Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ



ΠΗΓΕΣ : ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, greeknation.blogspotgr, el.gr, voicenews.gr, militaire.gr




Αμερικανός πρέσβης Τίρανα:
Κατονόμασα άτομα και οικογένειες που λυμαίνονται την Αλβανία

Τρεις αμερικανικές προτεραιότητες υπάρχουν για την Αλβανία. Η στήριξη των ΗΠΑ στην Αλβανία για την ένταξή της στην ΕΕ, οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα με την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού. Αυτό σημειώνει η αλβανική GazetaTelegraf στην αναφορά της για την αποχώρηση του Αμερικανού πρέσβη, Ντόναλντ Λου, από τα Τίρανα, το καλοκαίρι.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ, μίλησε με όνομα και επώνυμο για άτομα που ήταν ύποπτα σε εγκληματικές πράξεις, κυρίως από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ξεκινώντας με ονόματα βουλευτών τα οποία είχαν επιβαρυμένο ποινικό μητρώο. Δεν δίστασε ο ίδιος να αναφέρει ονόματα όπως του Αρμπέρ Σεκάι για λαθρεμπόριο κοκαΐνης, τη δράση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι που συμμετείχε σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, του πρώην εισαγγελέα. Αντριάτικ Λάλα . Δεν δίστασε ακόμη, να αναφέρει τέσσερις εγκληματικές οικογένειες καθώς και άλλες 20 ενταγμένες στην αλβανική μαφία που κατευθύνουν την Αλβανία και προκαλούν σύγχυση στην αλβανική πολιτική σκηνή.
Η αμερικανική πρεσβεία επενέβη ενεργά στην απονομή της δικαιοσύνης και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Ο αναπληρωτής Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Πάλμερ, μετά τη δήλωσή του για την αντικατάσταση του πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, ξεκαθάρισε ότι «η πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ για την Αλβανία είναι η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, η καταπολέμηση της διαφθοράς, το οργανωμένο έγκλημα και ο εξτρεμισμός.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ντόναλντ Λου στο περιοδικό ‘Mapo’ με την ευκαιρία της ανακήρυξής του ως «Ανθρώπου της Χρονιάς», είπε: «οι πολιτικοί δεν επιθυμούν μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη». Ωστόσο, οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρονται ότι το έργο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης θα είναι στην ατζέντα του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα.

(Στοιχεία από telegraf.al)



Φήμες για δολοφονία του Ερντογάν στα Βαλκάνια

Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας ειδοποιήθηκαν για ενδεχόμενη απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την (προεκλογική) επίσκεψή του στα Βαλκάνια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άτομα τουρκικής καταγωγής έχουν μπει στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, πληροφορίες από την πόλη των Σκοπίων που παραδόθηκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι «υπάρχουν υπόνοιες ότι ενδέχεται να γίνει απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στις βαλκανικές χώρες».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν, επίσης, στις τουρκικές μονάδες πληροφοριών ότι «μια ομάδα Τούρκων υπηκόων προετοιμάζεται για τη δολοφονία του Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη». Οι πληροφορίες αυτές αξιολογήθηκαν και κατόπιν εστάλη κλιμάκιο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε περιοχές των Βαλκανίων που θα επισκεφθεί ο Τούρκος πρόεδρος στην προεκλογική του εκστρατεία.
(Στοιχεία από haberler.com)



Λευκός Οίκος : Ιστορική ευκαιρία για επίλυση
του ονοματολογικού

Την άποψη ότι υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο το μεσημέρι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.
«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Πενς εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Άραγε πρόκειται για ευκαιρία των Σλάβων ;



Δηλώσεις Γ.Μπουτάρη που πυροδότησαν την επίθεση σε βάρος του: «Χέστηκα αν ο Κεμάλ σκότωσε Έλληνες»

Eπειδή πολλές φορές η υποκρισία περισσεύει σε αυτή την χώρα, ειδικά μεταξύ των πολιτικών και ορισμένων συστημικών ΜΜΕ, αυτοί που σήμερα καταδικάζουν την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρη από μερίδα πολιτών χθες στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Θεσαλονίκη, ας δουν και τις κατά καιρούς προκλητικές δηλώσεις του κατά των Ποντίων. Σαφώς καταδικαστέα η βία που ασκήθηκε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, όπως και γενικότερα η βία που ασκείται στον οποιονδήποτε (και η κυβερνητική βία κατά των απλών πολιτών με την καταστρατήγηση των βασικών τους ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων στην οκταετία των Μνημονίων), αλλά περιμένουμε από αυτούς που καταδίκασαν την επίθεση κατά του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, να καταδικάσουν και τις ακόλουθες δηλώσεις του Γ.Μπουτάρη. Δείτε και κρίνετε: Ο 76χρονος Γ.Μπουτάρης επιμένει να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού τον έλεγχο των πέντε κτηρίων της Θεσσαλονίκης που χρονολογούνται από την οθωμανική περίοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποκατάσταση των χώρων και το άνοιγμά τους στο κοινό θα συμβάλει στην προώθηση της ξεχασμένης οθωμανικής ιστορίας. Εκτός από την αποκατάσταση των αντικειμένων της οθωμανικής περιόδου ο κ. Μπουτάρης, προβλέπει το άνοιγμα ενός ειδικού Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης με την οποία θα τονίζεται το παρελθόν των Ελλήνων και των Τούρκων. Το κυριότερο όμως επιχείρημα που μπορεί να προκάλεσε την επίθεση εναντίον του είναι ότι λίγες ημέρες πριν είχε δηλώσει δημοσίως με τη φράση: Χέστηκα, αν ο Κεμάλ σκότωσε Έλληνες. Αυτό αναφερόταν στη γενοκτονία των Ποντίων. Τι ήθελε και παρέστη θρασύτατα στην εορτή Μνήμης αυτών, που υποτίμησε τόσο χυδαία ;

Δεν υπάρχουν σχόλια