Header Ads

Ο Μοναδικός Πλάτανος στην Κεντρική Πλατεία της Κορίνθου «Περιβολάκια»


Στα «Περιβολάκια» την κεντρική Πλατεία της Κορίνθου υπάρχει ένας πλάτανος. Βρίσκεται στο μεγάλο στρογγυλό παρτέρι, δίπλα στο σιντριβανάκι με το γυμνό αγοράκι, το αγαλματάκι του «κατρουλή» όπως το λέμε οι Κορίνθιοι τον φύτεψε το 1966 μια νεαρή κοπέλα που γεννήθηκε και μεγάλωσε απέναντι από τα «Περιβολάκια». Από μικρά κοριτσάκι αγαπούσε τη φύση, βρήκε λοιπόν μια μέρα το πλατανάκι πολύ –πολύ μικρό κάτω από τη μάνα του την πλατανιά. Το έβγαλε μ΄ένα μαχαιράκι με μεγάλη προσοχή για να μην καταστρέψει το ριζικό του σύστημα και το φύτεψε σε μια γλάστρα για να μεγαλώσει.
Το φρόντιζε με αγάπη κι εκείνο ψήλωσε και δυνάμωσε. Χρειαζόταν πλέον τον χώρο του, νερό και ήλιο.
Η κοπελίτσα αποφάσισε να το φυτέψει στα «Περιβολάκια» για να ομορφύνει την Πλατεία, τον φύτεψε λοιπόν κοντά στο συντριβανάκι για να πίνει νεράκι όσο ήταν μικρό, τρία έως τέσσερα μέτρα υπήρχε γεώτρηση, ώστε να ποτίζεται από τον Δήμο μαζί με τα λουλούδια της Πλατείας.
Πολύ κοντά του επίσης υπήρχε και μια σιδερένια, μικρή χειροκίνητα τρόμπα νερού. Έτσι το αγαπημένο της δέντρο δεν θα διψούσε ποτέ .Η θέση ήταν ιδανική, το πλατανάκι μεγάλωνε , δυνάμωνε, ψήλωνε. Τα χρόνια πέρασαν η κοπέλα έγινε μητέρα και φωτογράφιζε τα παιδιά της κάτω από μεγαλωμένο πλέον Πλάτανο.
Όλοι τον καμάρωναν, η γειτονιά, οι περαστικοί κι αυτή η ίδια που τον είχε φυτέψει.
Σήμερα είναι πλέον γιαγιά κι εύχεται μ΄όλους τους παλιούς Κορίνθιους να ζήσει πολλά – πολλά χρόνια ο Πλάτανός της, να γίνει ψηλός 30 μέτρα, να αγκαλιάζουν τον κορμό του πέντε άνδρες, να χαρίζει τη δροσιά του το καλοκαίρι στους ανθρώπους και να τους ξεκουράζει κάτω από τον ίσκιο του.
Η ιστορία αυτή γράφτηκε για να μην κόψουν «θυσιάσουν» τον Πλάτανο, επειδή γίνεται ανακαίνιση της πλατείας.

Κόρινθος 10-2-2019

ΒαρβάραΑγγιστριώτου -Δημητροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια