Header Ads

Ο Γιάννης Καλπούζος στην Κόρινθο


Της Γιώτας Μπάγκα

ΓΡΑΦΕΙ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Η ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΕΛΕΑΝΝΑ

Την 19 Μάιου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο συγγραφέας του βιβλίου: «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου» ήταν μαζί μας στην Κόρινθο. Προσκεκλημένος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κορινθίας «Η ΠΙΝΔΟΣ» ήρθε για να μας μυήσει στα μυστικά του νέου του βιβλίου : «Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης» που αφορά τα Ιωάννινα , και την δική μου ιδιαίτερη πατρίδα.
Ο Καλπούζος είναι ένας από τους λίγους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς που τολμώ να πω πως διασώσει την αξιοπρέπεια των Ελληνικών γραμμάτων. Είναι γνωστός τόσο για το ποιητικό όσο και το πεζό έργο του. Είναι βραβευμένος λογοτέχνης και το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Προσωπικά, και ως φιλόλογος θεωρώ το έργο του βάλσαμο στις πληγές που αφήνει πάνω στην ατομική και συλλογική ψυχή η μοναξιά , η αναλγησία και η ανασφάλεια των καιρών. Τα ιστορικά του μυθιστορήματα , με υπέροχη , ζεστή , ζωντανή και πάλλουσα γλώσσα δημιουργούν συγκίνηση. Μέσα από την αφήγησή του νομίζουμε ότι μεταφερόμαστε στους δρόμους των πόλεων της εποχής που κάθε φορά εξιστορεί: άλλοτε στον Πόντο, άλλοτε στην Πόλη, άλλοτε στα κοσμοπολίτικα Γιάννενα όπως το τελευταίο του βιβλίο, το «Γινάτι». Νιώθεις πως περπατάς ανάμεσα σε ένα πολύβουο πλήθος, ετερόκλιτο, παλαιό αλλά ζωντανό, πως ακούς τις φωνές του με τη ντοπιολαλιά, ακόμα και το ηχόχρωμα. Μαθαίνεις την ιστορία του λαού σου, τους πόνους και το μεγαλείο του, την ανάγκη του να επιβιώσει και να συνεχίσει να ζει. Μαθαίνεις τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους , όσα χάραξαν την πορεία του έθνους μας και το έκαναν αυτό που είναι. Ωστόσο, ο Καλπούζος δεν γράφει απλά ιστορικά γεγονότα. Πίσω από την ιστορία υπάρχουν οι άνθρωποι, με τα πάθη, τις αδυναμίες τους και κυρίως τη δύναμή τους. Υπάρχει σοφία συμπυκνωμένη στο λόγο σε όλα τα έργα αλλά παραθέτω ένα απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο, το «γινάτι» : « Λοιπόν, υπάρχει και καλό γινάτι, το γόνιμο πείσμα. Όταν λες θα σταθώ στα πόδια μου, θα σηκώσω ξανά το κεφάλι. Δες τους πρόσφυγες. Έπιασαν τους βοσκότοπους και τους μετέτρεψαν σε χωράφια. Καλλιέργησαν τα έλη. Καλό πείσμα είναι και να λες θα ματώσω στη δουλειά ή στο διάβασμα και θα πετύχω. Τι κι αν γεννήθηκα φτωχός, θα μοχθήσω εκατό φορές περισσότερο. Καλό πείσμα και να παλεύεις να μη σε νικήσει η αρρώστια. Να μη σε σέρνουν οι άλλοι, να μην υποχωρείς σε ό, τι σε καταδυναστεύει, να μην επιτρέπεις μα φυτρώνει εντός σου το κακό γινάτι. Να μπορείς να αλλάζεις, να μη βολεύεσαι, να σιωπάς όταν δεν έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις, να μάχεσαι τα χούγια και τα κουσούρια που, παρεμπιπτόντως, μεγαλώνουν με τον καιρό. Καλό γινάτι λογίζεται και το πείσμα να ανακαλύψεις την αιτία της ύπαρξης σου, να πλουταίνεις τον νου σου, να αναρωτιέσαι και να παρατηρείς για κάθε τι έξω σου και έσω σου, να μη δέχεσαι να σου τσαλαπατούν το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια».
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αγαμέμνων Χαρίτων αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας που εντυπωσίασε το κοινό με την προσήνειά του
Την εκδήλωση διάνθισε το συγκλονιστικό πολυφωνικό συγκρότημα «Χαονία» που ερμήνευσε πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου και το χορευτικό τμήμα του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια