Header Ads

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα : «Η Οικονομική Ανάπτυξη της Πελοποννήσου μέσω της Ανάδειξης και Αξιοποίησης της Πολιτιστικής της Κληρονομιάς»


Από την ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, το Σάββατο 19/01/2019, με πρωτοβουλία του 11ου Π.Τ. Οικονομικού Επιμελητηρίου Ν/Α Πελοποννήσου και της Ένωσης Φίλων Διώρυγας Κορίνθου «Ο Περίανδρος», με θέμα «Η οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου μέσω της ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής της κληρονομιάς».
Οι εισηγήσεις από τους εκλεκτούς ομιλητές ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες με κυρίαρχη την ανάδειξη του Αρχαίου Σταδίου «Ισθμίας». Εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρευρέθη ο κ. Παπαφωτίου, ο οποίος στο χαιρετισμό και στη συζήτηση ανέφερε:
«Ένα ανοικτό Μουσείο είναι ολόκληρη η Πελοπόννησος και μοναδικός ο αρχαιολογικός πλούτος της Κορινθίας. Μια περιοχή με κέντρο την Κόρινθο που είχε συνεχή ζωή και έντονη παρουσία από την παλαιολιθική τουλάχιστον εποχή μέχρι τις μέρες μας. Αυτή η έντονη παρουσία έχει αποτυπωθεί με μνημειακές και μη κατασκευές εκφράσεις της κοινωνίας και του πολιτισμού, που βρίσκονται στο έδαφος και προβάλλονται στο ανάγλυφο. Το νόημα όλων των μνημείων που μεταφέρουν ξεπερνάει κατά πολύ την ορατή πλευρά της παρουσίας τους, άρα η αξιοποίηση όλων αυτών θα περιλαμβάνει τόσο την ορατή όσο και την άυλη πλευρά.
Η αξιοποίηση θα γίνει κατά τρόπο σοβαρό, ουσιαστικό με επιστημονική προσέγγιση εντάσσοντας τα μνημεία στον τόπο και στο χρόνο. Θα υπακούει και θα εκτελεί το γενικό σχεδιασμό (master plan) που θα έχει σχεδιασθεί. Θα είναι ολοκληρωμένη και θα δημιουργεί δίκτυα ομοειδών θεμάτων, συνδεόμενα μεταξύ τους.
Σε αυτές τις αρχές στηρίζεται και ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση της κληρονομιάς μας, που δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Εξάλλου ο προϋπολογισμός των έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ στον τομέα πολιτισμού, την περίοδο 2007-2013, ξεπερνάει συνολικά τα 65.000.000 ευρώ.
Στην προσπάθεια ανασκαφής του Αρχαίου Σταδίου «Ισθμίας», η Περιφέρεια Πελοποννήσου στέκεται αρωγός και θα συνδράμει με την τεχνογνωσία της και την εμπειρία της προς κάθε κατεύθυνση.
Συγχρόνως η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί όλες τις ανασκαφές που γίνονται στην Κορινθία για πολλά χρόνια, προετοιμάζεται μετά από μελέτη από τους αρχαιολόγους για την αξιοποίηση τους.»

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια