Header Ads

ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ : Η άνοδος της Ισπανικής Εθνικοδεξιάς…


Όπως, ίσως, θα έχετε ήδη πληροφορηθεί, το εθνικοδεξιό κόμμα Vox κέρδισε 12 έδρες στις ισπανικές περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, παρά τις προβλέψεις που του έδιναν έως πέντε. Για τους πολιτικούς παρατηρητές, η εκλογική αυτή εμφάνιση της ισπανικής Εθνικής Δεξιάς, αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο κλίμα, που παρουσιάζουν οι δεξιοί στην Ευρώπη, οι οποίοι διαχωρίζουν την θέση τους από τα εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα, τα οποία στα οικονομικά θέματα συγγενεύουν με τη διεθνιστική Αριστερά, γράφει ο Κίμωνας Χαραλάμπους στο el.gr και δεν έχει άδικο.
Στις πρόσφατες προεκλογικές συνεντεύξεις του ο ηγέτης του κόμματος Vox Santiago Abascal, υποστήριζε πως τις απόψεις του συμμερίζονται εκατομμύρια Ισπανοί. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην πολυπληθέστερη περιοχή της Ισπανίας, ήταν ισχυρή ένδειξη.
«Δεν θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ, που άνοιξε τις πόρτες στη μαζική μετανάστευση και που θα μετατρέψει την Ευρώπη σε κάτι άλλο», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, τασσόμενος κατά της πολυπολιτισμικότητας με άρωμα Ισλάμ.
Τι λέει το Vox για την καταλανική κρίση; «Να παγώσει επ’ αόριστον η αυτονομία στην Καταλονία και να διωχθούν, να δικαστούν και να καταδικαστούν όσοι διέπραξαν το πραξικόπημα», αναφέρει ο ηγέτης του Vox, καθώς η Εθνική Δεξιά στηρίζει ισχυρά έθνη-κράτη κόντρα στα σχέδια διαμελισμού τους σε περιφέρειες από την Νέα Τάξη. Ο Αμπασκάλ δεν κρύβει την ιδεολογική του προτίμηση: «Αυτά που αντιπροσωπεύει ο Τραμπ με όλες τις αποχρώσεις τους και όλα τα άλλα κινήματα που εμφανίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη θα παγιωθούν».
Το Vox υποστηρίζει την απέλαση των παράνομων μεταναστών, την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις και την ποινικοποίηση των αποσχιστικών κομμάτων. Επικριτές του το χαρακτηρίζουν «μια εθνικιστική επιστροφή στην δικτατορία του Φράνκο», ωστόσο πρόκειται για ένα εθνικοδεξιό κόμμα, τύπου Τραμπ, το οποίο θα υψώσει με την σειρά του εμπόδια στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», στον δρόμο για ένα αριστερόστροφο πολυπολιτισμικό παγκόσμιο κράτος, με ένα κέντρο και έναν ηγέτη να το διοικεί; Ιδού το καυτό ερώτημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια