Header Ads

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ : ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ!


Γράφει ο  ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΣΑΡΕΛΑΣ


Νομοσχέδιο-ταφόπλακα στον Περιφερειακό Τύπο ετοιμάζεται να σερβίρει στις περιφερειακές εφημερίδες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ως πασχαλιάτικο δώρο. Πρόκειται για το νομοσχέδιο περί δημόσιων συμβάσεων των υπουργείων και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η δημοσίευση των διακηρύξεων στις εφημερίδες.
Όπως είναι διατυπωμένο στο άρθρο 61 του νομοσχεδίου αυτού, οι επί δεκαετίες προβλεπόμενες ως υποχρεωτικές δημοσιεύσεις των σχετικών προκηρύξεων, διακηρύξεων κλπ. των δημόσιων συμβάσεων στον Περιφερειακό Τύπο, καταργούνται αντικαθιστάμενες από αναρτήσεις στο ΚΗΜΔΗΣ και στις ιστοσελίδες των φορέων εφόσον διαθέτουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τη διαφάνεια της διαδικασίας όσο και για την βιωσιμότητα των 200 και πλέον περιφερειακών εφημερίδων που εντάσσονται σήμερα στον Ν. 3458/2007 και αυτό παρ’ ότι η κατάργηση των δημοσιεύσεων στις περιφερειακές εβδομαδιαίες και ημερήσιες εφημερίδες, δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, ούτε κοινοτική οδηγία, αλλά ούτε θα επιφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος. Και παρά το γεγονός ότι και οι τέσσερις ενώσεις Περιφερειακού Τύπου έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι η κατάργηση των δημοσιεύσεων αυτών στις εφημερίδες από τη μια θα πλήξει τη διαφάνεια που συχνά-επικαλείται η σημερινή κυβέρνηση και από την άλλη θα σημαίνει την οριστική εξόντωση αυτού του κλάδου.
Το κλείσιμο αυτών των εφημερίδων που αγωνίζονται καθημερινά για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών αλλά θα σημάνει και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην ελληνική Περιφέρεια και την ενημέρωση στα χωριά μας. Να σημειώσουμε ότι στο πλευρό μας τάσσεται με πρόσφατη ανακοίνωση της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία- Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) η οποία μεταξύ άλλων τονίζει:
Η κατάργηση των δημοσιεύσεων των διακηρύξεων θα πλήξει καίρια τον Περιφερειακό Τύπο που ήδη βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της πολύχρονης κρίσης και θα προσθέσει τους εκατοντάδες εργαζομένους στα-ΜΜΕ στη στρατιά των ανέργων του χώρου της ενημέρωσης. Αυτούς τους 3 μήνες που το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ακούσαμε πολλές και διάφορες δικαιολογίες ωστόσο καμία δεν ήταν πειστική και μάλλον όλες εκθέτουν αυτούς που τις ξεστομίζουν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ακούσαμε τα μύρια όσα από την κυβερνητική πλευρά ως τόσο καμιά αιτιολογία (περί μνημονιακής υποχρέωσης ή κοινοτικής οδηγίας) δεν ήταν γραπτώς τεκμηριωμένη. Γιατί απλά δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να επιβεβαιώνει ένα από τα δύο, γιατί απλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι κανονισμοί και οι κοινοτικές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων προτρέπουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα και όχι περιστολή της, όπως έχουμε στην προκειμένη περίπτωση. Μας επικαλέστηκαν οικονομική επιβάρυνση από τις δημοσιεύσεις αυτές όμως αυτή η αιτιολογία μόνο γέλια προκάλεσε αφού το κόστος μιας διακήρυξης ανέρχεται σε 100-200 ευρώ όταν ο εργολάβος που την πληρώνει εισπράττει πολλές χιλιάδες ευρώ από κάθε έργο. Μας μίλησαν για διαφάνεια στο διαδίκτυο λες και δε γνωρίζουν το αντίστοιχο παράδειγμα των ισολογισμών που πλέον μετά την κατάργηση της δημοσίευσης τους στις εφημερίδες έχουν χαθεί στο διαδικτυακό σύμπαν. Λες και δεν γνώριζαν ότι μόνο στο έντυπο διασφαλίζεται η διαφάνεια. Μας μίλησαν για δημοσιονομικό όφελος σαν να μη γνωρίζουν ότι το 80% και πλέον των δημοσιεύσεων το πληρώνουν οι εργολάβοι. Μας πρότειναν την σταδιακή κατάργηση για να μην φωνάζουμε. Όμως δεν γνώριζαν ότι τον πολυετή αγώνα και την αξιοπρέπεια μας δεν την παζαρεύουμε. Φυσικά δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σήμερα αντιμέτωποι με το ζήτημα αυτό. Πρόσφατες είναι οι δύο τελευταίες απόπειρες του Δεκέμβρη του 2015 και του Αυγούστου του 2014 όταν ειδικά η δεύτερη αποκρούστηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ψήφισης. Και αποκρούστηκε με την ομόφωνη γνώμη και ψήφο όλων των κομμάτων και όλων των βουλευτών. Και στις δύο περιπτώσεις πρωτοστάτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα μάλιστα Τον -τότε εισηγητή της μειοψηφίας και σήμερα εισηγούμενό το νομοσχέδιο ; του υπουργού κ. Γ, Σταθάκη. Δικαιούμαστε νομίζω να ρωτήσουμε τι μεσολάβησε που να δικαιολογεί αυτή τη θεαματική αλλαγή στάσης. Δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν για τους Βουλευτές που με την ψήφο -τους θα αφανίσουν τον ιστορικό κλάδο της εφημερίδας και πάνε προς εξαφάνιση όλες τις επαρχιακές εφημερίδες μας. Ιδιαίτερα για τους-Βουλευτές της Περιφέρειας που γνωρίζουν τον αγώνα που κάνουμε καθημερινά αλλά και τις δυσκολίες που βιώνουμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις εφημερίδες μας.
Αυτή την ώρα ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Είναι ξεκάθαρο πια ότι ο βασικός λόγος που κάποιοι επιθυμούν την κατάργηση των δημοσιεύσεων στις περιφερειακές εφημερίδες είναι να ευνοηθεί το καθεστώς της σύνοψης δημοσίων συμβάσεων «διαφανούς και εν κρυτττώ. Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη, πρόχειρη, επικίνδυνη και καταστροφική απόφαση που εξυπηρετεί σκοπιμότητες και όχι οποιαδήποτε θεσμική ή οικονομική αναγκαιότητα. Όσοι θέλουν από τη μια τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και από την άλλη τον Περιφερειακό Τύπο όρθιο και δημιουργικό, δεν έχουν παρά να στηρίξουν το ! δίκαιο αίτημα μας να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των δημοσιεύσεων διακηρύξεων και προκηρύξεων. Όσοι δεν θέλουν κανένα από ; τα παραπάνω και ψηφίσουν ως έχει το άρθρο 61, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι θα ακολουθήσει καθώς οι ενώσεις ιδιοκτητών και συντακτών δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν καταστροφικές για τον κλάδο μας μεθοδεύσεις. Οι αντιδράσεις μας θα είναι συντονισμένες και έντονες προς κάθε κατεύθυνση με στόχο να προασπίσουμε τις δουλειές μας και τον αγώνα που δίνουμε επί χρόνια στον δύσκολο χώρο του Περιφερειακού Τύπου. · Αυτόν τον αγώνα ούτε τον διαπραγματευόμαστε ούτε τον παζαρεύουμε με κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια