Header Ads

ΠΟΙΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ;


Για ποια οφέλη μιλάνε; Απαντούν οι Καθηγητές – Αναλυτές. Η αναφορά του Αμερικανού Πρέσβυ Τζέφρι Πάιατ για τα δήθεν οφέλη της Θεσσαλονίκης από τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Τι απαντούν στο Sputnik- Ελλάδα οι καθηγητές Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και Ιωάννης Μάζης. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πλέον γεγονός. Όμως, οι αντιδράσεις δεν έχουν ακόμη κοπάσει, καθώς τα «ψιλά γράμματα» εξακολουθούν να αποτελούν βασικό πρόσκομμα. Η Θεσσαλονίκη δεν χρειαζόταν τη Συμφωνία των Πρεσπών για να καταστεί μητροπολιτική πόλη της βαλκανικής… Η ωραιοποίηση και στήριξη της Συμφωνίας από τις ΗΠΑ εγείρει υπόνοιες ανθελληνικές… Απώτερος στόχος; «Να εκμεταλλευτούν μια ανεξαρτητοποιημένη Μακεδονία, τη Βόρεια Μακεδονία, την ελληνική Νότια Μακεδονία και τη βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν, για να ελέγχουν τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» προς το λιμάνι του Ρότερνταμ…».









Η αναφορά του Αμερικανού Πρέσβυ Τζέφρι Πάιατ για τα δήθεν οφέλη της Θεσσαλονίκης από τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Τι απαντούν στο Sputnik- Ελλάδα οι καθηγητές Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και Ιωάννης Μάζης.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πλέον γεγονός. Όμως, οι αντιδράσεις δεν έχουν ακόμη κοπάσει, καθώς τα «ψιλά γράμματα» εξακολουθούν να αποτελούν βασικό πρόσκομμα. Αφορμή για νέες «αναταραχές» αποτελεί η σημερινή αναφορά του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αποπειράθηκε να παραθέσει τα δήθεν οφέλη της Θεσσαλονίκης από την επίλυση του «ονοματολογικού. Οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι θα είναι στη βόρεια Ελλάδα, καθώς η Θεσσαλονίκη αποκαθίσταται στον ιστορικό της ρόλο, ως πρωτεύουσας των Βαλκανίων, πύλης των δυτικών Βαλκανίων προς τις διεθνείς αγορές», τόνισε μεταξύ άλλων, από το λιμάνι της συμπρωτεύουσας.
Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε αλγεινές αντιδράσεις. «Η Θεσσαλονίκη δεν χρειαζόταν τη Συμφωνία των Πρεσπών για να καταστεί μητροπολιτική πόλη της βαλκανικής (σ.σ. χερσονήσου)» δηλώνει στο Sputnik ο Γιαλλουρίδης Χριστόδουλος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Η Θεσσαλονίκη μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ήταν και είναι η μητρόπολη των Βαλκανίων. Το άνοιγμα το εμπορικό και το οικονομικό, το είχε πάντα η Θεσσαλονίκη» σπεύδει να προσθέσει.
Δεν παραλείπει, μάλιστα, να υπενθυμίσει ότι «από το 1991 και μετέπειτα, η Θεσσαλονίκη έχει κερδίσει τον βαλκανικό χώρο», με αποτέλεσμα «τα κέρδη που έχει τώρα (σ.σ. από τη Συμφωνία των Πρεσπών) να είναι μηδαμινά σε σχέση και με τη ζημιά που υφίσταται η χώρα από αυτή τη συνθήκη».
Ξεκαθαρίζει δε, ότι οι πρόσφατες εξελίξεις με τη γειτονική χώρα «δεν έχουν κανένα επιπλέον όφελος. Η Θεσσαλονίκη ήταν το εμπορικό κέντρο της ευρύτερης Μακεδονίας και ο χώρος διείσδυσης στη βαλκανική. Και είχε ήδη διεισδύσει στα Σκόπια, πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν προσέφερε κάτι επιπλέον. Αντίθετα, είναι επιζήμια για τη χώρα».
Απαντώντας εμμέσως στον Αμερικανό διπλωμάτη, ο οποίος έκανε λόγο για αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο κ. Γιαλλουρίδης είναι σαφής: «Όλα αυτά υπήρχαν και υπάρχουν. Η Θεσσαλονίκη έχει ήδη αναβαθμιστεί. Ήταν η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων από το ‘91. Η διέξοδος της βαλκανικής στη Μεσόγειο ήταν μέσω της Θεσσαλονίκης. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν βοήθησε καθόλου, δεν συνέφερε κάτι περισσότερο».
Τότε, γιατί ο κ. Πάιατ προβαίνει επανειλημμένως σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις; «Πρόκειται περισσότερο για «πολιτολογίες» του Αμερικανού πρέσβη. Δεν είχε καμία σημασία. Προφανώς προσπαθεί να ωραιοποιήσει αυτή τη Συμφωνία. Άλλωστε, η Ουάσιγκτον στηρίζει αυτή τη Συμφωνία. Αυτό είναι σαφές. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να το εξηγήσει κανείς» απαντάει ο έγκριτος ακαδημαϊκός.
«Για ποια οφέλη μιλάμε;»
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η τοποθέτηση του Ιωάννη Μάζη, καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διερωτάται με νόημα για… «ποια οφέλη μιλάμε». «Όταν ξεκινήσουν οι διεκδικήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υποτίθεται διωχθείσα και καταπιεσθείσα «μακεδονική» μειονότητα, για ποια οφέλη θα μιλάμε; Εδώ πρόκειται για εθνική καταστροφή» υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Sputnik.
Εμμένοντας στην οικονομική πλευρά της Συμφωνίας, η οποία — κατά τον ίδιο — δεν εξασφαλίζει κανένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, κάνει λόγο για «απόπειρα δημιουργίας προϋποθέσεων, ώστε να συνδεθεί ο «One Belt, One Road*» με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί και ύστερα, με το ποτάμιο δίκτυο Αξιός— Μοράβας— Δούναβης». Απώτερος στόχος; «Να εκμεταλλευτούν μια ανεξαρτητοποιημένη Μακεδονία, τη Βόρεια Μακεδονία, την ελληνική Νότια Μακεδονία και τη βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν, για να ελέγχουν τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» προς το λιμάνι του Ρότερνταμ».
Ο κ. Μάζης κάνει ειδική μνεία και στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου «θα καταμετρηθούν όλοι οι λόγοι ακυρότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίζει για την εγκυρότητα της Συμφωνίας. Ελπίζω ότι δεν θα δούμε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» σπεύδει να υποστηρίξει. Και προσθέτει: «Η διεθνής διάσταση της συμφωνίας θα κριθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η συνεδρίαση θα γίνει υποχρεωτικά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεσολάβησης. Εκεί ο ελληνικός λαός θα μετρήσει τους φίλους και τους εχθρούς».
Ζητάει δε, μία «έντιμη στάση» από τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς οι κ.κ. Πούτιν, Λαβρόφ, Ζαχάροβα έχουν εκφραστεί «με πολύ συγκεκριμένες αιτιάσεις εναντίον της νομιμότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και εκεί» συνεχίζει στο ίδιο πλαίσιο, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι το Σκοπιανό συνιστά «πεδίον δόξης λαμπρός ώστε να αποδειχθεί ότι η συναισθηματική σχέση Αθήνας-Μόσχας έχει και κάποια πραγματική βάση». *Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «One Belt, One Road» αποτελεί μία μακρόπνοη αναπτυξιακή στρατηγική της Κίνας, η οποία αφορά διηπειρωτικές θαλάσσιες και οδικές μεταφορές, σχηματίζοντας τον θαλάσσιο «Δρόμο του Μεταξιού» του 21ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια