Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ : Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων


Κοτζιάς: «Η συμφωνία για τα Σκόπια θα περάσει
με 151 βουλευτές - Θα την ψηφίσουν και οι ΑΝ.ΕΛ»
Τη βεβαιότητά του πως η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή με πλειοψηφία 151 βουλευτών και όχι 180 όπως είχε ζητήσει ο Πάνος Καμμένος, εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για «διπλωματικό αριστούργημα» που θα ψηφιστεί από τους ΑΝ.ΕΛ και κάποιους από το Ποτάμι.
«Στην Αθήνα, δύο πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την εξεύρεση της λύσης στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων: Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έλαβε την πολιτική απόφαση να αγνοήσει τα εθνικιστικά δόγματα και να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, ο πραγματικός αρχιτέκτονας της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα διπλωματικό αριστούργημα, που σε μεγάλο μέρος αποτελεί δικό του δημιούργημα και θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια θέση στα βιβλία της ιστορίας της περιοχής. Ο Νίκος Κοτζιάς, συνομιλώντας με τη FAZ-Woche, δηλώνει βέβαιος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού υπέρ αυτής είναι και τμήματα της αντιπολίτευσης. Δεν θα πρόκειται μεν τότε για πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού, «αλλά δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ή στους άγραφους κανόνες της Δημοκρατίας ότι χρειαζόμαστε μια τέτοια πλειοψηφία. Μετράει η πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου και μια τέτοια πλειοψηφία για τη συμφωνία θα υπάρξει». Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ: «Εφόσον οι γείτονες μας θα έχουν εκπληρώσει τα καθήκοντά τους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πει «Όχι». Θα μπορέσουν τότε να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ κι εμείς δεν θα μπορούμε πια να το εμποδίσουμε. Κι ούτε και θέλουμε να το εμποδίσουμε».
«Μερικοί χαρακτηρίζουν ειρωνεία της ιστορίας το ότι ειδικά ο Τσίπρας και το κυβερνών κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να δωρίσουν στο ΝΑΤΟ ένα νέο μέλος», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ο Κοτζιάς δεν θεωρεί χρήσιμες τέτοιες εκφράσεις», προσθέτει η εφημερίδα: «Δεν δωρίζουμε στο ΝΑΤΟ ένα νέο μέλος, αλλά επιλύουμε ένα πρόβλημα, επειδή το θεωρούμε σωστό και καλό – καλό για την Ευρώπη, καλό για τα Βαλκάνια και καλό για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας», τονίζει ο Κοτζιάς.



Συνεχίζεται ο πολιτικός σάλος για την εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα
Πολιτικό σάλο έχει προκαλέσει η υπόθεση που αφορά την οικογένεια Τσίπρα και την τεχνική εταιρεία Δίοδος
Πολιτικό σάλο έχει προκαλέσει η υπόθεση που αφορά την οικογένεια Τσίπρα και την τεχνική εταιρεία Δίοδος. Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να ζητά εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για τον τρόπο, με τον οποίο η εταιρεία Δίοδος η οποία ανήκει στα αδέλφια του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσίπρα και Ζανέτ Τσίπρα, πέτυχε το 2016 τη ρύθμιση ενός δάνειου της, ύψους 243.544 ευρώ, με μηνιαίες δόσεις 300 ευρώ. «Η τεχνική εταιρία ΔΙΟΔΟΣ της οικογένειας Τσίπρα επιχείρησε να πάρει το 2012 ένα δημόσιο έργο ύψους 1.1 εκ ευρώ με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα. Και γι’ αυτό, το 2015, ο αδελφός του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσίπρας παραπέμφθηκε σε δίκη», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη. «Τον Αύγουστο του 2016 ο νόμος Παρασκευόπουλου άλλαξε νύχτα, προκειμένου να μην εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεση του κ. Δημήτρη Τσίπρα από το δικαστήριο», συνέχισε και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις για τα πραγματικά περιστατικά».




Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ ο Σταμάτης Μαλέλης
Καταψηφίζει η Φώφη και ζητά άμεσα εκλογές
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίζεται σήμερα (Πέμπτη) στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η κ. Γεννηματά ζήτησε με έντονο τρόπο προσφυγή στις κάλπες, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι με την επίμαχη τροπολογία των 16 βουλευτών για τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών η κυβέρνηση επιδιώκει να προκαλέσει εκλογική σύγχυση, νοθεία μηνυμάτων και αποπροσανατολισμό.
«Τελειώσατε. Πάρτε το απόφαση. Όσα κόλπα κι αν κάνετε, όσες κάλπες κι αν στήσετε μαζί, ο κόσμος θα σας βρει και θα σας καταψηφίσει... «Όχι» στα εκλογομαγειρέματα σας, «ναι» σε εκλογές εδώ και τώρα», δήλωσε η κ. Γεννηματά.
Στο ίδιο ύφος ήταν κι η κριτική κατά της κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης», τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα το καταψηφίσει. Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η αυτοδιοίκηση, που θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και της στήριξης των πιο αδύναμων, διαλύεται. Γίνεται όμηρος συμφερόντων, τοπικών και όχι μόνο. Με δική σας ευθύνη και επιλογή».
Επίσης, δήλωσε ότι καταψηφίζει και την καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αν και συμπλήρωσε ότι «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα... υπό τον όρο ότι θα εξασφαλιστεί παράλληλα και η «κυβερνησιμότητα», η δυνατότητα άσκησης διοίκησης και λήψης αποφάσεων στις περιφέρειες και στους δήμους».Τέλος, ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει τη διαίρεση της Β’ Περιφέρειας Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για δική μας πρόταση».





Κανείς δεν πιστεύει τις μαϊμού δημοσκοπήσεις που δείχνουν τρίτο το κλεφτοΠασόκ
Την στιγμή που η εκρηκτική άνοδος της Χρυσής Αυγής καταγράφεται καθημερινά στην κοινωνία, αλλά και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research, υπάρχουν ακόμη... αμετανόητοι δημοσκόποι -όχι από τους επίσημους και εγκεκριμένους- που επιμένουν να παρουσιάζουν το διαλυμένο απόκομμα του κλεφτοΠασόκ ως τρίτη πολιτική δύναμη στην χώρα. Ένα τυπικό παράδειγμα μιας τέτοιας μαϊμού δημοσκόπησης δημοσιεύτηκε προσφατα σε καθημερινη εφημερίδα. Αυτές τις στημένες δημοσκοπήσεις φυσικά δεν τις πιστεύει κανείς και δεν πείθουν κανένα!
Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του λόγου στο σημερινό άρθρο του Χαρβαλιά στο οποίο σημειώνει: «Δεν ξέρω αν τελικά η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς την αυτοδυναμία, όπως δείχνουν κάποιες δημοσκοπήσεις (σ.σ. οι ίδιες που δείχνουν και τη Φώφη σε εξωγήινα διψήφια ποσοστά...) αλλά αν τα καταφέρει, θα πρόκειται για παγκόσμιο case study επιβράβευσης της πιο αμήχανης αντιπολιτευτικής στρατηγικής». Αργά ή γρήγορα θα διεξαχθούν οι εκλογές και θα κάτσει ο κάθε... κατεργάρης δημοσκόπος στον πάγκο του!





Ψεύτικες προσδοκίες για τις συντάξεις
Την τροπολογία που κατέθεσε του Κομμουνιστικό Κόμμα προέταξε ως τη μόνη λύση για να μην περικοπούν οι συντάξεις ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Από τους Αγίους Θεοδώρους Λεχαινών, όπου ολοκληρώνει την περιοδεία του στο πλαίσιο του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή η μόνη λύση για να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, είναι να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη η τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, για να μην υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις. Όπως υποστηρίζει, «όλα τα άλλα είναι για να καλλιεργούνται ψεύτικες προσδοκίες, προκειμένου η κυβέρνηση να στηρίξει το παραμύθι για δήθεν μεταμνημονιακή εποχή» αναφέρει το Γραφείου Τύπου του κόμματος.






Eurogroup: Στενός κορσές επιτήρησης και μέτρων
«Από το αναγκαίο κούρεμα του δημοσίου χρέους, που διαφήμιζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από το 2015 στην επιμήκυνση επιτοκίων και δόσεων» σχολιάζει η Ένωση Κεντρώων σχετικά με την συμφωνία για το χρέος που επετεύχθη στο Eurogroup.
«Στενό κορσές επιτήρησης και μέτρων» είναι σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων η συμφωνία για το χρέος που επετεύχθη χθες στο Eurogroup. «Από το αναγκαίο κούρεμα του δημοσίου χρέους, που διαφήμιζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από το 2015 στην επιμήκυνση επιτοκίων και δόσεων. Ρυθμίσεις που δυστυχώς δεν θα περάσουν στην κοινωνία και δεν οδηγούν σε λύση, αλλά σε κομματικούς πανηγυρισμούς στο Ζάππειο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρών και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο στενός κορσές της επιτήρησης και των μέτρων δεν είναι για χαμόγελα, αλλά για κλάματα».
Η Ένωση Κεντρώων εκτιμά πως με τη χθεσινή απόφαση «απλά διευκολύνεται η Ελλάδα στην πληρωμή μεσοπρόθεσμων ομολόγων, γιατί έγινε αποδεκτό από όλους, ότι χωρίς ανάπτυξη και χωρίς επενδύσεις θα υπήρχε κίνδυνος να σημειωθεί άμεσα πιστωτικό γεγονός, δηλαδή νέος γύρος πτώχευσης» και τονίζει:

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επόμενη πενταετία είναι πενταετία μεταρρυθμίσεων και μόνο αυτές μαζί με την ανάπτυξη μπορούν να δώσουν πνοή στην οικονομία και όχι τα ψέματα και οι υποσχέσεις για παροχές των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη».





Διαψεύδουν τον Κοτζιά οι ΑΝΕΛ:
Αδιαπραγμάτευτη η θέση μας για τη συμφωνία

«Ο υπουργός θα πρέπει να περιορίζεται στα του οίκου του»
«Στο ζήτημα του σχεδίου συμφωνίας των Πρεσπών και για τη διαδικασία ψήφισής του, όταν και εάν έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπήρξε σαφής τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις και σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα πρέπει να περιορίζεται «στα του οίκου του»».

Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Θεόδωρος Τοσουνίδης, με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην FAZ.




Σταύρος Θεοδωράκης : Η χώρα έχει ανάγκη από συμμαχίες
Απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν τις μελλοντικές εκλογές, τις πιθανές συνεργασίες αλλά και το αν θα κατέβει στη «μάχη» για το δήμο Αθηναίων, έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη διεξαγωγή τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 κάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο» και σημειώνει «μπορεί να πιστεύουν κιόλας ότι οι πολλές διαφορετικές κάλπες θα λειτουργήσουν εκτονωτικά. Ότι θα διασπαρεί η δυσαρέσκεια και δεν θα εκφραστεί όλη στην εθνική κάλπη». Διαψεύδει τα σενάρια που τον θέλουν υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων και τονίζει ότι «η χώρα έχει ανάγκη από συμμαχίες. Πάνω από προγράμματα όμως και όχι πάνω από καρέκλες».
Σε ερώτηση για τις προεκλογικές συνεργασίες υπογραμμίζει ότι «τέσσερα χρόνια τώρα έχουν ακουστεί τα πάντα για μας. Στην αρχή είπαν ότι ήμασταν «βαλτοί» για να ανακόψουμε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά μας παρουσίαζαν ως φίλους του κ. Τσίπρα, μετά ως δεκανίκι του Μητσοτάκη, μετά ξανά του Τσίπρα, ξανά του Μητσοτάκη και πάει λέγοντας» και συμπληρώνει «επειδή είμαστε νέο είδος στην πολιτική, δεν είναι εύκολο να μας ερμηνεύσουν και κατασκευάζουν συνεχώς νέα σενάρια. Όταν βλέπεις συνεχώς πολιτικούς με σημαίες ευκαιρίας, ξαφνιάζεσαι όταν κάποιοι πορεύονται με σταθερές θέσεις».

Για τη συμμετοχή του «Ποταμιού» στο εγχείρημα του νέου φορέα της κεντροαριστεράς δηλώνει ότι δεν ήταν λάθος και προσθέτει «συγκινήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Κάποιοι όμως παρερμήνευσαν την εντολή. Αντί να ανοίξουμε στην κοινωνία, κλειστήκαμε στα παλιά κομματικά τείχη. Σε μείζονα πολιτικά θέματα οι αποφάσεις λαμβάνονταν ερήμην της πλειοψηφίας. Δεν είχαμε λοιπόν άλλο δρόμο από το να χωρίσουμε σαν φίλοι», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια