Header Ads

ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΚΥΚΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ με ισχυρή Στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο και Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ τελεσίγραφο συμμετοχής στο εγχείρημα έστειλε και ο Αραβικός Σύνδεσμος…


Με ισχυρή Στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο και Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ τελεσίγραφο συμμετοχής στο εγχείρημα έστειλε και ο Αραβικός Σύνδεσμος… Βρισκόμαστε σε νέες εξελίξεις μετά την απώλεια της Κωνσταντινούπολης και της Πρωτεύουσας Άγκυρας και άλλων μεγάλων πόλεων στις Αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής... Ο «Σουλτάνος» προσπαθεί να ανατρέψει δικαστικά το αποτέλεσμα των εκλογών μετά τις αιματηρές εκλογές .. Δεξαμενές σκέψεις παρουσιάζουν τη διαφαινόμενη κατάσταση με απρόβλεπτες εξελίξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν και την Ελλάδα…



Νέες εξελίξεις έχουμε ήδη μετά την χθεσινή «σφαλιάρα» του Τούρκου ηγέτη από την ηχηρότατη απώλεια στις δημοτικές εκλογές, Κων/πολης και Άγκυρας και της αντιστροφής του πολιτικού κλίματος στην χώρα, για αυτό και οι ΗΠΑ παίρνουν ήδη τα μέτρα τους και αποφασίζουν να κυκλώσουν την Τουρκία εκτός του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου τώρα και στην Μαύρη Θάλασσα.
Φοβούνται εκεί στο αμερικανικό Πεντάγωνο για τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν (ειδικά μετά και την σημερινή κατρακύλα της τουρκικής Λίρας) οι οποίες είτε θα αφορούν αποδέσμευση του από την Ρωσία με μια «αναβολή» παραλαβής των S-400, είτε θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση της συμμαχίας με την Μόσχα, με παρουσία ακόμα και Ρώσων συμβούλων στην χώρα, στο πιο επικίνδυνο σκηνικό που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Τουρκία.
Οι ηγέτες των οργανισμών εξωτερικής πολιτικής της συμμαχίας του Βορείου Ατλαντικού συμφώνου κατά τη διάρκεια της συνάντησης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως κύριο θέμα την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. «Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για τη διεύρυνση της παρουσίας τους στη Μαύρη Θάλασσα», αυτή ήταν η δήλωση της μόνιμης εκπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών Kay Bailey Hutchison. «Θα συζητήσουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παρουσίας των πολεμικών μας πλοίων και υποβρυχίων, διευρύνοντας την παρατήρηση και τον έλεγχο στην περιοχή», είπε η ίδια στο ITAR-TASS.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ουάσιγκτον στις 3-4 Απριλίου. Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ήδη τον κατάπλου φρεγατών του βασιλικού καναδικού ναυτικού και του ισπανικού ναυτικού με πυραύλους στο ουκρανικού λιμάνι της Οδησσού με συγκεκριμένα καθήκοντα. Η κατάσταση στην Τουρκία σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς προβλέπεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο , ενώ η τουρκική λίρα κατρακυλάει απρόβλεπτα και χιλιάδες Τούρκοι πολίτες έχουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης. Για αυτό η ανώτατη συμμαχική διοίκηση μέσω «στρατιωτικών ασκήσεων» έχει δημιουργήσει για το επόμενο διάστημα ένα σχέδιο περικύκλωσης της Τουρκίας, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της όλης κατάστασης.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από σήμερα υλοποιείται η πολυεθνική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-2019, με την οποία έχει «κλειδωθεί ολόκληρο το Αιγαίο, ενώ στο Ισραήλ Αμερικανοί και Ισραηλινοί ασκήθηκαν στην λειτουργία του πυραυλικού συστήματος THAAD , προκαλώντας υποψίες στην Άγκυρα. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο, ολοκληρώνουν άσκηση εναέριας άμυνας με το πυραυλικό σύστημα THAAD μαζί με Ισραηλινούς ειδικούς.
Αμερικανός Σμήναρχος δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έμαθαν και ήδη ενσωμάτωσαν το προηγμένο αμερικανικό σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων στην πολυδιαστρωματική δομή αεράμυνας του Ισραήλ. Επίσης από χθες Κυριακή ξεκίνησε επίσης κοινή γαλλο-αιγυπτιακή ναυτική με την ονομασία «Cleopatra-Gapian 2019» κοντά στην Κορσική, ανακοίνωσαν οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις . Αιγυπτιακές μονάδες και πλοία, συμπεριλαμβανομένης του αποβατικού ελικοπτεροφόρου Mistral, Gamal Abdel-Nasser και φρεγάτας FREMM, κατέπλευσαν στο λιμάνι του Τουλόν στη Γαλλία, για να συμμετάσχουν στην κοινή άσκηση, η οποία έχει στόχο να βελτιώσει τη ναυτική απόδοση και να αυξήσει την εμπειρία μάχης των Αιγυπτίων .
Οι κοινές ναυτικές δυνάμεις διενεργούν ασκήσεις για την αντιμετώπιση των απειλών που αφορούν την θαλάσσια ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών ενεργειών, προστασία φορτηγών πλοίων και την αναζήτηση και τον έλεγχο ύποπτων σκαφών. Στην Κύπρο κατέπλευσε το γαλλικό αεροπλανοφόρο Ντε Γκώλ, ενώ γαλλικά αεροσκάφη πετούν στο κυπριακό FIR κάνοντας ασκήσεις. Αθόρυβα δηλαδή έχουμε, σε Αιγαίο, Α.Μεσόγειο, κεντρική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα «στρατιωτικές ασκήσεις», που αφορούν σαφέστατα την ασφάλεια εξόρυξης υδρογονανθράκων από EXXON MOBIL, ENI, TOTAL και λοιπούς.
Την ίδια στιγμή ο Αραβικός Σύνδεσμος αναφέρει ότι η Τουρκία και το Ιράν επιδεινώνουν τις περιφερειακές κρίσεις στην περιοχή.
«Ιράν και Τουρκία προκαλούν πολύ άσχημες περιφερειακές κρίσεις και δημιουργούν νέα προβλήματα στις αραβικές χώρες», δήλωσε την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αραβικών Κρατών, προτρέποντας τους Άραβες ηγέτες να ενωθούν ενάντια σε τέτοιες ανησυχητικές πολιτικές. «Οι παρεμβάσεις των γειτόνων μας στην περιοχή -ιδίως του Ιράν και της Τουρκίας- έχουν περιπλέξει τις κρίσεις και οδηγούν σε παράταση της λύσης», δήλωσε ο Ahmed Aboul Gheit κατά την εναρκτήρια σύνοδο της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Τυνησία.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών επεσήμανε ότι η αραβική ασφάλεια διατρέχει μεγάλο κίνδυνο κατά την τρέχουσα περίοδο. «Η αραβική εθνική ασφάλεια έχει εκτεθεί τα τελευταία χρόνια στις πιο σοβαρές προκλήσεις και τις πιο σοβαρές απειλές στη σύγχρονη ιστορία της», δήλωσε ο Γκέιτ, καλώντας τους Αράβους ηγέτες να «ενωθούν ως μία δύναμη κάτω από μια ομπρέλα ενάντια στις περιφερειακές παρεμβάσεις». Είπε δε ότι οι Άραβες δεν θα δέχονται ξένες δυνάμεις στις αραβικές χώρες. «Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε ξένη περιφερειακή εξουσία να διατηρεί θύλακες στις χώρες μας, δηλαδή, για παράδειγμα, ασφαλείς ζώνες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας, πιθανότατα αναφερόμενος στην πρόταση της Τουρκίας για δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ολόκληρη η ΝΑ Ευρώπη και ειδικά η Α.Μεσόγειος »βράζει» λόγω Τουρκίας και Ιράν και όλα τα σενάρια μετά τις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, συντείνουν σε …πάρα πολύ απρόβλεπτες εξελίξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν αναγκαστικά και την Ελλάδα η οποία διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που θα διασφαλίσουν τα κεκτημένα της χώρας μας στην περιοχή ότι και να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια