Header Ads

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ!... Με την πλούσια συγγραφική και πολιτιστική προσφορά!... ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΙΝΑΣ ΠΕΤΡΟΥ-ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ


Γεννήθηκε στην Περαχώρα Κορινθίας. Μεγάλωσε στο Λουτράκι. Διαμένει στην Αθήνα.’
Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως Γραμματέας σε μεγάλες Βιομηχανικές Εταιρίες. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το έτος 1966,εκδίδοντας την πρώτη ποιητική της συλλογή «Επί Πορείας». Ακολούθησαν οι Ποιητικές συλλογές «Επέτειος» (1975), «Η Άλλη Όχθη» (1976), «Επάνοδος» (1982),» Ο Άγγελος της Ειρήνης» (1986), «Χρονοδείκτες» (2000-Έπαινος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών εις Μνήμην «Μάρκου Αυγέρη»για τα έτη 2000-2001) και «Σπουδές Οδύνης» (2005 Βραβείο Ποίησης για τα έτη 2005-2006 από τον Πολιτιστικόν Οργανισμόν «Το Καφενείο των Ιδεών» σε συνεργασία με τον Όμιλον UNESCO Πειραιώς & Νήσων & υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού). Έγραψε επίσης τα Θεατρικά: «Ζήτημα Συνήθειας» (Τρίπρακτο 1978), «Το Πάθος και η Νύκτα» (Μονόπρακτο 1979), «Οι Μεγάλοι της Γης» (Τρίπρακτο 1980), «Το Γιό-Γιο» (Δίπρακτο 1985-Κρατικό Βραβείο για Δόκιμους Συγγραφείς το έτος 1986 από το Υπουργείον Πολιτισμού), «Η Μπλόφα» (Δίπρακτο 1991-Έπαινος Θεατρικού Διαγωνισμού της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών για το έτος 1996 εις Μνήμην «Μάρκου Αυγέρη» (Διαθήκη ‘Ελλης Αλεξίου) και «Μπέμπα και Κυρία» και «Εγώ είμαι Σταρ» (Μονόπρακτα-Ανέκδοτα)
Το «Γιο - Γιο» πρωτοπαίχτηκε στη Αθήνα, στο Θέτρο «Κερκίδα» Νέας Σμύρνης, σε σκηνοθεσία Φίλιππου Κωσταντέλλου, όλην την Χειμερινή Θεατρική Περίοδο των ετών 1987-1988. Ξαναπαίχτηκε απο τη «Θηβαϊκή Σκηνή» (το μετέπειτα Δημοτικό Θέατρο της Θήβας) όλην την καλοκαιρινή Θεατρική περίοδο του έτους 1991 σε σκηνοθεσία Αλέκου Κωσταντινίδη και στο Θεατρικό Φεστιβάλ της Κορίνθου (20-29/9/1991), όπου διαγωνίστηκε, απέσπασε 2 βραβεία (καλύτερης Παράστασης από το κοινό & καλύτερης Σκηνοθεσίας) και 2 Επαίνους - (Α’ & Β’ Ανδρικού Ρόλου).
Τα Μονόπρακτα της «Μπέμπα και Κυρία» και «Εγώ είμαι Σταρ» μαζί με άλλα δύο Μονόπρακτα του Νώτη Τσεκούρα, παίχτηκαν σε ενιαία Θεατρική Παράσταση και με γενικό τίτλο «Τέσσερις γυναίκες στο σφυρί», όλην την καλοκαιρινή θεατρική περίοδο του έτους 2000, στο θέατρο «Ζωή» της Ζωής Παπαδοπούλου, σε προάστιο των Αθηνών.
Το θεατρικό της έργο «Η Μπλόφα» πρωτοπαίχτηκε από την θεατρική ομάδα «Οχληροί» Κοζάνης τον Νοέμβριο του έτους 2007 στην Κοζάνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κοντορίκου. Ξαναπαίχτηκε από το θέατρο Περιγιαλίου στις θεατρικές περιόδους του έτους 2008,σε σκηνοθεσία Πολυξένης Ορκοπούλου-Ξανθάκη. Η Μίνα Πέτρου-Βενετσάνου είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων & μέλος του Κέντρου Έρευνας & Μελέτης του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο Αθηνών.
Για τα έτη 2003 έως και 2010,ήταν μέλος του Δ.Σ. του Λυσiππειου Πνευματικού Κέντρου της τότε Νομ/κής Αυτ/σης Κορινθίας. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Κορινθίων Συγγραφέων Έχει τιμηθεί με ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ Αναμνηστική Πλακέτα από τον Δήμαρχον Θηβών & την «Θηβαϊκή Σκηνή» το έτος 1991,από τον Δήμαρχο Κορινθίων με την Τιμητική Πλακέτα «Πήγασος» του Δήμου Κορινθίων το έτος 2005.Από την πρώην Νομ/κή Αυτ/ση Κορινθίας με την ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ Πλακέτα της το έτος 2008 και από τον πρώην Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο του Δήμου. Η Μίνα Πέτρου-Βενετσάνου, ήταν μέλος της 5μελούς Επιτροπής Κρίσεως Κρατικών Βραβείων για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς, για τα έτη 2009 & 2010 από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Επίσης ήταν Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για ταινίες Μεγάλου Μήκους στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πελοποννήσου «ΓΕΦΥΡΕΣ» (1-9-2012) για τον «ΧΡΥΣΟ ΠΗΓΑΣΟ», υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων.
Στις 17-12-2014 τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών με ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμόν. Ο Θεατρικός Μονόλογος «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑΡ» της Μίνας Πέτρου – Βενετσάνου, ξαναπαίχτηκε από την Θεατρική Σκηνή της ΕΤ. ΕΛΛ. Λογοτεχνών με την Ηθοποιό Αγλαΐα Σκλάβου και Σκηνοθεσία της Συγγραφέως.
Το Βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο το θεατρικό της έργο «ΤΟ ΓΙΟ – ΓΙΟ» θα ξαναπαιχτεί αυτή τη φορά από το Θέατρο Περιγιαλίου – Κορίνθιας σε συνεργασία με την Εταιρεία Κορίνθίων Συγγραφέων και με την Σκηνοθεσία της Πολυξένης Ορκοπούλου – Ξανθάκη και Μουσικής Επένδυσης από του Παύλον Γιαννακάκη, την 27ην Μαρτίου 2019 (τιμώντας την Ημέρα Θεάτρου) και για μια σειρά παραστάσεων στο Θέατρο Περιγιαλίου για το ευρύτερο κοινό της Κορινθίας Προτείνουμε να μην το χάσετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια