Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ : Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων


Τηλεφωνική επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα - Μάικλ Πενς για το «Μακεδονικό»

Λευκός Οίκος: Ιστορική ευκαιρία για λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε μια κίνηση υψηλής διπλωματικής σημασίας και βαρύνουσας συνομιλίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο, Τσίπρας και Πενς μίλησαν για όλα τα ανοικτά θέματα αλλά αυτό που κυριάρχησε ήταν το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στον Μάικλ Πενς τη σταθερή θέση της Ελλάδας για λύση στην υπόθεση της ονομασίας της γειτονικής χώρας αλλά με προαπαιτούμενο την αποδοχή από μέρους της του erga omnes μέσα από συνταγματική αλλαγή. Μόνο έτσι θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» και η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες που κάνουν οι δύο κυβερνήσεις για να λυθεί το ακανθώδες διμερές πρόβλημα, στηρίζει τις κινήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και υπογράμμισε ότι μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις που ο κ. Νίμιτς έχει καταθέσει. Ουσιαστικά δηλαδή στα πέντε ονόματα που έχει προτείνει από τα οποία, όμως, δύο το Gorna και Nova Macedonijia είναι αυτά που έχουν συζητηθεί εκτενώς τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.






Κυρ. Μητσοτάκης :

Όταν διαπραγματεύεται νύχτα και μόνος
του ο Τσίπρας είναι επικίνδυνος

Από την Κέρκυρα, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδίκασε την επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. «Θέλω να καταδικάσω με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άνανδρη επίθεση την οποία δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης, από διάφορα ακραία στοιχεία τα οποία τον προπηλάκισαν με τρόπο απαράδεκτο.
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους στόχους του συνεδρίου της ΝΔ στα νησιά του Ιονίου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση ιδίως στο θέμα των Σκοπίων, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά την αντίθεσή του για το όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας. Ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες μέρες, ακούσαμε και με ενημέρωσε και μένα προσωπικά ότι συζητά ως ονομασία για τα Σκόπια το όνομα της «Μακεδονίας του Ίλιντεν». Το όνομα αυτό δεν θα έπρεπε καν να μπει σε συζήτηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά «την ώρα που ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται, ειδικά όταν διαπραγματεύεται νύχτα και μόνος του είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα».
Όσον αφορά τις εξελίξεις στα οικονομικά θέματα της χώρας ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί ένα νέο ψέμα από την κυβέρνηση» ενώ επέρριψε όλες τις ευθύνες στην πολιτική που ασκήθηκε από την κυβέρνηση. «Καλλιεργείται από τους κυβερνώντες ένα νέο ψέμα. Αυτό είναι το ψέμα της δήθεν καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει, για έναν απλό λόγο. Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη νομοθετήσει, μαζί με το κ. Καμμένο, έχει ήδη και συνυπογράψει και νομοθετήσει, πρόσθετα μέτρα ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2019 και το 2020.

Οι συντάξεις θα κοπούν από τις 01.01.2019 με υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου και το αφορολόγητο θα μειωθεί από το 2020 με υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Και αυτά είναι τα απόνερα και τα αποτελέσματα από την τραγική διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «η χώρα χρειάζεται μία μεγάλη πολιτική αλλαγή που μόνο η ΝΔ μπορεί να προσφέρει».







81 ημέρες αιχμάλωτοι στα χέρια των τούρκων οι δύο Έλληνες Στρατιωτικοί
Έχουν περάσει 81 ημέρες από τότε που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, παραμένουν αιχμάλωτοι στις τουρκικές φυλακές στην Αδριανούπολη. Οι εγχώριοι υποτακτικοί στον «σουλτάνο» πολιτικάντηδες δεν έχουν προβεί σε καμία ουσιώδη ενέργεια, σε καμία απάντηση σε αυτήν την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση. Η ΧΑ είναι η μόνη που αντέδρασε δυναμικά στην αιχμαλωσία των 2 Ελλήνων στρατιωτικών και ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους. Κάθε μέρα που περνά είναι ακόμη μια μέρα ομηρίας!








Η Φώφη Γεννηματά καυτηριάζει την επίθεση κατά του Μπουτάρη βλέποντας ακροδεξιούς…

Επικοινωνία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη είχε σήμερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή της για την επίθεση που δέχθηκε.
«Είμαστε όλοι μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη. Με τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Είμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που καπηλεύονται τους αγώνες των Ποντίων και των κινημάτων και λειτουργούν ως προβοκάτορες. Είμαστε απέναντι σε αυτούς που με τη βία θέλουν να επιβληθούν. Ακροδεξιοί και «αγανακτισμένοι», οι σύγχρονοι Γκοτζαμάνηδες. Ο φασισμός δεν θα περάσει» τονίζει η κ. Γεννηματά σε δήλωσή της.






Δημ. Κουτσούμπας σε Τσίπρα:
Όχι «Μακεδονία του Ίλιντεν», όχι ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΚΚΕ τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό Τη θέση του ΚΚΕ για την αποτροπή της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα μαζί του για να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε επίσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».






Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής της Ε.Κ., Γιώργος Κατσιαντώνης
Ετοιμος να ενταχθεί σε μια από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, μετά από μια μικρής διάρκειας παραμονή του στο χώρο των ανεξαρτήτων βουλευτών, εμφανίζεται ο Γ.Κατσιαντώνης, εκλεγείς με την Ενωση Κεντρώων, βουλευτής Λαρίσης. Ο κ. Κατσιαντώνης προέβη σε δήλωση ανεξαρτητοποίησής του στο τέλος προηγουένου μηνός, εκπλήσσοντας το κόμμα του – στελέχη του οποίου δήλωναν ότι τους αιφνιδίασε η εξέλιξη, καθώς ο συγκεκριμένος βουλευτής ουδέποτε είχε εκφράσει προβληματισμό ή πολύ περισσότερο διάθεση για να θέσει εαυτόν εκτός Ε.Κ. στις επικοινωνίες του ακόμα και προσφάτως με τον πρόεδρο Β.Λεβέντη. «Οι προσδοκίες ήταν πολλές», δήλωσε ο κ. Κατσιαντώνης, αναφερόμενος στη συστράτευση στελεχών κατά την είσοδο του κόμματος στη Βουλή. «Δυστυχώς οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια» πρόσθεσε, κάνοντας σε ανεπίσημες συζητήσεις λόγο για «πολιτικές διαφορές» εντός του κόμματος της Ενωσης Κεντρώων και για μείωση της απήχησής του. «Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Β. Λεβέντης θα καταλάβει τους λόγους που αναπτύσσω στην επιστολή που του έστειλα» συμπλήρωσε. Οπως ήταν φυσικό η κίνηση αυτή προκάλεσε το θυμό του κ. Λεβέντη: «Το μεγαλύτερο έγκλημα ενός ανθρώπου είναι η αχαριστία», είναι το σχόλιο κύκλων της Ενωσης Κεντρώων.







Π. Καμμένος:

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

«Καθήκον όλων μας είναι να τιμούμε παντοτινά τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων, περνώντας την από γενιά σε γενιά και να συνεχίσουμε, μαζί με την Ποντιακή κοινότητα, να πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αντιστεκόμενοι στους παραχαράκτες της Ιστορίας», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο μήνυμά του.
«Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Όλη η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να αντισταθεί στη λήθη που βολεύει αυτούς που εγκλημάτησαν και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από όλα τα κράτη θα είναι ο ενδεικνυόμενος σεβασμός στις θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1948, αποτελεί τον οδηγό στην προσπάθειά μας για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας», παρατηρεί.
«Αποτελεί, επίσης, χρέος όλων μας, η προστασία των ελληνικών μνημείων στον Πόντο αλλά και των ορθόδοξων ναών με προεξέχουσα την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, η πάνσεπτη εικόνα της οποίας βρίσκεται στην ομώνυμη Μονή μας στο όρος Βέρμιο, κατέχει δε ξεχωριστή σημασία για τον Ποντιακό Ελληνισμό και είναι αιώνιο σύμβολο στην ιστορία της Ορθοδοξίας αλλά και του Έθνους μας», προσθέτει. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολιάζει: «Εορτάζουμε την 19η Μαΐου ως ημέρα απόδοσης τιμής προς τον Ποντιακό Ελληνισμό που υπέστη τα πάνδεινα από την τουρκική βαρβαρότητα, η οποία όμως δεν κατάφερε να αφανίσει την ιστορία, τις ρίζες, το εθνικό φρόνημα και το αθάνατο πνεύμα των Ποντίων.








Δεν υπάρχουν σχόλια