Header Ads

Ο πρωθυπουργός που παρέδωσε την Μακεδονία / Η Μακεδονία όμως θα ακολουθεί τον κ. Τσίπρα για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Θα είναι η συμφωνία παράδοσης των Πρεσπών, κάτι που θα τον διαφοροποιεί από όλους τους προηγούμενους με έναν πολύ ξεκάθαρο τρόπο


ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΩΝΤΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός της μνημονιακής περιόδου, αλλά δεν είναι πολύ διαφορετικός από όλους τους άλλους, ειδικά όσον αφορά τις βασικές επιλογές που υπηρετεί. Μπορεί να είπε πολύ περισσότερα ψέματα απ’ ό,τι όλοι οι άλλοι μαζί, μπορεί να έδωσε τις πιο βαρύγδουπες υποσχέσεις και μπορεί το Μνημόνιο που εφαρμόζει να είναι το πιο καταστροφικό απ’ όλα, όμως στην Ιστορία της Ελλάδας θα μείνει ως ο πρωθυπουργός που παρέδωσε τη Μακεδονία.
Η Μακεδονία όμως θα ακολουθεί τον κ. Τσίπρα για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Θα είναι η συμφωνία παράδοσης των Πρεσπών, κάτι που θα τον διαφοροποιεί από όλους τους προηγούμενους με έναν πολύ ξεκάθαρο τρόπο. Η εβδομάδα που πέρασε και όσα ελέγχθησαν στα Σκόπια δεν είναι παρά μια πρόγευση όσων πρόκειται να επακολουθήσουν. Τα αποτελέσματα της συμφωνίας θα έχουν διάρκεια και, κάθε φορά που θα βιώνουμε τις συνέπειές τους, ο κ. Τσίπρας και η συμφωνία του θα είναι στο επίκεντρο. Το όφελος του κ. Τσίπρα ήταν ένα και πρόσκαιρο, πήρε από την κυρία Μέρκελ τη μη περικοπή των συντάξεων. Θυσίασε στην κυρία Μέρκελ τη Μακεδονία. Αυτό που θα καταλάβει αργότερα ο κ. Τσίπρας είναι ότι το όποιο όφελος ήταν πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος διαρκείας που αναλαμβάνει.
Μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας φαινόταν να ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός σε ό,τι είχε να κάνει με την πολιτική καριέρα του. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η πρώτη μεγάλη κίνηση που ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο. Οι κυρίως ωφελημένοι είναι οι κομματικοί που θα έχουν επιπλέον μήνες στην εξουσία και την ευκαιρία να ζήσουν από τον φορολογούμενο με αμοιβές που δεν έχουν ξαναδεί στη ζωή τους. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν θα είχε χάσει τίποτα, αν είχε κάνει εκλογές το φθινόπωρο. Οσο περνάει ο καιρός, τα πράγματα απλά χειροτερεύουν, άλλοτε με πιο γρήγορους και άλλοτε με πιο αργούς ρυθμούς. Τα πολιτικά ρίσκα αυξάνονται, καθώς επίσης και η γενική απέχθεια προς αυτόν.
Η πολιτική στάση προς τον κ. Τσίπρα όσων συμφωνούν με αυτόν στο Σκιοπιανό δεν αλλάζει. Επίσης για όλους αυτούς το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι κάτι που θα καθορίσει πώς ψηφίζουν. Για όσους όμως είναι αντίθετοι στη συμφωνία με τα Σκόπια το ζήτημα αυτό καθορίζει την πολιτική στάση τους και τις επιλογές τους. Ο αριθμός τους είναι πολλαπλάσιος των υποστηρικτών της συμφωνίας και τα επόμενα χρόνια θα ζουν τις συνέπειες μιας συμφωνίας που συνεχώς θα επιβεβαιώνει όλες τις ενστάσεις που αρχικά είχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια