Header Ads

«Η κυβέρνηση διέπεται από υποκρισία και ψηφοθηρική λογική»


*Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Απόστολο Χονδρόπουλο για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

– Κύριε Δήμα, είναι η οικονομία σε ανάκαμψη και η δημοσιονομική θέση της χώρας ισχυρή, όπως λέει η κυβέρνηση; Διακρίνετε προϋποθέσεις ουσιαστικής αύξησης των επενδύσεων;
Θα προσπαθήσω να το θέσω πολύ απλά. Ο λόγος που η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια, ήταν επειδή δε μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές. ‘Ετσι ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή, προκειμένου με ορίζοντα το 2015, να έχουμε καταφέρει να βγούμε και πάλι στις αγορές. Θυμίζω πως το 2014, ήταν η πρώτη χρονιά μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, που η χώρα μας επανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές, πέτυχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και παράλληλα είχαν ξεκινήσει μειώσεις φόρων. Έπειτα, ήρθε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη με την περίφημη «περήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση».
Μέσα σε έξι μήνες κατέστρεψαν ότι θετικό είχε δημιουργηθεί και υπονόμευσαν την ίδια την πορεία της χώρας, με αποκορύφωμα όσα ζούμε σήμερα και τις επιπτώσεις του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου. Να μη μπορούμε ακόμα να δανειστούμε, να έχουμε τεράστια υπερφορολόγηση με αποτέλεσμα να έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και να έχουμε δεσμευτεί για εξοντωτικά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψαλίδισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη την επόμενη χρονιά. Είναι η μόνη Κυβέρνηση που υπέγραψε και διαχειρίστηκε εξ’ ολοκλήρου ένα Μνημόνιο, απέτυχαν όμως στο βασικό τους και σημαντικότερο για τη χώρα στόχο. Την έξοδο στις αγορές. Κατά συνέπεια, όχι μόνο δεν βλέπω ανάκαμψη στη δημοσιονομική θέση της χώρας, αλλά αντίθετα είμαι από εκείνους που ανησυχούν έντονα για την πορεία της οικονομίας.
— Σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο για την πραγματική οικονομία έχει καταφέρει τουλάχιστον η Ελλάδα να απορροφήσει και να αξιοποιήσει στο έπακρο τους ευρωπαϊκούς πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020;
Η σημερινή Κυβέρνηση παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2015, ολόκληρο το πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 ψηφισμένο και εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχε ως αποστολή της, μόνο την υλοποίηση του. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα η Ελλάδα είναι 16η σε δαπάνες μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. Δηλαδή υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αποτυγχάνει να τα διαθέσει στην αγορά. Και για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει, θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Υπάρχουν δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση στη δράση ενίσχυσης τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τρία χρόνια πριν, το σχέδιο τους εγκρίθηκε και σήμερα δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε ένα ευρώ. Έχουν όμως ήδη χάσει δύο τουριστικές σεζόν. Αυτό λέει πολλά πράγματα, αν σκεφτεί κανείς πως η ίδια κατάσταση υπάρχει σε γενικές γραμμές σε όλες τις δράσεις του ΕΣΠΑ. Άρα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει επαρκώς το ΕΣΠΑ, αλλά έχει αποτύχει στο να διοχετεύσει διαθέσιμα δισεκατομμύρια Ευρώ στην διψασμένη για ρευστότητα ελληνική οικονομία.
— Θα είναι τελικά επιτυχία της κυβέρνησης εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις;
Αρχικά όλοι ελπίζουμε πράγματι να μη μειωθούν οι συντάξεις. Η πραγματικότητα όμως είναι πως οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν ήδη ψηφίσει -δύο φορές- τη μείωση των συντάξεων. Πλέον καλούνται να ξε-ψηφίσουν τις διατάξεις που οι ίδιοι ψήφισαν. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία για να μην περικοπούν οι συντάξεις, την οποία καταψήφισε η Κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεται κανείς την υποκρισία και την ψηφοθηρική λογική που τους διέπει.
— Μετά και την συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια για ευρεία συναίνεση;
Και τι θα κάνει η ΝΔ εάν βρεθεί, ως επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπροστά σε μία «συρρικνωμένη αναθεώρηση»; Η Νέα Δημοκρατία ζητά από την Κυβέρνηση να συμφωνήσει να συζητηθούν όλες οι διατάξεις που θα θεωρήσουν τα κόμματα πως πρέπει να αναθεωρηθούν. Να καταθέσει το κάθε κόμμα τις προτάσεις του και οι πολίτες να αποφασίσουν ποιος θέλει να τον κυβερνήσει, με βάση και αυτές τις προτάσεις. Διαφορετικά, για ακόμα μία φορά θα έχουμε μια αδιάφορη αναθεώρηση και θα χάσουμε σημαντικές ευκαιρίες για να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω πως δεν νοείται αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς την αναθεώρηση του Άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, πολύ φοβάμαι όμως πως εξ΄ αιτίας των ιδεοληψιών του κ. Τσίπρα, θα χαθεί μια ακόμα ευκαιρία.
— Η ενδοκυβερνητική διαφωνία για τη συμφωνία των Πρεσπών θα οδηγήσει, πιστεύετε, σε εκλογές; Πόσο πιθανό θεωρείτε να γίνουν πριν τον Μάιο 2019;
Όχι. ‘Όμως να υπενθυμίσω πως την πρωτοβουλία για τις εκλογές την έχει η Κυβέρνηση. Αν ήταν στο δικό μας χέρι, θα είχαμε κάνει εκλογές χθες. Όσο περισσότερο μένει ο κ.Τσίπρας και η Κυβέρνηση του στην εξουσία, τόσες περισσότερες ευκαιρίες χάνει η χώρα. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, που εκχωρεί στους Σκοπιανούς εθνικότητα, γλώσσα και ταυτότητα. Δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε, είτε έρθει για κύρωση σε αυτήν την Βουλή είτε στο μέλλον. Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος έχουν στήσει μια ψευδή αντιπαράθεση γύρω από το θέμα, που ζημιώνει τη χώρα. Αν υπήρχε πραγματική διαφωνία, ο κ. Καμμένος θα είχε ήδη αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, εμποδίζοντας αυτή την απαράδεκτη συμφωνία να παράξει νομικά αποτελέσματα, όπως έχει συμβεί σήμερα.
–Ποια η άποψή σας για τη συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας; Θεωρείτε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει;
Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να εργαλειοποιήσει ακόμα και την εκκλησία της Ελλάδας, λέγοντας πως με αυτήν την συμφωνία απελευθερώνονται δήθεν 10.000 θέσεις στο δημόσιο, επειδή οι κληρικοί θα βγουν από το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ στην πραγματικότητα θα εξακολουθούν να πληρώνονται αποκλειστικά από τους Έλληνες φορολογούμενους. Πρόκειται απλά για ένα ακόμη ξεδιάντροπό επικοινωνιακό τέχνασμα. Είναι όμως εμφανές σε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, πως ο κ. Τσίπρας έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με την αλήθεια, την λογική, τα μαθηματικά και την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια