Header Ads

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Γεώργιος Ψυχογιός : «Το δικαίωμα στην εργασία αλλά και την άθληση στο επίκεντρο της πολιτικής μας»


Η Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνεδρίασε με θέμα«Ισότητα των φύλων στον ελεύθερο χρόνο - Ενασχόληση με συνδικαλισμό, πολιτισμό, αθλητισμό». Αφού τοποθετήθηκαν οι προσκεκλημένοι φορείς, οΓιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση εστίασε κυρίως σε ζητήματα του αθλητισμού και των εργασιακών δικαιωμάτων.
«Εχουμε κάνει μία πολύ καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια και στο κομμάτι της πρόσβασης στον ερασιτεχνικό και στο μαζικό αθλητισμό και στις υποδομές και σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμμετοχή σε αυτά τα πρωταθλήματα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο βουλευτής. Παρουσίασε πρωτοβουλίες όπως μια νέα διάταξη που θα επιτρέπει σε όλους τους αλλοδαπούς, πρόσφυγες και μετανάστες, να συμμετέχουν σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, το πρόγραμμα «Άθλησης για Όλους», την Κάρτα Υγείας των αθλητών κ.τ.λ.
Στη συνέχεια ο Γ. Ψυχογιός πέρασε στο κομμάτι της εργασίας:«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και κυρίως το 2012, «ξηλώθηκε» ένα μεγάλο κομμάτι του συλλογικού εργατικού δικαίου. Είναι γεγονός ότι πολλά από τα εργασιακά δικαιώματα είχαν καταργηθεί, παραμένουν αδικίες, παραμένουν προβλήματα και είναι και στο δικό μας χέρι και στο δικό σας να πιέσουμε, να γίνουν παρεμβάσεις και ανατροπές νόμων, ούτως ώστε σε αυτή τη λογική που έχει χαράξει τώρα και το Υπουργείο Εργασίας μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία και με όλους τους φορείς να συνεχίσουμε».
Σε αυτό το σημείο παρέθεσε κάποιες από τις πιο σημαντικές κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα, όπως:
- Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας: Ήδη 10 κλάδοι έχουν υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις, οπότε καλύπτουμε περίπου 200.000 εργαζόμενους αυτή τη στιγμή, από 100.000 που ήταν.
- Την αύξηση κατώτατου μισθού: 11% για τους εργαζόμενους και 27% για τους νέους έως 25 ετών με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ενώ επηρεάζονται και 24 επιδόματα με αποτέλεσμα 880.000 εργαζόμενοι να βλέπουν μια μικρή, έστω αύξηση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «όλα αυτά, όμως, μπορούν να διευρυνθούν, να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν με την περιφρούρηση των θετικών κινήσεων και από το εργατικό κίνημα και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει μνημονιακούς νόμους, έχει επαναφέρει την παρουσία των εργαζομένων ως πολιτική αγωγή για τα δεδουλευμένα τους, κάτι, το οποίο, δεν προβλεπόταν με αποτέλεσμα η θέση τους να είναι δυσμενέστερη σε σχέση με των εργοδοτών.Επίσης, για τους μουσικούς του δρόμου, οι οποίοι σύρονταν και διαπομπεύονταν σε αστυνομικά τμήματα, ήρθε μία διάταξη, η οποία, πλέον, αίρει το αξιόποινο για αυτές τις δραστηριότητες. Αυτονόητα πράγματα, τα οποία δεν είχαν γίνει».
Ο Γ. Ψυχογιός ανέδειξε και τη σημασία της υπόθεσης της καθαρίστριας από τον Βόλο σχολιάζοντας ότι: «φαίνεται, χωρίς να θέλουμε να παρέμβουμε στην δικαιοσύνη, ότι θα αθωωθεί με την πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Από κει και πέρα, το νομοθετούμε για να μην υπάρξει και στη συνέχεια τέτοια περίπτωση. Εκτός αυτού, έρχεται και η απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας που προβλέπει ότι θα αποδοθούν και όλα τα ένσημα που είχαν να κάνουν με την παροχή της εργασίας της, διότι, πρόκειται για παροχή συναφούς εργασίας χωρίς να απαιτούνται τα επιπλέον επαγγελματικά προσόντα».
Τέλος ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις κινήσεις που έχουν γίνει προς ενίσχυση τωνμικρομεσαίων επιχειρήσεων: «Άρθηκε το αξιόποινο για μικρά χρέη, που βλέπαμε τα ποινικά δικαστήρια να είναι γεμάτα τα ακροατήρια τους και τα πινάκια τους με υποθέσεις για ανθρώπους που χρωστούσαν μέχρι 50.000 ευρώ και σύρονταν στα δικαστήρια. Άρθηκε αυτό και τουλάχιστον, ηρέμησαν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που προσπαθούσαν να επιβιώσουν και ανάσαναν και τα δικαστήρια».

Παρακάτω το βίντεο με ολόκληρη την τοποθέτηση:

https://www.facebook.com/gpsychogiosmpsyriza/videos/vb.123113801077401/311351886183365/?type=2&theater

Δεν υπάρχουν σχόλια