Header Ads

ΑΓΙΟ ΦΩΣ : Το ξεσκέπασμα του «συκοφάντη» δημοσιογράφου και η απάντηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων – Συγκλονιστική μαρτυρία του Πατριάρχη Ειρηναίου - ΞΑΝΑΚΤΥΠΗΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ…


Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί με το βιβλίο ενός δημοσιογράφου, όσον αφορά το Άγιο Φως και ότι η αφή του δεν είναι θαύμα, αλλά ανάβει με αναπτήρα ή σπίρτο, βάσει των μαρτυριών που επικαλείται. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς, υποστηρίζοντας πως είναι προϊόν υποκλοπής και δόλιας συρραφής, με στόχο το «επιθυμητό» αποτέλεσμα.
Το θέμα έφερε στο φως με ρεπορτάζ του ο ΑΝΤ1, που μετέδωσε ένα απόσπασμα από συνέντευξη που πήρε ο Δημήτρης Αλικάκος από τον εν ενεργεία σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου, στο πλαίσιο της έρευνάς του για το βιβλίο του «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός».
Στο απόσπασμα αυτό ο σκευοφύλακας φέρεται να λέει τα εξής: «Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως, όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο, το βρίσκει αναμμένο. Εγώ το ανάβω». Ενώ όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε με ποιον τρόπο, εκείνος φαίνεται να απαντά: «Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;».
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε και σχετικά ανακοίνωση για το θέμα, η οποία κοινοποιείται προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, μέσω της οποίας τονίζεται ότι «ήδη έχει δρομολογηθεί προς την εταιρία google κάθε απαραίτητη νόμιμη ενέργεια για αφαίρεση των επίμαχων βίντεο από το διαδίκτυο ως προϊόντων παράνομης υποκλοπής» και πως το συγκεκριμένο βιβλίο για το Άγιο Φως αποτελεί «προϊόν φανταστικών ιστοριών επινόησης του συγγραφέα με προφανή στόχο τον σκανδαλισμό των πιστών και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από τις πωλήσεις».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου:
«Πρός: Τηλεοπτικό Σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ
Εντιμότατοι κύριοι,
Αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε εξ αφορμής της επικείμενης κυκλοφορίας από τις Εκδόσεις Εκκρεμές, ενός βιβλίου του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου και τίτλο «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» εκθέτουμε τα παρακάτω:
Α) Ο συγγραφέας επισκέφτηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και συναντήθηκε με στελέχη του αρχικά προς κάλυψη πνευματικών του αναγκών και ακολούθως στα πλαίσια έρευνας γύρω από την ιστορία του Πατριαρχείου μας.
Β) Οι όποιες βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις ισχυρίζεται πως έχει στην διάθεσή του έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του, και χωρίς φυσικά την απαραίτητη συγκατάθεσή τους.
Γ) Από όσα βίντεο είδαν το φως της δημοσιότητας είναι προφανής η δόλια συρραφή (μοντάζ) με σκοπό την εξαγωγή του «επιθυμητού» αποτελέσματος, ενέργεια η οποία εκτός από ηθικά κατακριτέα, είναι και ποινικώς ελεγκτέα.
Δ) Ήδη έχει δρομολογηθεί προς την εταιρία google κάθε απαραίτητη νόμιμη ενέργεια για αφαίρεση των επίμαχων βίντεο από το διαδίκτυο ως προϊόντων παράνομης υποκλοπής, που περιέχουν παραπλανητικό και συκοφαντικό περιεχόμενο και δυσφημούν πρόσωπα και Αλήθειες της Πίστεώς μας. Σε κάθε περίπτωση ρητά επιφυλασσόμαστε παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μας αναφορικά με τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες που εκ των πραγμάτων θα λάβουν χώρα.
Ε) Τα όσα αναγράφονται στο επίμαχο βιβλίο αποτελούν προϊόν φανταστικών ιστοριών επινόησης του συγγραφέα με προφανή στόχο τον σκανδαλισμό των πιστών και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από τις πωλήσεις του βιβλίου. Η επιλογή κυκλοφορίας του επίμαχου βιβλίου την δεδομένη χρονική συγκυρία, μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαροκοστής και οδεύοντας η Εκκλησία μας προς το Άγιον Πάσχα αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τα βαθύτερα κίνητρα του συγγραφέα και του εκδοτικού οίκου.
ΣΤ) Η επίσημη θέση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την τελετή του Αγίου Φωτός είναι εκείνη η οποία περιέχεται στο πρόγραμμα της τελετής του Αγίου Φωτός του Μεγάλου Σαββάτου εκάστου έτους, στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου, στις μελέτες των Αγιοταφιτών Πατέρων και δη του μακαριστού Αγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρά στο περιοδικό «Νέα Σιών» και σε ό,τι συνάγεται εκ της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας.
Ιεροσόλυμα, 18 Μαρτίου 2019,
Με εκτίμηση,
ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ
Ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης
Γέρων Ἀρχιγραμματεύς».
Την ίδια στιγμή, η φιλόλογος Κωνσταντίνα Παλαμιώτου ξεσκεπάζει τον ασεβή και συκοφάντη δημοσιογράφο Δ. Αλικάκο. Δείτε τι έγραψε:
Ο συγγραφέας του βιβλιου αυτού είναι επίσης «θαυμαστής» του μακαρίτη Λιαντίνη, ο οποίος ως γνωστόν αφαίρεσε τη ζωή του σε μια σπηλιά στον Ταϋγετο. Ο καθηγητής Λιαντίνης είχε διαμορφώσει μιαν αντίληψη για την πραγματικότητα «στα όρια της ψυχοπαθολογίας» και ακολουθώντας το παράδειγμα του Εμπεδοκλέους οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.
Ο Δημήτρης Αλικάκος, που θαυμαζει μια τοσο «διαταραγμένη» στα τέλη του βίου της προσωπικότητα, μου γεννά την εντύπωση ότι δεν είναι συνειδητός άθεος, αλλά έχει τοποθετήσει τη μεταφυσική του θεμελίωση στις ίδιες με τον Λιαντίνη αυταπάτες, αυτές της λατρείας των αρχαιοελληνικών (ειδωλολατρικών) παραδόσεων, όπως ήταν η μεταφυσική άποψη του Εμπεδοκλέους. Συνεπώς, δεν οδηγείται στη συγγραφή του εγωιστικού (θα εξηγήσω τον χαρακτηρισμό αυτόν παρακάτω) βιβλίου του από «ορθολογισμό» και συνέπεια προς την δημοσιογραφική αλήθεια, αλλά από συνειδητή αντιχριστιανική πρόθεση.
Χαρακτήρισα «εγωιστικό» το βιβλίο του, διότι απαιτεί από τον αναγνώστη να αποδεχτεί ότι αυτός κατάφερε με την αριστουργηματική του ψυχαναλυτική στάση, ως πανέξυπνος ρεπόρτερ και παντεπόπτης νους (του «ανοιχτού» πανεπιστημίου) ΚΑΤΑΦΕΡΕ λοιπόν αυτός και μόνος να ΕΚΜΑΙΕΥΣΕΙ την «αλήθεια για το Άγιον Φως» και να ΛΥΤΡΩΣΕΙ (sic) τον συνομιλητή του… Τι να πρωτοσχολιάσει κανεις;
Ίσως μόνον ότι καλόν θα ήταν ο κ. Αλικάκος να επιστρέψει εκ νέου στα θρανία κάποιου ανοιχτού Πανεπιστημίου και να σπουδάσει τη σημασία των ελληνοπρεπέστατων εννοιών:Πίστις, Ορθοδοξία, Παράδοσις, Βίωσις, Μέθεξις, Πνευματικότης, Υπερβατικόν, Άκτιστον, Επέκεινα κ.λ.π. Αν αυτά «του πέσουν βαρειά» (ως θεολογικά και φιλοσοφικά) ας στραφεί στην Επιστήμη της Ψυχολογίας και για την προσωπική του αυτοβελτίωση ας εξετάσει τις έννοιες των Αμυντικών μηχανισμών της διόγκωσης του εγώ, της προβολής, της υπεραναπλήρωσης αλλά κυρίως της φοβίας.
Και πολλά νομίζω είπα εν προκειμένω για ένα βιβλίο, που αγγίζει ένα θεολογικό ζήτημα της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως ως hoax ή ως δημοσιογραφικό «λαβράκι». Θα αναρωτηθήκατε γιατί με εντυπωσίασε τόσο ο συγγραφέας ως πρόσωπο. Μα γιατί με άφησε εμβρόντητη ο υπερφίαλος χαρακτήρας της γραφίδας του. Από τον τίτλο ήδη! Δεν μπορει να τύχει βιβλιοκρισίας γιατί δεν ειναι πόνημα ούτε επιστημονικό, ούτε θεολογικό, ούτε καν λογοτεχνικό αλλά αποτελεί μια δημοσιογραφικού ύφους αυθαίρετη αυτοεπιβεβαίωση. Η μέθοδος του άλλωστε εμπίπτει μιας εξαρχής στο λογικό σφάλμα της «λήψεως του ζητούμενου».
Αλλά γι αυτό νομίζω ο κ.Αλικάκος θα χρειαστεί νέο κύκλο σπουδών.
Συγκλονίζει ο Πατριάρχης Ειρηναίος για το ΘΑΥΜΑ του Αγίου Φωτός:
»Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι, δεν ξέρω αν τα είπαν η πως τα είπαν, εγώ εκείνο που ξέρω είναι αυτό που έζησα όσες φορές με αξίωσε ο Θεός να τελέσω την Ακολουθία του Αγίου Φωτός. Εισερχόμουν στον Πανάγιο Τάφο, προσευχόμουν γονατιστός κρατώντας τις δέσμες των λαμπάδων που, όπως και το καντήλι, άναβαν μόνα τους, ποτέ δεν έψαξα το «πως» και το «γιατί», ζούσα το Γεγονός και το θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου με φόβο Θεού και δέος όπως όλοι οι παλιοί και σύγχρονοι γνήσιοι Αγιοταφίτες Πατέρες και κάθε πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός.»

Δεν υπάρχουν σχόλια