Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘEΜΑΤΑ : Πως πρέπει η ΝΔ να δώσει τα 2,000 ευρώ


* ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΩΝΤΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ

Η Ν.Δ. έχει παρουσιά­σει ένα νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο «για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα» η οικογένειά του θα λαμβάνει 2.000 ευ­ρώ. Το πόσο τέτοια προ­γράμματα πραγματικά επι­τυγχάνουν τον σκοπό τους είναι υπό εξέταση, είναι σίγουρο όμως ότι η Ν.Δ. προτείνει ένα νέο επίδο­μα που, όπως προτίθεται να το εφαρμόσει, θα οδη­γήσει μόνο στην ενίσχυση των πολιτικών αντιπάλων της. Αν κάτι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον ΣΥΡΙ­ΖΑ, είναι το πόσο προσεκτι­κοί, συγκεντρωμένοι και α­φοσιωμένοι είναι στο να ε­πιλέγουν πολιτικές που εί­τε προωθούν την ιδεολο­γική ατζέντα τους είτε πρι­μοδοτούν συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας, τα οποία πιστεύουν ότι είναι ο εκλογικός πυρήνας τους. Ετσι, για παράδειγμα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τους φό­ρους και αυξάνει τα επιδό­ματα, επιτυγχάνει ταυτο­χρόνως να αυξάνει το κρά­τος και να προωθεί την ε­ξάρτηση του πολίτη από το κράτος. Είναι μια συνει­δητή πολιτική επιλογή. 
Η Ν.Δ. δεν επιδεικνύ­ει τα ίδια πολιτικά ένστι­κτα. Αντί να έχει ως πρώ­τη πολιτική προτεραιότη­τα την ενίσχυση του ιδιω­τικού τομέα, της ιδιοκτησί­ας και την απεξάρτηση του πολίτη από το κράτος, έχει τα δικά της σχέδια για την επέκταση του κράτους και την εξάρτηση από αυτό. Η δε πολιτική τού εφάπαξ για «κάθε παιδί που γεννιέ­ται στην Ελλάδα» έχει το επιπλέον αρνητικό ότι θα λειτουργήσει ως ένας ε­πιπλέον -και σημαντικός- μαγνήτης για τους απαντα­χού λαθρομετανάστες. 
Αν στη Ν.Δ. έχουν βρει ότι αυτό το νέο επίδομα θα ωφελήσει στο δημογραφι­κό, υπάρχει ένας πολύ κα­λύτερος τρόπος για να ε­φαρμοστεί: το επίδομα αυ­τό να δίνεται ως μια πίστω­ση έναντι τριών συγκεκρι­μένων υποχρεώσεων προς το κράτος - του φόρου ει­σοδήματος, του ΕΝΦΙΑ ή/ και των ασφαλιστικών ει­σφορών. Οι δε δικαιούχοι να έχουν το δικαίωμα να το απορροφήσουν τμημα­τικά. Αν, για παράδειγμα, μια οικογένεια πληρώνει 500 ευρώ τον χρόνο για ΕΝΦΙΑ, να έχει το δικαίω­μα να χρησιμοποιήσει το επίδομα για τον ΕΝΦΙΑ για τέσσερα έτη. 
Μια οικογένεια ή ένας γονέας που δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ασφαλιστικές εισφορές ήδη θα ενισχύεται από το κράτος. Αλλά, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μπορούσε να ισχύει ό­τι το συγκεκριμένο επίδο­μα θα είναι διαθέσιμο για μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις που θα προ­κύψουν. 
Αν η Ν.Δ. θέλει να αντα­γωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιδοματολογία, τουλά­χιστον ας το κάνει με λι­γότερο αυτοκαταστροφι­κό τρόπο για αυτήν και την οικονομία. Σκοπός της Ν.Δ. θα πρέπει να είναι κάθε Ελληνας να είναι ιδιοκτή­της, να έχει όσο το δυνα­τόν μεγαλύτερο εισόδη­μα από τον ιδιωτικό τομέ­α και διαρκώς να μειώνεται το μερίδιο του κράτους σε αυτό το εισόδημα. Αυτή η πολιτική θα την καταστή­σει πολιτικά κυρίαρχη, αλ­λά -ακόμα πιο σημαντικό- θα αναστρέψει την παρακ­μή της Ελλάδας. 

* Ο Ναπολέων Λιναρ­δάτος, γεννήθηκε και με­γάλωσε στα Βαλσαμάτα/ Φραγκάτα Κεφαλλονιάς. Zεί και εργάζεται στη Νέ­α Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια