Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, greeknation.blogspotgr, el.gr, voicenews.gr, militaire.gr



Λαβρόφ για τις απελάσεις:
Η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, χωρίς να έχει στοιχεία

Τι δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ - Οι Financial Times έγραψαν ότι η παρέμβαση των δύο Ρώσων διπλωματών έγινε στην Αλεξανδρούπολη Με «καυστικό» τρόπο σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες, μιλώντας στην εκπομπή του δημοφιλούς Αμερικανού δημοσιογράφου, Λάρι Κινγκ.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, μιλώντας στο RT America, η Ελλάδα κινείται όπως και πολλές χώρες της Δύσης, δηλαδή σχεδιάζοντας την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία «στη βάση του πιθανού, χωρίς όμως να έχει στοιχεία». Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, το γεγονός ότι δεν βρίσκεται άλλη εξήγηση, οδηγεί αυτομάτως δυτικές χώρες στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή για διάφορα γεγονότα την ευθύνη φέρει η Μόσχα. «Τα τελευταία γεγονότα και οι απελάσεις διπλωματών από την Ελλάδα ακολουθούν ακριβώς αυτόν τον δρόμο. Του πολύ πιθανού, χωρίς να δίνεται κάποιο στοιχείο» υπογράμμισε. Έφερε, δε, ως παράδειγμα για τον τρόπο που προσεγγίζουν ξένες χώρες τα γεγονότα, την περίπτωση δηλητηρίασης του Λιτβινένκο. «Όπως είδαμε και στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που πριν δέκα χρόνια μας κατηγόρησε για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Λιτβινένκο, σε μια δίκη που ήταν μυστική και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ρωσία ήταν υπεύθυνη γι’ αυτό».
Financial Times: Στην Αλεξανδρούπολη έγινε η παρέμβαση των Ρώσων διπλωματών για το Σκοπιανό. Νωρίτερα, οι Financial Times έγραψαν ότι η Αλεξανδρούπολη αποτέλεσε την πόλη, στην οποία εκτυλίχθηκε η παρέμβαση των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους FT, που επικαλούνται δύο πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων τους, οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην πόλη στην οποία διαμένει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις. Οι δύο διπλωμάτες υπενθυμίζουν οι FT κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό. n«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους FT.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μία από τις απόπειρες δωροδοκίας απέτυχε όταν Έλληνας αξιωματικός ανέφερε το περιστατικό στους ανωτέρους του. «Για την Ελλάδα να διώξει Ρώσους αξιωματούχους είναι υπερβολικό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο» παρατηρούν οι FT και προσθέτουν μια δήλωση του Έλληνα αξιωματούχου «πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες».


www.protothema.gr




ΥΠΑΜ Σερβίας:
Ο Ζάεφ πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα Κοσσυφοπέδιο- μόνο Σερβία

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, μετά την παραλαβή της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ότι όλοι πρέπει να ακολουθήσουν το ‘μακεδονικό’ παράδειγμα και είπε συγκεκριμένα ότι αυτό πρέπει να ενθαρρύνει τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο με τη συνέχιση του διαλόγου. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν απάντησε στον Ζάεφ ότι πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει Κοσσυφοπέδιο και Σερβία, αλλά μόνο η Σερβία.
«Ο Ζάεφ πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει Κοσσυφοπέδιο και Σερβία, αλλά μόνο Σερβία, και ότι σερβικό έδαφος βρίσκεται υπό προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244», δήλωσε ο Βουλίν, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ. Πρόσθεσε ότι τα Σκόπια και η Σερβία δεν έχουν τους ίδιους στόχους. «Θέλουμε την ελευθερία, την αυτονομία και την ανεξαρτησία, να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας. Η Σερβία, ενόσω κυβερνάται από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα είναι στρατιωτικά ουδέτερη και ελεύθερη, ακόμη και αν θα είναι η τελευταία (βαλκανική) χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βουλίν.
The Hellenic Information Team





Εντάσεις στη νότια Σερβία με τους Αλβανούς

Οι Αλβανοί των δήμων της Κοιλάδα του Πρέσεβο, διακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν αμοιβαιότητα με τους Σέρβους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου. Η προσπάθεια αυτή των Αλβανών στη νότια Σερβία να εξομοιωθούν με τη σερβική κοινότητα του Κοσόβου και να απαιτήσουν ‘αμοιβαιότητα’ στα δικαιώματα τους (ή απαιτήσεις τους), εξόργισε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντέδρασε στις προειδοποιήσεις των Αλβανών της Κοιλάδας. «Τους συμβουλεύω να μην παίζουν, η υπομονή και η ανοχή έχει τα όριά της. Αν νομίζουν ότι θα προκαλέσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα και ότι ο στόχος τους είναι εύκολος, νομίζω ότι ξεγελιούνται. Θα αντιδράσουμε πολιτικά και με άλλους τρόπους. Τους προτρέπουμε να επιστρέψουν στην πολιτική και στο διάλογο», δήλωσε ο Ντάτσιτς. Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας κατηγόρησε και πάλι το Κοσσυφοπέδιο ότι δεν εκπλήρωσε τις συμφωνίες που συμφωνήθηκαν με τη Σερβία στις Βρυξέλλες.
(Στοιχεία από gazetatema.net, presheva.com)
The Hellenic Information Team





Προσφυγικό : Μόνο η Ελλάδα δέχεται επαναπροωθήσεις
από τη Γερμανία

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle προς το παρόν μόνον η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί θετικά στο γερμανικό αίτημα για την επιστροφή προσφύγων, ενώ μετά την Αλβανία και η ΠΓΔΜ αρνείται τη δημιουργία μόνιμων κέντρων ασύλου στο έδαφός της Μόνο η Ελλάδα ανταποκρίνεται θετικά στο γερμανικό αίτημα για επαναπροωθήσεις προσφύγων, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδίδει η Deutsche Welle. Αρνητικές παραμένουν Αυστρία και Ιταλία. Μετά την Αλβανία και η ΠΓΔΜ αρνείται μόνιμα κέντρα ασύλου στο έδαφός της.
Σε συνεντεύξεις τους σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (Spiegel-Online) και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας (Frankfurter Allgemeine Zeitung) διαβεβαιώνουν πως η Ελλάδα έχει την πρόθεση να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων. Μάλιστα ο κ. Βίτσας εξέφρασε την άποψη ενδεχομένως η συμφωνία να κλείσει και πριν τα τέλη Ιουλίου. Ζεεχόφερ-Κικλ-Σαλβίνι: συμφώνησαν να συζητήσουν τις διαφορές τους
Ένα από τα μέτρα της απόφασης αφορά τη δημιουργία μονίμων κέντρων ασύλου σε κράτη εκτός ΕΕ. Ο στόχος μάλλον δύσκολα θα πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκές χώρες. Μετά την Αλβανία και η ΠΓΔΜ εκφράζεται αρνητικά. Σε συνέντευξη του στη Welt o υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ δηλώνει ότι για όσο διάστημα η χώρα του δεν είναι μέλος της ΕΕ δεν πρόκειται να αναλάβει «τέτοιο φορτίο».“




Ο Σ.Καλεντερίδης στο Militaire :
Η Δύση θα κάνει ακόμη και Παγκόσμιο Πόλεμο για την Τουρκία”!

“Η Δύση θα διακινδυνεύσει ακόμη και Παγκόσμιο Πόλεμο για να μην στραφεί η Τουρκία ολοκληρωτικά προς την Ρωσία και το Ιράν”.
Ο Σάββας Καλεντερίδης ,γνώστης της Τουρκίας όσο κανένας άλλος, αναλυτής και αρθρογράφος μιλά στο Militaire.gr για την επόμενη ημέρα της Τουρκίας. Αναλύει με σαφήνεια τις μεγάλες προκλήσεις και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει. Εκτιμά τις κινήσεις του Ερντογάν επισημαίνοντας ότι πράγματι έχει κάνει σοβαρές κινήσεις για να απομακρυνθεί από τη Δύση. Αν θα ολοκληρώσει όμως αυτή τη πορεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο μπορεί να αντέξει τους τριγμούς στην οικονομία του.
Με τη φράση περί Παγκοσμίου Πολέμου δίνει απάντηση για τις προθέσεις της Δύσης σχετικά με την Τουρκία.
Δείτε την πραγματικά χορταστική σε πληροφορίες και εκτιμήσεις συνέντευξη του Σάββα Καλεντερίδη. Εξηγεί ποιο θα ήταν το ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα, σε σχέση με το τι μπορεί να συμβεί στην Τουρκία. Χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών προδοτική και εξηγεί το γιατί. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει κάτι πολύ πιο σημαντικό να εκμεταλλευθεί στο Αιγαίο από τα ενεργειακά αποθέματα στην ΑΟΖ.
Τέλος μιλώντας για τις συζητήσεις με την Αλβανία, λέει πως “το κλειδί για τη λύση στο Αιγαίο το κρατάει η Αλβανία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια