Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ανατροπές στα ακίνητα : Οι 20 φόροι που αυξάνονται από την Πρωτοχρονιά Ένα νέο φορολογικό τοπίο έρχεται τις αρχές του νέου έτους


«Ντόμινο» επιβαρύνσεων έρχεται να πλήξει την ακίνητη περιουσία από τις αρχές Ιανουαρίου του 2019. Η πρώτη φορά Αριστερή Κυβέρνηση με τη συνεργασία των ΑΝ.ΕΛ. του Π. Καμμένου εγαρμόζει κατά γράμμα Σταλινικά προγράμματα με στόχο την φτωχοποίηση των πολιτών σε όυλους τουε τομείς της Οικονομίας. Με την εναλλαγή της χρονιάς πρώτος μετά τους μισθωτούς και Συνταξιούχους είναι η Ακίνητη περιουσία. Η αναπροσαρμογή στη φορολογία ακινήτων τον Ιούνιο του 2018 εφαρμόστηκε μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Όμως από 1-1-2019 όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές.
Από την Πρωτοχρονιά ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες για όλες τις μεταβιβάσεις με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα σε 3.792 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου οι τιμές ζώνης κινήθηκαν ανοδικά. Οι 20 φόροι, που θα επηρεαστούν άμεσα τη ζωή μας δεν επιδέχονται οπισθοχώρηση από την κυβέρνηση, που τους έκανε χάρισμα στην Τρόϊκα. Οι φόροι επί του συνόλου της περιουσίας.δεν θα σταματήσουν, καθώς, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, από το καλοκαίρι θα ακολουθήσει ακόμη μία αναπροσαρμογή τιμών στα ακίνητα.
Για τις συντάξεις, μπορεί στο παρά πέντε να γλίτωσαν τις περικοπές οι «παλιοί», αλλά αυξήσεις δεν προβλέπονται μέχρι το 2022 και οι 600.000 που δικαιούνται αναπροσαρμογή προς τα πάνω θα περιμένουν πέντε χρόνια. Το ΕΚΑΣ άλλωστε το 2019 περνά στην ιστορία. Την κυβέρηση της απάτης και των ψευδών υποσχέσεων την εμάθαμε και προκαλεί βάναυσα το δημόσιο αίσθημα.
Μετά τα μερίσματα, τα επιδόματα και τα (έστω και κουρεμένα) αναδρομικά, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους να συντηρήσει ένα αφήγημα παροχών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια στον δρόμο προς τις κάλπες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επιδιωχθεί να αποτελέσει το «δυνατό» χαρτί, εφόσον δεν κοπούν από τους δανειστές τα σενάρια αύξησής του κατά 50 ευρώ, τα οποία διακινούνται.
Οι αυξήσεις στους μισθούς θα έρθουν στο τέλος Ιανουαρίου και ακολουθεί το πλάνο τετραετών προσλήψεων με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δελεάσει τους ψηφοφόρους.
Προσλήψεις – Χορός διορισμών ενόψει εκλογών
Στον δρόμο προς τις κάλπες η κυβέρνηση ανοίγει για τα καλά τον χορό των προσλήψεων. Το εκλογικό 2019 αναμένεται να προσληφθούν συνολικά 15.757 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι 8.000 προσλήψεις θα προκύψουν από την εφαρμογή του κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη προς μία αποχώρηση), ο οποίος τίθεται σε ισχύ με το νέο έτος, και θα καλύψουν ανάγκες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, στην Αυτοδιοίκηση, καθώς και σε κοινωνικές υποδομές.
Επίσης, θα γίνουν 3.257 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς και 4.500 στην Ειδική Αγωγή. Στις περίπου 15.700 προσλήψεις πρέπει να προστεθούν και 8.166 μόνιμες θέσεις, για τις οποίες διενεργήθηκε ο διαγωνισμός 3Κ/2018 και αφορούν την καθαριότητα των δήμων. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις, επίσης, εξαιρούνται από τον κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων και, παρά το γεγονός ότι θα υλοποιηθούν το 2019, πιστώνονται στο 2018.
Αναδρομικά – Δώρο για πολλούς, βόμβα για τον προϋπολογισμό
Εντός του 2019 αναμένεται να εκδοθεί μια σειρά από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με διεκδικήσεις αναδρομικών για περικοπές που επιβλήθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων. Πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν διεκδικήσεις αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
Δικαίωση συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων θα σημάνει από τη μία πλευρά καταβολή αναδρομικών που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ για τους δικαιούχους. Από την άλλη πλευρά, τυχόν δικαίωση συνεπάγεται τον κίνδυνο νέων μεγάλων δημοσιονομικών περιπετειών. Οι αποφάσεις οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει ένα τσουνάμι προσφυγών στα δικαστήρια από συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, που διεκδικούν την επιστροφή αναδρομικών, αφορούν:
Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2015 και έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012.
Την απόφαση για την αποκατάσταση της 13ης και της 14ης σύνταξης.
Τις δικαστικές αποφάσεις για δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους, που κρίνουν παράνομες τις περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια