Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ : Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων


Ν.Βούτσης
Ιστορικό ορόσημο η συμφωνία της 21ης Ιουνίου
«Ο δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος δημιουργείται από τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, και η νέα μεταμνημονιακή εποχή μετά τον Αύγουστο, θα προσφέρει πολύ ικανό ορίζοντα για να ασκηθούν κοινωνικές πολιτικές για ελάφρυνση των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παραλαμβάνοντας από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, την ενδιάμεση έκθεση του 2018.
Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ δίνει μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον.
Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «ιστορικό ορόσημο τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Euorogroup» σημειώνοντας: «Δεν ήταν νομοτελειακό και καθόλου σίγουρο ότι θα είχαμε αυτή τη θετική εξέλιξη με τέτοια σαφήνεια και επάρκεια και με έγκυρο και έγκαιρο τρόπο για τη χώρα. Αυτή η στιγμή είναι πάρα πολύ σημαντική. Η χώρα βρίσκεται μπροστά στην απεμπλοκή της από τη στενή επιτήρηση και την εποπτεία. Η επιλογή, η οποία είχε γίνει και από τη κυβέρνηση και από τους θεσμούς, με τη συμφωνία δίνει ένα ικανότατο μέρος αποθεμάτων που μπορούν να εγγυηθούν απολύτως το επόμενο διάστημα, την απρόσκοπτη έξοδο της χώρας στις αγορές».
Θετική στη συμβολή της στην Οικονομία χαρακτήρισε τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου και ο κ. Στουρνάρας. Όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, πρώτον, εξασφαλίζει ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική σταθερότητα στο πλαίσιο μιας ενισχυμένης εποπτείας και δεύτερον, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και η δέσμευση των εταίρων ότι θα ληφθούν -αν κριθεί σκόπιμο- και άλλα μέτρα το 2032 για περαιτέρω ελάφρυνση. «Όλα αυτά θα τα αποτιμήσουν θετικά οι αγορές» είπε.
Εξάλλου, επέμεινε ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ενώ μίλησε για σημαντική επισφάλεια σε ό,τι αφορά τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. (Τα πιστεύεις όλα αυτά;)






Μάκης Βορίδης:
Η κυβερνητική πλειοψηφία έστησε από την αρχή μια άθλια σκευωρία που γκρεμίστηκε
Άθλια, κατασκευασμένη, κακότεχνη και μεθοδευμένη σκευωρία, χαρακτήρισε τη διαχείριση της υπόθεσης Νovartis, από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση. «Είναι ξεκάθαρο ότι από την αρχή στήθηκε μια άθλια σκανδαλώδης μεθόδευση. Συμπράξατε σε αυτή, μη επιτρέποντας να εξεταστούν μάρτυρες, γιατί δεν θέλατε να ανοίξει η συζήτηση και να φανεί η μεθόδευση. Η υπόθεση για την ιταμή μεθόδευσή σας θα ελεγχθεί από την επόμενη Βουλή και τότε θα αποδοθεί δικαιοσύνη» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.
Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν θέλησε να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης εξετάζοντας τους μάρτυρες, αλλά και τα στοιχεία, ώστε να βγάλει, όπως είπε, το πόρισμά της, αλλά αρκέστηκε «στα στοιχεία που βασίζονταν σε τρεις ψευδομάρτυρες με κουκούλες για να παραπέμψει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς. Είστε προκλητικοί στη μεθόδευσή σας. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια κατασκευασμένη, κακότεχνη και άθλια ιστορία γι αυτό γκρεμίστηκε και γι αυτό ελέγχεστε» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ότι το μεγάλο αυτό σκάνδαλο της Novartis δεν τολμήσατε να το ερευνήσετε, γιατί έτσι θα αποκαλυπτόταν ποιος κατασκεύασε αυτή τη σκευωρία, η οποία θα έσκαγε στα μούτρα σας. Για φανταστείτε αν είχατε βρει κάτι για τον Άδωνι Γεωργιάδη; Τι θα λέγατε και τι θα κάνατε;».
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, χωρίς ενδείξεις» είπε, επικαλούμενος τους χαρακτηρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ότι η Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών.
Ο κ. Βορίδης μίλησε για «νομική λογική ΣΥΡΙΖΑ» τόσο για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Νovartis όσο και για τη σημερινή μυστική ψηφοφορία με το στήσιμο 10 καλπών, μία για κάθε εγκαλούμενο.
«Εμείς είπαμε «διερευνήστε την υπόθεση, ώστε να έχετε υλικό για να μπορέσετε να αποφασίσετε αν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ή όχι της Βουλής». Δεν πρέπει πρώτα να ελέγξετε αν έγινε η αξιόποινη πράξη για να αποφασίσετε ότι έστω, υπάρχουν ενδείξεις; Πώς αποφασίσατε ότι δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Βουλής, αφού δεν έχετε πράξεις για να αποφασίσετε αν έκανε ο εγκαλούμενος το ποινικό αδίκημα;» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.






Το ΚΙΝΑΛ ως επιστροφή του ΠΑΣΟΚ

Όσοι παρακολούθησαν την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη εβδομάδα, ίσως να πρόσεξαν την κατάληξη της ομιλίας του Κ. Σκανδαλίδη. «Επιστρέφουμε», είπε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, σε μια ομιλία στην οποία δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στη συμφωνία, αλλά παρέθεσε λεπτομερώς τις «μεταρρυθμίσεις» που κατά τη γνώμη του εισήγαγε στην ελληνική κοινωνία το κόμμα των Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Η προσδοκία της επιστροφής είναι και η μοναδική πολιτική πλατφόρμα που διαθέτει το επονομαζόμενο «Κίνημα Αλλαγής». Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ως κόμμα εξουσίας (ή ως κόμμα που μετέχει της εξουσίας) μέσω της μετωνυμίας του. Γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα το Κίνημα Αλλαγής, μια μετωνυμία του ΠΑΣΟΚ.Το αλάθητο και αναμφισβήτητο της ελέω λαού αρχηγίας επικαλείται σήμερα και η Φώφη Γεννηματά απέναντι στον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο τελευταίος, συναίνεσε μετά από πολλές συζητήσεις και κόντρες να προσχωρήσει το Ποτάμι σε ένα νέο φορέα υπό τον όρο πως θα γινόταν σεβαστός ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας του και οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν στο πλαίσιο του Πολιτικού Συμβουλίου στο οποίο μετέχουν οι βασικότεροι διεκδικητές της αρχηγίας τον Νοέμβριο του 2017 (Γ. Καμίνης, Στ. Θεοδωράκης, Ν. Ανδρουλάκης), ο Θ. Θεοχαρόπουλος και ο Γ. Παπανδρέου. Το Πολιτικό Συμβούλιο καταργήθηκε στην πράξη ως αποφασιστικό όργανο από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά, παρά την αντίθετη άποψη όλων των άλλων, κράτησε αρνητική στάση απέναντι στη συμφωνία που υπογράφτηκε στις Πρέσπες. Για τη Γεννηματά το Πολιτικό συμβούλιο συνιστά απλά ένα γνωμοδοτικό όργανο με το οποίο συζητά η αρχηγός χωρίς να δεσμεύεται από αυτό.






Πρώτη στην ανεργία γενικά, πρώτη και στην ανεργία των νέων!
Σε μόνιμη βάση πλέον οι αρνητικές πρωτιές για την Ελλάδα, καθώς στην πρώτη θέση της λίστας με την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ και την Ευρωζώνη εξακολουθεί να παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα (στοιχεία Μαΐου 2018) βρίσκεται στο 20,1%, ενώ δεύτερη στην λίστα είναι η Ισπανία με 15,8% και ακολουθεί η Ιταλία με 10,7%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία με 2,3%, την Γερμανία με 3,4% και την Ουγγαρία με 3,7% (στοιχεία Απριλίου 2018). Συνολικά τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη η ανεργία παρέμεινε σταθερή σε σχέση με τον Μάιο του 2017, με την πρώτη να καταγράφει ποσοστό 7% και την Ευρωζώνη ποσοστό ανεργίας 8,4%. Τον Μάιο του 2018, 3,3 εκατομμύρια νέοι (κάτω των 25 ετών) ήταν άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων 2.3 εκατομμύρια ήταν πολίτες κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην κορυφή της λίστας με το ποσοστό της ανεργίας των νέων να αγγίζει το 43,2% (στοιχεία Μαρτίου 2018) και ακολουθεί η Ισπανία με 33,8%. 







Την προπαγάνδα της γραβάτας διαψεύδει το μεταμνημονιακό μνημόνιο
«Όσο κι αν ο κ. Τσίπρας καταφεύγει στην προπαγάνδα της «γραβάτας» για να κρύψει το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο που υπέγραψε, η πραγματικότητα των παλιών και νέων μέτρων, των ματωμένων πλεονασμάτων και των προνομοθετημένων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, τον διαψεύδουν. Αυτά επιφυλάσσουν για την επόμενη μέρα στο λαό, τόσο ο ίδιος, όσο και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την ίδια στρατηγική του κεφαλαίου και την ΕΕ» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. «Καθαρή έξοδος για το λαό είναι η κατάργηση όλων των νόμων και των μέτρων των μνημονίων και η ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του, που μόνο ο ίδιος με τους αγώνες του μπορούν να κατακτήσουν» καταλήγει το σχόλιο του Κόμματος.







Βασίλης Λεβέντης «καρφώνει» Τσίπρα: Μου είπε για εκλογές
«Προδοτική», είχε χαρακτηρίσει την ενδεχόμενη υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα για το όνομα των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στο Θέμα 104,6.. «Η υπογραφή αυτή είναι προδοτική. Δεν είναι εύκολο πρωθυπουργός της Ελλάδας να δώσει το όνομα Μακεδονία. Θα μπλέξουν. Θα έχει το στίγμα του προδότη η οικογένειά του αιωνίως», ανέφερε ο κύριος Λεβέντης και όπως είπε πρότεινε στον πρωθυπουργό να αφήσει να το κάνουν οι επόμενοιι. Ο κ. Λεβέντης επέμεινε ότι ο Τσίπρα στην συνάντησή τους, του είπε ότι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. «Όταν έφευγα του είπα να σε ρωτήσω κάτι, γιατί είμαστε ένα κόμμα νέο και πρέπει να ξέρουμε νωρίτερα. Μου λέει, άκου Βασιλάκη μου. Η προοπτική μου είναι για Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές. Με τούτο το θέμα, το Σκοπιανό, μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή». Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, με τον πρωθυπουργό, συζήτησαν και το θέμα για τις διαρροές του υπουργείου Εξωτερικών γα την εκκλησία... και την Χρυσή Αυγή. «Τους κύκλους του υπ. Εξωτερικών που είπαν την εκκλησία Χρυσή Αυγή, όταν τον ρώτησα ποιος το έκανε, μου είπε κάτι βλάκες του υπ. Εξωτερικών».







Γιατί απουσίαζε ο Καμμένος από το υπουργικό συμβούλιο
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας ωστόσο μια «ηχηρή» απουσία προκάλεσε αίσθηση. «Είναι η πρώτη μας συνεδρίαση μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος δεν έδωσε το «παρών» στην «ιδιαίτερη» αυτή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να ανάψει η θρυαλλίδα της σεναριολογίας. Ο λόγος της απουσίας, είναι σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το βεβαρημένο πρόγραμμά του δεν του επέτρεπε να φύγει από το γραφείο του κόμματός του και να παρευρεθεί στο υπουργικό συμβούλιο, λόγω «κρίσιμων τηλεφωνικών συνομιλιών».






Οι λόγοι για την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ.
Οι λόγοι για την αποχώρηση του Ποταμιού είναι βαθύτεροι από τη διαφωνία για το χρόνο των εκλογών και το Σκοπιανό. Είναι λόγοι πολιτικής κατεύθυνσης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και όσοι βουλευτές απομένουν στο Ποτάμι θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του και θα επιχειρήσει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα για να δικαιώσει αυτό που αντιπροσώπευε στο φορέα της Κεντροαριστεράς, δηλαδή το Κέντρο. Άλλωστε, ο κ. Θεοδωράκης διαπιστώνει πως η στροφή της ΝΔ δεξιότερα και το φλερτ της με τον εθνολαϊκισμό, αφήνει άφθονο χώρο στο Κέντρο από όπου μπορεί άνετα να προσελκύσει τους φιλελεύθερους δεξιούς αλλά και τους προοδευτικούς Κεντρώους. Η πολιτική απεχθάνεται τα κενά και ο κ. Θεοδωράκης επιθυμεί να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε.







Δεν υπάρχουν σχόλια