Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ



ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ & ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ...


Χθες Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 31η Μαρτίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συλλειτουργών μετά του Βοηθού Επισκόπου Θεοφιλεστάτου Κεγχρεών κ. Αγαπίου εις τον Ι. Ναό Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου και μετά των Εφημερίων του Ι. Ναού, των συνοδών του Ιερέων και Διακόνων και των Πατέρων της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού, εχειροτόνησε εις Πρεσβύτερο τον Ιεροδιάκονο π. Λογγίνον (κατά κόσμον Χαράλαμπον) Αρχόντην, αδελφόν της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, καταγόμενο από το Λουτράκι και μάλιστα προερχόμενο από την συγκεκριμένη Ενορία.
Τον Χειροτονούμενο προσεφώνησε νουθετών ο Επίσκοπος Κεγχρεών και Ηγούμενος της Μονής της Μετανοίας του κ. Αγάπιος, αναφερόμενος στην παιδιόθεν κλίση του για την εν Χριστώ αφιέρωση και την Ιερωσύνη, ευχαριστών εκ βαθέων τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την ανύστακτη φροντίδα Του και την πολλή Του αγάπη προς τον ίδιο, την Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού και την Αδελφότητά της.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, βαθύτατα συγκινημένος, λαβών τον λόγο ομίλησε προσφυέστατα για τις Ιερατικές Κλίσεις, αφού η Γ’ Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σ᾿ αυτές, κάνοντας ένδακρυς αναφορά στην από τα παιδικά Του χρόνια προσωπική Του Ιερατική κλίση και στους γονείς του Γεώργιο και Ασπασία, που τον ενεθάρρυναν σ᾿ αυτήν και ανεμπόδιστα τον προσέφεραν νεότατο στον Χριστό και στην Εκκλησία Του, ευχόμενος στον νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο και Μοναχό καλή διακονία και πλούσιο τον εξ αυτής αμητό. Η συμμετοχή του Λαού του Θεού ήταν αθρόα και συγκινητική. Στην Χειροτονία παρέστη και ο πρώην Υπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς.
Το απόγευμα της αυτής ημέρας στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου, στην Κόρινθο παρουσία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, στην Ι. Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού αντί του Κατανυκτικού Εσπερινού, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς της πόλεως Κορίνθου και ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ και Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλετζίου, ως και πλήθος πιστών.
Πριν την απόλυση της Ι. Ακολουθίας ο Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητροπόλεως μας ομίλησε επίκαιρα αναφερόμενος στον Σταυρό του Χριστού και στην εξ Αυτού απορρέουσα πνευματική ωφέλεια, ιδιαιτέρως δια μέσου της απολύτου υπακοής, της απολύτου συγχωρητικότητας και της νεκρώσεως του σαρκικού φρονήματος.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ









Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ Γ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ
ΣΤΑ ΜΕΡΤΙΚΕΪΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΑΣ
κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ & ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΦ. ΒΟΗΘΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ κ. ΑΓΑΠΙΟ...


Το απόγευμα της Παρασκευής, 29 Μαρτίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Ι. Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο μικρό χωριό των Μερτικεΐκων της Αρχιερατικής Περιφέρειας Τρικάλων.
Παρουσία των περισσοτέρων κατοίκων του χωριού ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην υπερφυσική γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού από την Παρθένο Μαρία, τονίζοντας ότι η εορτή του Ευαγγελισμού σηματοδοτεί την απελευθέρωση του ανθρώπου από την φθορά και τον θάνατο. Το γεγονός αυτό οι πρόγονοι μας το γνώριζαν και για αυτόν ακριβώς τον λόγο επέλεξαν την ημέρα αυτή ως ημέρα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, αγωνιζόμενοι πρώτα για την Πίστη τους και μετά για την Ελευθερία τους. Ολοκληρώνοντας το κήρυγμα του ευχήθηκε στον Εφημέριο του Ι. Ναού και στους παρισταμένους πιστούς καλό υπόλοιπο Αγίας Τεσσαρακοστής και καλό Πάσχα!
Στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου την πρώτη Ι. Ακολουθία των Γ’ Χαιρετισμών τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, τον οποίο προσεφώνησε ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Ναού π. Νικόλαος Μπιθαράς. Αντιφωνών ο Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητροπόλεως μας ευχαρίστησε τους Ιερείς του Ι. Ναού, τους Επιτρόπους και τους Ενορίτες και ομίλησε επίκαιρα, λαβών αφορμή από τον στίχο του Κοντακίου: «χαῖρε, στοργὴ πάντα πόθον νικῶσα», κατέληξε δε τον λόγο του μεταφέρων τις Πατρικές ευχές του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου στους Ιερείς και στο φιλόθρησκον πολυπληθές Εκκλησίασμα!


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ






Ο ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΛΙΑΚΜΑΝΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019, ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ


Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 1η Απριλίου 2019, το απόγευμα στις 6:00 μ.μ. στην «Κροκίδειο» Αίθουσα και σύμφωνα με το πρόγραμμα, η καθιερωμένη Κατηχητική σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως μας με τον τίτλο: «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού». Προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ Διονυσίου, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλιακμάνης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η αγάπη προς τους εχθρούς κατά τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη».
Ο π. Βασίλειος με εύληπτο, κατανοητό και μεστό θεολογικό λόγο ανέλυσε την πνευματική εμπειρία του από την διδασκαλία του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη για την αγάπη προς τους εχθρούς, όπως αυτή περιγράφεται στον βιογράφο του Γέροντα Σωφρόνιο Σουχάνωφ. Πιο συγκεκριμένα, ο π. Βασίλειος Καλιακμάνης επεσήμανε ότι ο Άγιος Σιλουανός θεωρεί ότι η αγάπη προς τους εχθρούς δεν κατορθώνεται ως φυσικό άθλημα, αλλά βιώνεται ως χαρισματική κατάσταση και εξαρτάται από τον βαθμό της αυτογνωσίας, από το επίπεδο της θεογνωσίας και από την διαβρωτική ενέργεια του μίσους, που εγείρει εμπόδια στον αγώνα του Χριστιανού. Το μίσος διαιρεί τους ανθρώπους γι’ αυτό και η αγάπη προς τον πλησίον δεν μπορεί να είναι τέλεια, αν δεν περιλαμβάνει αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους. Η αγάπη προς τους εχθρούς εμπνέεται από το Άγιο Πνεύμα κι όποιος δεν γεύτηκε τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος δεν μπορεί να αγαπήσει πραγματικά. Για να δεχθεί όμως ο πιστός την χάρη του Αγίου Πνεύματος χρειάζεται άσκηση και αγώνας πνευματικός.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον π. Βασίλειο διερμηνεύοντας και τα συναφή αισθήματα του Θεοφ. Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Κατέληξε δε τον εποικοδομητικό διάλογο, που ακολούθησε, με την χαρακτηριστική φράση από τον ύμνο της αγάπης του Αποστόλου Παύλου προς εμάς τους Κορινθίους: «Η οδός της Εκκλησίας δεν μπορεί να είναι άλλη από την οδό της αγάπης».


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια