Header Ads

Ο Λάνθιμος, μεγάλο «Favourite» των Οσκαρ Υποψήφια σε 10 κατηγορίες είναι η σπουδαία ταινία του Έλληνα κινηματογραφιστή


ΓΡΑΦΕΙ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Η ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΕΛΕΑΝΝΑ


Διεκδικεί τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας,Σκηνοθεσίας, Α και
Β’ Γυναικείου Ρόλου, Σεναρίου, Φωτογραφίας,
Κοστουμιών, Μοντάζ και Καλλ Διεύθυνσης Ελληνικός θρίαμβος στις υποψηφιότητες των Όσκαρ! Ο Γιώργος Λάνθιμος

Και η ταινία του «Ευνοούμενη» («Τhe Favourite») ηγούνται της φετινής κούρσας των υποψηφιοτήτων, διεκδικώντας 10 βραβεία στα φετινά 91α Οσκαρ, όσα δηλαδή και το άλλο φαβορί της διοργάνωσης, το φιλμ «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, το οποίο συγκέντρωσε ισάριθμες υποψηφιότητες. Η ταινία του Έλληνα κινηματογραφιστή, η οποία ήταν πολύ ψηλά στις προβλέψεις των κριτικών κινηματογράφου, ρίχνεται στη μάχη των χρυσών αγαλματιδίων σε σημαντικές κατηγορίες (Καλύτερης Ταινίας), ενώ ο ίδιος ο Λάμθιμος είναι υποψήφιος και για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας!
Αντίπαλοί του σε αυτήν θα είναι ο Αλφόνσο Κουαρόν για το «Ρόμα», ο Αμερικανός Σπαικ
Λι για το «BlacKklasman: Η περείσφρηση»,
ο Πάβελ Παβλικόφσκι για τον «Ψυχρό Πόλεμο» και ο Ανταμ ΜακΚέι για το «Vice»: 0 δεύτερος στην ιεραρχία».
Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες για την «Ευνοούμενη» αφορούν εκείνη της Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου για την πρωταγωνίστρια Ολίβια Κόλμαν, Β’ Γυναικείου Ρόλου για τις Εμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις, Πρωτότυπου Σεναρίου για τους Ντέμπόρα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα, Φωτογραφίας (Ρόμπι Ράιαν), Κοστουμιών (Σάντι Πά-I ουελ), Μοντάζ (Γιώργος Μαυροψαρίδης) και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (Φιόνα Κρόμπι και Αλις Φέλτον).
Στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, ο Λάνθιμος θα πρέπει να κονταροχτυπηθεί με φιλμ, όπως τα «Ένα αστέρι γεννιέται», «Vice»: 0 δεύτερος στην ιεραρχία», «Ρόμα», BlacKklasman: Η περείσφρηση, αλλά και με το εξαιρετικό «Πράσινο Βιβλίο». Βέβαια, η επικράτηση του Λάνθιμου στις υποψηφιότητες των Οσκαρ ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, μια και ήδη το φιλμ έχει σημειώσει μια σπουδαία κούρσα σε προηγούμενα φεστιβάλ.
Διακρίσεις
Η ιστορία της βασιλικής ίντριγκας, πάθους, φθόνου και προδοσίας, που εκτυλίσσεται στην αυλή της βασίλισσας Αννας στις αρχές του 18ου αιώνα στην Αγγλία, έχει ήδη αποσπάσει τον Αργυρό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ και στα Βρετανικά «Οσκαρ», τα γνωστά ΒΑΡΤΑ, συγκέντρωσε 12 υποψηφιότητες. Πριν από μερικές ημέρες, η Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου του Λονδίνου τίμησε την ταινία με ακόμη τέσσερα βραβεία. Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τη βασίλισσα Αννα (Ολίβια Κόλμαν), η σχέση της οποίας με την έμπιστη σύμβουλο Σάρα Τσόρτσιλ (Ρέιτσελ Βάις) ταράζεται με την άφιξη της νεαρής εξαδέλφης της (Εμα Στόουν). Σύντομα, οι ισορροπίες αλλάζουν μεταξύ των δύο γυναικών, καθώς ανταγωνίζονται για την επιρροή στη βασίλισσα και την αυλή. Το πρωταγωνιστικό καστ συμπληρώνει από τους Νίκολας Χουλτ και Τζο Αλγον
Μένεα, λοιπόν, να δούμε αν στην απονομή της 24ης Φεβρουαρίου, στο Doldy Theatre του Χόλιγουντ. ο Λάνθιμος θα καταφέρει να φύγει από τη μεγαλοπρεπή αίθουσα με όσο το δυνατόν περισσότερα χρυσά αγαλματίδια.

Πηγή: Γιώτα Βαζούρα «δ» 23/1/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια