Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ


ΓΕΜΑΤΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΜΕ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Παραδοσιακά Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα αλλά και ευχές για το Νέο (Πολιτικό) έτος 2019, δέχτηκε σήμερα Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.
Παρά την συνεχή βροχόπτωση στρατιώτες της Σχολής Μηχανικού, η Φιλαρμονική του Δήμου Κορινθίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΡΕΑ» του Άσσου Κορινθίας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Ιερείς και πλήθος μεμονωμένων πιστών επισκέφτηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και σε πολύ θερμό κλίμα επικοινώνησαν μαζί του με αφορμή το μοναδικό αυτό έθιμο της Πατρίδας μας.
Ο Σεβασμιώτατος, αφού με πολύ χαρά και συγκίνηση άκουσε όλους τους καλαντιστές, ομίλησε ανάλογα και κατά την περίσταση στον καθένα τους και μαζί με την ευλογία του, το παραδοσιακό κέρασμα και την διανομή του Ημερολογίου του 2019 της Ι. Μητροπόλεως μας ευχήθηκε σε όλους «Καλή και ευλογημένη Χρονιά» με τις καρδιές τους «πλημμυρισμένες» από Χριστό!
Η εργάσιμη ημέρα για τα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεώς μας έληξε με την συνάθροιση όλων των εργαζομένων στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, Κληρικών και Λαϊκών, στο γραφείο του Ποιμενάρχου μας, όπου του έψαλαν τα κάλαντα και άκουσαν τις ευχές του για πνευματική ενίσχυση από τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, για υγεία και μακροημέρευση. Λιτές ευχές με αναφορές εκ μέρους των εργαζομένων στα Γραφεία υπέβαλε ο Γ.Α.Ε. π. Αγάπιος Δρίτσας προς τον οποίο αλλά και προς τον γηραιότερο εκ των υπηρετούντων π. Παναγιώτη Μπρίνια ιδιαιτέρως ευχήθηκε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κλείνοντας με τον ιδανικότερο τρόπο την χρονιά 2018.
Με χαρούμενες επίσης φωνές και τραγούδια πλημμύρησε την, Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018, το Επισκοπείο και τα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Στρατιώτες της Σχολής Μηχανικού, η Χορωδία Κορίνθου «Ο ΦΟΙΒΟΣ» η Φιλαρμονική, η «Μπαντίνα» και η μικρή Χορωδία του Δήμου Κορινθίων , ο Σύνδεσμος Λουτρακιωτών-Περαχωριτών «ΙΒΥΚΟΣ», η Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ», παιδιά από τα Κατηχητικά Σχολεία του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου και του Ι. Ναού Κοιμ. Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου, παιδιά των ιερέων και των υπαλλήλων της Ι. Μητροπόλεως μας, ιερείς, μοναχές και μοναχοί, καθώς και μεμονωμένοι Κορίνθιοι πιστοί, προσήλθαν με χαρά για να τραγουδήσουν τα πατροπαράδοτα και καθιερωμένα Κάλαντα των Χριστουγέννων στον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο και να ανταλλάξουν ευχές μαζί του.
Ξεχωριστή επίσκεψη επί τη ευκαιρία της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων πραγματοποίησαν στον Σεβ. Μητροπολίτη μας ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Βασίλειος Νανόπουλος, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Παπαφωτίου και κ. Πετρίτσης και οι επιχειρηματίες κ. Χρήστος Πιέτρης και κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου.
Ο Σεβασμιώτατος περιχαρής δέχθηκε όλους όσοι τήρησαν το παμπάλαιο Εκκλησιαστικό έθιμο και μαζί με την ευλογία του, το παραδοσιακό κέρασμα και την διανομή του Ημερολογίου του 2019 της Ι. Μητροπόλεως ευχήθηκε κατάλληλα με την περίσταση, τα πρόσωπα, την ηλικία και τον θεσμό που εκπροσωπούσαν το «Καλά Χριστούγεννα»!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ










ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ Ι. ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΑΤΟΜΑ…

Πραγματικά το αδιαχώρητο παρατηρήθηκε στην Ι. Αγρυπνία που τελέστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, για τα μοναχικά άτομα, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, με αφορμή τον εορτασμό των Αγίων Χριστουγέννων.
Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας, 24 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19:30 ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας συμπαραστατούμενος από όλους τους Ιερείς της πόλεως της Κορίνθου χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό των Χριστουγέννων.
Εν συνεχεία, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας, κατά την οποία κατακλύστηκε κυριολεκτικώς ο Ι. Ναός από πλήθος ευσεβών Χριστιανών, όλων των ηλικιών, ιδιαιτέρως όμως νεαρών ατόμων και οικογενειών με μικρά παιδιά, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.
Το εόρτιο Μήνυμα των Χριστουγέννων, του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ανέγνωσε με λυρικότητα και εσωτερικότητα αρμόζουσα στην ημέρα ο κ. Πέτρος Θωμαΐδης, Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως μας, ενώ ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απηύθηνε στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τις πατρικές ευχές του για Χριστούγεννα γεμάτα Χριστό και αγάπη και μοίρασε σε όλους τους παρισταμένους το αντίδωρο.
Την επομένη το πρωί, Τρίτη 25 Δεκεμβρίου και ώρα 7:00 π. μ., τελέσθηκε η 2η Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία από τους Ιερείς του Καθεδρικού Ι. Ναού, στην οποία επίσης συμμετείχε πλήθος Χριστιανών, που προσήλθε «μετά φόβου Θεού Πίστεως και Αγάπης» να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων.


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ










ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ… ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ…


Στην επίσκεψή μου στο Αρχείο της εφημερίδας Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ της Κυριακής 3 Ιανουαρίου 2016, βρήκα την παρακάτω δημοσίευση στο αντίστοιχο φύλλο, που άγγιξε τον εσωτερικό κόσμο του «Κορίνθιου» και το μοιράζεται μαζί σας:

Η προειδοποίηση από την Βασιλική Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους αντί για Χριστουγεννιάτικες ευχές!

Αντί για Χριστουγεννιάτικες ευχές η Βασιλική Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους έδωσε στην δημοσιότητα μιαν ανακοίνωση που προειδοποιεί για την επερχόμενη οργή του Θεού και προτρέπει όσους ακόμη έχουν ακοή να στραφούν σε δακρύρροη μετάνοια! Διαβάστε την με προσοχή είναι άκρως επίκαιρη!
«Ουκ ανατέλλει εξ Ανατολών αρτιφαής αστήρ, την προς Βηθλεέμ οδόν δεικνύων, αλλά ρομφαία δίστομος, οίμοι, ηκονημένη, οργής Κυρίου παντοκράτορος, επί την υβρίστριαν τεταμένη Δύσιν. Οι ουράνιοι άγγελοι την ειρήνην αίρουσιν από της γης, την φονόεσσαν ηρώδειον χείρα ανιέντες επί σφαγάς. Η παγγενής νινευιτική μετάνοια απέδρα και Φινεές ουδείς… Αλλ᾽ όσοι πιστοί, προσέλθωμεν προς τον εν πενιχρά τη φάτνη ανακλινόμενον Θεόν ενανθρωπήσαντα, προσκομίζοντες, αντί γηίνων δώρων, δάκρυα μετανοίας, είπως ίλεως γένηται ημίν. Αμήν. Γένοιτο.»
Και επειδή δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την αρχαΐζουσα ελληνική γλώσσα παραθέτουμε και μία απόδοση στην δημοτική νεοελληνική:
«Δεν ανατέλλει από την Ανατολή νέος λαμπρός αστέρας που να δείχνει την οδό προς την Βηθλεέμ, αλλά (αντί γι αυτόν υψώνεται) αλλοίμονο το δίκοπο ξίφος ακονισμένο από την οργή του Παντοκράτορα Κυρίου, επάνω στην εκτεταμένη υβριστική Δύση. Οι ουράνιοι άγγελοι παίρνουν την ειρήνη από την γη ρίχνοντας το φονικό χέρι του Ηρώδη σε σφαγές. Η μετάνοια όλου του γένους όπως των κατοίκων της Νινευή (που φόρεσαν τρίχινους σάκκους και έρριχναν στάχτη στο κεφάλι τους ζητώντας συγχώρεση), έχει αποδράσει και δεν υπάρχει κανείς (σαν τον δίκαιο) Φινεές*. Αλλά όσοι είμαστε ακόμα πιστοί ας έλθουμε προς τον Θεό που έγινε άνθρωπος και σαν βρέφος κοιμώμενο βρίσκεται στην ταπεινή φάτνη, φέρνοντας σ΄αυτόν αντί για γήινα δώρα, τα δάκρυα της μετανοίας μας, για να μας λυπηθεί. Ας γίνει έτσι.»


*Ο Δίκαιος Φινεές ήταν αρχιερέας των Εβραίων εγγονός του Ααρών, ο οποίος ἔπαυσε τὸν θυμόν του Θεού, φονεύσας τοὺς ἐνόχους πρωταιτίους της δίκαιης οργής Του.









Η ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ) ΕΤΟΥΣ 2019 ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο η καθιερωμένη πλέον Αγρυπνία για την υποδοχή του Νέου (Πολιτικού) Έτους 2019 στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο.
Συγκεκριμένα το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου 2018, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιερείς συνεργάτες του από τα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, τους Ιερείς του Ι. Ναού του Απ. Παύλου, και τους Διακόνους του τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στην συνέχεια τον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Μετά το πέρας της Ι. Αγρυπνίας οι Ιερείς του Ι. Ναού έκοψαν την Βασιλόπιττα, που ευλόγησε και μοίρασε στους παρισταμένους ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, ευχόμενος όπως η ανατέλλουσα νέα (Πολιτική) χρονιά να είναι γεμάτη αγάπη, ειρήνη, υγεία και ευτυχία για όλον τον κόσμο.


Την επομένη, πρώτη ημέρα του έτους και ώρα 7.00 π.μ., τελέσθηκε η δεύτερη Θ. Λειτουργία από τους πατέρες του Ι. Ναού παρουσία πλήθους κόσμου και ακολούθως περί ώραν 11.00 π.μ. τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο και τους Ιερείς της πόλεως Κορίνθου, η επίσημη Δοξολογία για την υποδοχή του Νέου (Πολιτικού) Έτους 2019, στην οποία προσήλθαν η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Τόπου μας. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος έκοψε την Βασιλόπιττα και ευχήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα στους παρισταμένους Καλή και Ευλογημένη Χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια