο όφελος τέτοιων προσπαθειών είναι ότι οι μαθητές δεν αρκούνται σε μια στείρα αναπαραγωγή γνώσεων αποτυπωμένων σε σχολικά εγχειρίδια. Μαθαίνουν να δημιουργούν και δημιουργώντας μαθαίνουν. Αναπτύσσουν ταλέντα, επεξεργάζονται τη γνώση, παράγουν πολιτισμό, προάγουν την ιστορία. Τέτοιες προσπάθειες αποδεικνύουν πως η πολυβασανισμένη εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει τη δύναμη να λειτουργήσει ανανεωτικά, όταν έχει προτάσεις εκπαιδευτικές όπως αυτές των Εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια