Header Ads

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή : Η Σένγκ λειτουργεί σε βάρος της Ελλάδας


Αθήνα 21/12/2018

H Σένγκεν λειτουργεί σε βάρος της Ελλάδας και την μετατρέπει σε μαγνήτη για χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες επισήμανε ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2018.
Στην πρώτη παρέμβασή του στις 10 Δεκεμβρίου ο Νότης Μαριάς επισήμανε: «Η εφαρμογή της Σένγκεν είναι μια φάρσα, κύριοι συνάδελφοι, και αυτό το βλέπετε όταν έρχεστε στο Στρασβούργο. Δεν μπορεί να βγει κανείς στο αεροδρόμιο του Στρασβούργου εάν δεν περάσει το διαβατηριακό έλεγχο. Το θεωρείτε αυτό σωστό; Aκόμη και σήμερα ερχόμενοι από την Αθήνα περάσαμε διαβατηριακό έλεγχο, περάσαμε από ένα χώρο που έλεγε «άφιξη από διεθνείς πτήσεις». Το ίδιο γίνεται και στις Βρυξέλλες. Υπάρχει καραντίνα και έλεγχος παράνομος, διαβατηριακός των Ελλήνων που έρχονται από την Αθήνα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Διότι η Σένγκεν είναι πλέον μια φάρσα, εφαρμόζουν την Σένγκεν μόνο όσοι θέλουν και παίρνουν εξαιρέσεις και δεν την εφαρμόζουν συγκεκριμένες χώρες, ανάλογα με το τι τους βολεύει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό πρέπει να καταγγελθεί συνολικά».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Και μία παρατήρηση για τους φίλους από τη Βουλγαρία. Αυτό που παρατηρείται πλέον, είναι ότι έχει αλλάξει ο δρόμος της παράνομης μετανάστευσης από Τουρκία σε Βουλγαρία και εν συνεχεία από τη Βουλγαρία εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα χιλιάδες παράνομοι μετανάστες και έχουμε συγκεκριμένα γεγονότα. Πρέπει αυτό να προσεχθεί διότι όλα αυτά διαμορφώνουν μια άσχημη κατάσταση συνολικά και για τη Βουλγαρία και για τη Ρουμανία και για την Ελλάδα».
Στην δεύτερη παρέμβασή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής είπε ότι «ακούστηκε από τους συναδέλφους ότι υπάρχει πραγματικά πρόβλημα στα σύνορα της Βοσνίας με την Κροατία. Είπατε ότι πεντέμισι χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται. Φανταστείτε λοιπόν τι πρόβλημα υπάρχει στο νησί της Σάμου, όπου μόνο σε ένα νησί υπάρχουν αυτή τη στιγμή έξι χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες. Αλλά δεν άκουσα προτάσεις. Δεν άκουσα να δίνονται λύσεις. Μόνο ευχολόγια».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Ερώτημα πρώτο: Πώς έχουν φτάσει στη Βοσνία αυτές οι χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες; Με ποιον τρόπο; Πέρασαν από άλλες χώρες; Είπατε ότι προέρχονται από την Τουρκία. Πώς έφτασαν όμως μέχρι τη Βοσνία; Μήπως υπάρχει κάποια αεροπορική σύνδεση με την Turkish Airlines; Ποιος έχει ευθύνες που φτάνουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί; Αυτό πρέπει να αναζητήσουμε. Και δεύτερον, οπωσδήποτε υπάρχουν υποχρεώσεις της Βοσνίας, διότι έχει και συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δε για την Κροατία, κάποιος συνάδελφος είπε να μπει η Κροατία στη Σένγκεν. Σας λέω ότι, αν μπει η Κροατία στη Σένγκεν, θα είστε μαγνήτης για περισσότερους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, όπως γίνεται με την περίπτωση της Ελλάδας».

* Ο Νότης Μαριάς είναι Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. Είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια